Økonomi

Eriksson foreslår mer helgejobb, lengre dager og mer «nordsjøturnus»

Arbeidsministeren blåser langt i fagbevegelsen ønskeliste før jul. I forrige uke åpnet han for mer midlertidige ansettelser. Fredag blir det bråk om nye arbeidstidsregler.

Forrige ukes protester mot Robert Eriksson følges opp fredag. Solveig Ruud

 • Gunnar Kagge

Større mulighet for å avtale «nordsjøturnus», mer helgearbeid, fjerning av fagbevegelsens vetorett. Det er noen av forslagene regjeringen sender Stortinget på fredag.

Arbeidsminister Robert Eriksson legger heller opp til julestrid enn søt juletid. Denne uken streiket flyplassansatte, samtidig forbereder store deler av fagbevegelsen protester.

Statsråden får nok hjerteligere julekort fra arbeidsgiverforeningene. Både NHO og Virke har hatt slike reformer på ønskelisten år etter år. I morgen får de arbeidstidsregler mer i tråd med det de ønsker seg.

Eriksson sier at han bare leverer den politikken det ble flertall for i fjorårets stortingsvalg. Han lovet å lytte under høringsrunden om ny arbeidsmiljølov. Men han gjorde det samtidig klart hvilken vei regjeringen har mandat til å gå.

Nye tider

Regjeringen lyttet litt. For eksempel skal ikke ledere få avtale gjennomsnittsberegning med midlertidig ansatte direkte. Maktforholdet mellom ledere og ansatte uten fast jobb er for skjevt.

Fredag kommer rammene for hvor mye man skal få avvike fra normal arbeidsdag. En gjennomsnittlig arbeidsuke blir fortsatt på 40 timer og syv-åtte timers arbeidsdag. Har man lengre arbeidsdager skal det balanseres med friperioder.

Med dagens lov kan leder og ansatt avtale ni timers arbeidsdag. Holder Eriksson seg til planen sin, økes det til 10 timer.

Lokale tillitsvalgte kan avtale 10 timers arbeidsdager nå, det økes til 12. Men det kan ikke være mer enn 54 timer i uken. Fordelen for de ansatte med slike turnuser er at de utløser langfri når arbeidstiden gjennomsnittsberegnes.

I dag må hovedorganisasjonene, som LO og YS inn for å avtale mer omfattende gjennomsnittsberegning. Såkalte nordsjøturnuser er et mye brukt eksempel. Regjeringen vil at slikt avtales lokalt, eventuelt med Arbeidstilsynet som ankeinstans.

Fagbevegelsens ledere raser over å miste makt. De mener at lokale sjefer lett kan presse ansatte til usunne arbeidsordninger.

Helgefred

I dag er det ikke lov å jobbe to søndager på rad. Man kan avtale en treukers turnus, hvor minst en av friperiodene skal være en helg. Eriksson foreslår i høringsnotatet at det skal være minimum 26 frisøndager i året, uten grenser for hvor mange på rad. Det kan være nyttig for butikkene før jul, som kan be ansatte komme på jobb hver eneste søndag i advent. Det kan også gjøre arbeidet med turnuser lettere i sykehusene.

Skrekkvisjonen

Ut fra høringsnotatet hevdet Unios leder Anders Folkestad at loven vil åpne for «12 timers arbeidsdager, 79 timers arbeidsuke og jobb 26 søndager i strekk».

Dette er en skrekkversjon som skaper overskrifter, men den vakte mer latter enn frykt.

Uansett blir det ikke noe jubel i fagbevegelsen over fredagens pakke fra Eriksson. Og rundt stortingsbehandlingen neste år kan vi regne med at det blir mye støy, før Eriksson får flertall for det meste.

 1. Les også

  Aftenposten mener: Midlertidig ansettelse må prøves

 2. Les også

  Annerledes julehilsen fra Frp til de fattige i år

 3. Les også

  LO vil streike mot regjeringen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Regjeringen foreslår post bare annenhver dag

 2. NORGE

  SAS permitterer rundt 1000 ansatte

 3. POLITIKK

  Hvorfor skalv Jonas Gahr Støre i buksene før Fellesforbundet konkluderte om EØS?

 4. NORGE

  Over 60.000 rammes av SAS-streik mandag

 5. NORGE

  Brøt loven for å få ulykkesfregatten på vannet igjen

 6. POLITIKK

  En ny yrkesgruppe er på vei inn i LOs nest største forbund. Resultatet kan bli nei til EØS.