Airbnb fikk inn 6,9 milliarder kroner i Storbritannia. Betalte 1,9 millioner i skatt.

Selv om Airbnb omsatte for milliarder, betalte de under to millioner kroner i skatt til Storbritannia i fjor.

Airbnb omtales som verdens største hotellkjede. Selskapet kritiseres for å ikke betale nok skatt i flere land.

Airbnb tar tre prosent i kommisjon fra huseierne for hver enkelt utleie. Reisende må også betale en avgift.

Men nøyaktig hvor mye selskapet tjente i Storbritannia er ukjent, på grunn reglene for det irske datterselskapet.

«Vi følger reglene og betaler skatten vi skylder», skriver selskapet i en uttalelse.

Selskapet får kritikk etter å ha betalt bare 1,9 millioner kroner i skatt i Storbritannia i fjor. Samtidig hentet selskapet inn rundt 6,9 milliarder kroner i leiebetaling for eiendomseierne, skriver BBC.

Verdsettes til nesten 200 milliarder

Airbnb er i løpet av kort tid blitt et eksempel på suksessen til den digitale økonomien, selskapet er estimert til en verdi rundt 192 milliarder kroner.

Skatteordningen for teknologiselskaper som Facebook, Google og Amazon, har vært oppe til debatt de siste årene.

Kritikken er at kjempeselskapene ved å utnytte enkelte lands skatteregler ender opp med å betale småpenger i skatt, til tross for enorm verdi og omsetning.

Ønsker å skatte internettselskapene

I september kom flere europeiske finansministre med en ny plan for å skattlegge internettgigantene. Men uenighet blant EU-landene betyr at det vil ta tid før selskapene må betale skatt.

Planen vil tvinge store teknologiselskaper til å betale inntektsskatt i ethvert land hvor de driver forretninger, skriver Politico.

«Vi kan ikke lenger akseptere at disse selskapene driver forretninger i Europa, samtidig som de betaler minimalt i skatt», skriver finansministrene i et brev.

Talsmenn fra Amazon, Apple, Google og Facebook har nektet å kommentere forslaget.

Flere amerikanske teknologiselskaper holder til i Irland, mest på grunn av landets lave selskapsskatt. Landet har i senere tid åpnet for å fjerne noen av de mest aggressive skattereglene. Andre land, blant annet Frankrike og Italia, krever at selskapene betaler tilbake skatt.

Flere europeiske land har sett seg lei av at store internettselskaper unngår å betale skatt.

Forventer stor vekst

En gjennomgang gjort av SVT viser hvordan Airbnb har unngått skatt i Sverige ved ikke å ha et svenskregistrert datterselskap eller momsregistrert den svenske delen av selskapet.

Politisk rådgiver for Tax Justice Network Norge Peter Ringstad mener problemet med selskaper som slipper unna det norske skatteregimet, og utkonkurrerer andre som forholder seg til det, er noe som må løses.

– Over de neste ti årene, forventer man at selskaper med en digital inntjeningsmodell har en årlig vekst på 35 prosent, sier Ringstad.

Det er forventet en vekst på rundt to til tre prosent for de tradisjonelle selskapene i Europa.