Økonomi

Hun var EU-topp i ti år. Samtidig hadde Neelie Kroes styreverv i et anonymt selskap i skatteparadis.

Neelie Kroes sier hun «antok» at hun ikke lenger satt i styret da hun ble EU-kommissær. Hun skulle uansett ha oppgitt vervet.

Neelie Kroes er blitt kåret til en av verdens mektigste kvinner flere ganger. Nå kobles den tidligere EU-kommissæren til et anonymt selskap på Bahamas.
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Fredrik Hager-Thoresen

– Det er en ære å være her. Denne prisen er en viktig påminnelse om EU-institusjonenes faktiske formål – nemlig å tjene skattebetalere og forbrukere i Europa.

Slik startet Neelie Kroes’ takketale da hun i juli 2008 mottok European Taxpayers’ Award – en pris fra den europeiske skattebetalerforeningen – for å representere gode holdninger til skattytere i Europa.

Det skattebetalerforeningen trolig ikke visste, var at daværende EU-kommissær Kroes også var oppført som styremedlem i et anonymt selskap i skatteparadiset Bahamas.

Avslørt av ny dokumentlekkasje

En digital versjon av selskapsregisteret på Bahamas er tilgjengelig for alle mot betaling og registrering, men det er mangelfullt og lite oppdatert.

Det er blant annet ikke mulig å finne Neelie Kroes’ navn i registeret. Men tidligere i år ble 1,3 millioner dokumenter fra selskapsregisteret lekket til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

Mange av de lekkede dokumentene inneholder informasjon som ikke er tilgjengelig for offentligheten. Disse viser at Neelie Kroes var oppført som styremedlem i det Bahamas-registrerte selskapet Mint Holdings Ltd. fra juli 2000 til oktober 2009.

Süddeutsche Zeitung delte lekkasjen videre med journalistnettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og medieorganisasjoner over hele verden. Rundt 30 medier har gransket innholdet i dokumentene. Aftenposten har vært eneste norske mediehus i samarbeidet. Lekkasjen har fått navnet Bahamas Leaks.

I samme periode var hun konkurransekommissær i EU og mottok altså en pris for sin gode skattemoral.

Hevder hun trodde hun var ute av styret

Aftenposten har blant annet samarbeidet med de nederlandske mediene Trouw og Financieele Dagblad om denne saken.

Da de først konfronterte Kroes med styrevervet i forrige uke, sa hun at informasjonen «ikke var sann».

Hun har ikke ønsket å stille til intervju, men har senere gitt flere uttalelser på e-post via sin advokat Oscar Hammerstein. Der bekrefter hun blant annet at hun var styremedlem i selskapet på Bahamas:

Advokaten skriver videre at selskapet ble opprettet i 2000 fordi de planla å kjøpe «visse aktiva» fra det skandalerammede energiselskapet Enron, som senere på 2000-tallet var involvert i bestikkelser, skjult gjeld og gigantkonkurs.

Men forhandlingene mellom selskapet som Kroes var styremedlem i, og Enron, kollapset sommeren 2000. En signert avtale ville ha hatt en verdi på 6 milliarder dollar, ifølge dokumenter Aftenposten har fått tilgang til.

Da prosjektet ble lagt på is, hadde Kroes’, ifølge sin advokat, en forståelse om at selskapet på Bahamas skulle avvikles.

Dokumentene i Bahamas Leaks viser imidlertid at selskapet fremdeles er aktivt.

Det har betalt årlige gebyrer til selskapsregisteret på Bahamas hvert år siden opprettelsen i 2000, og Mint Holdings Ltd. sitter også på aksjer i andre selskaper på Bahamas.

Dette dokumentet datert 28. juli 2015 ble sendt inn til selskapsregisteret på Bahamas av administratorene av Mint Holdings Ltd. Oversikten viser at Neelie Kroes var oppført som styremedlem i selskapet fra juli 2000 til oktober 2009. Styremedlemmens adresser er sladdet av Aftenposten.
Les også

Ny lekkasje: Nå kan du søke i informasjon om 175.000 selskaper i skatteparadiset Bahamas

Fortalte ikke om styrevervet til EU

Uavhengig av når Neelie Kroes gikk ut av styret i selskapet på Bahamas, skulle vervet ha vært oppgitt til EU.

Alle EU-kommissærer er bundet av et etisk regelverk («code of conduct», journ.anm.) som blant annet forplikter kommissærene til å oppgi alle økonomiske interesser inntil 10 år tilbake i tid, inkludert styreverv og rådgivende funksjoner i kommersielle selskaper.

Derfor skulle Kroes ha oppgitt styrevervet da hun ble konkurransekommissær i 2004, men også i 2010, da hun ble visepresident i EU-kommisjonen og kommissær for digital dagsorden.

Men styrevervet i Bahamas-selskapet ble ikke oppgitt i noen av interesseerklæringene. Kroes erkjenner via sin advokat at hun burde ha oppgitt vervet.

Kroes’ advokat opplyser også at den tidligere EU-toppen vil informere EU-president Jean-Claude Juncker om saken og «ta fullt ansvar».

Junckers talskvinne bekrefter overfor Süddeutsche Zeitung at Kroes har informert ham. EU-kommisjonen opplyser til Financieele Dagblad onsdag kveld at de vil undersøke saken før de gir noen kommentarer.

Les også

Slik svarer Bahamas etter dokumentlekkasjen

Samarbeidet med jordansk forretningsmann

Det er ikke ulovlig å ha et selskap i et skatteparadis, så lenge verdiene blir oppgitt til skattemyndighetene. Kroes styreverv i selskapet på Bahamas er imidlertid ikke i tråd med EUs etiske regelverk.

– Dette er særlig viktig med hensyn til hennes legitimitet som konkurransekommissær, men det er også et prinsipielt spørsmål knyttet til forutsetningen om uavhengighet og åpenhet. Det må ligge til grunn. Ellers er forutsetningen for EU- kommisjonens virke under press, sier professor Jarle Trondal ved Arena, senter for europaforskning, til Aftenposten.

Neelie Kroes var blant de første som ble satt inn i styret da Mint Holdings Ltd. ble opprettet på Bahamas i 2000. Sammen med henne satt den jordanske forretningsmannen Dr. Amin Badr-El-Din, flere av hans forretningspartnere og hans sønn, Khaled.

Kroes er det eneste styremedlemmet i selskapet som ikke er familie eller kjente forretningsforbindelser til Badr-El-Din. Kroes bekrefter via sin advokat at hun og Badr-El-Din har vært «gode venner» siden 1994. De satt da på hver sin side av forhandlingsbordet da forsvarsindustrien i Nederland ville selge marineskip til De forente arabiske emirater.

Amin Badr-El-Din skriver i en epost at Kroes kom inn i styret i selskapet på Bahamas på grunn av hennes «strategiske visjon», som ville ha hatt verdi for prosjektet som endte opp med å fallere. Han avviser at hun fikk betalt for vervet.

Kritiserte avgjørelsen i skattesak mot Apple

– Jeg mener hun har den nødvendige evnen til å være uavhengig.

Det sa daværende president i EU-kommisjonen, José Manuel Durao Barroso, da han utpekte Neelie Kroes til konkurransekommissær i 2004. Aftenposten har kontaktet Barroso, men han ønsker ikke å kommentere denne saken.

I sin tid som kommissær fikk Kroes kallenavnet «EUs jernkvinne» eller «Nickel-Neelie» på grunn av sine svært tøffe forhandlingsteknikker.

Hun har blant annet gitt rekordbøter til Microsoft og prosessorprodusenten Intel for brudd på konkurransereglene.

– Alle som spiller spillet i Europa, må forholde seg til reglene i Europa, sa hun til CNBC i fjor.

Neelie Kroes hadde sin siste dag på jobb som EU-kommissær høsten 2014. Hun satt altså i EU-kommisjonen da de startet granskingen av multinasjonale selskapers lukrative skatteavtaler i Europa, noe som førte til at EU tidligere i høst krevde at Apple må betale 120 milliarder i straffeskatt. Kroes uttalte seg kritisk til avgjørelsen.

«Alle som har levert en selvangivelse vet at skattelovgivning kan være kompleks», skrev hun blant annet i en kommentar i The Guardian.

Kåret til en av verdens mektigste kvinner

I dag er Kroes rådgiver for en av verdens største investeringsbanker, Bank of America Merrill Lynch, styremedlem i nettskytjenesten Salesforce og rådgiver for Uber. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Kroes har fremdeles stor innflytelse hos Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD), det liberale partiet som regjerer i Nederland, og hun har vært på Forbes’ liste over verdens mektigste kvinner en rekke ganger.

– Når regler blir brutt, uforsettlig eller ikke, så får de negative ringvirkningene langt bedre feste i offentligheten enn det eventuelt positive man gjør i ettertid, sier Emily O’Reilly, Den europeiske ombudsmannen, på generelt grunnlag.

Flere knyttes til selskaper på Bahamas:

Les mer om

 1. Bahamas Leaks
 2. Skatteparadis
 3. EU
 4. Bahamas
 5. Bahamas Leaks
 6. EU-kommisjonen
 7. Skatter og avgifter