Økonomi

Kraftig fall på USA-børsen

Evan Solomon (t.v.), Michael Jones og Gregg Maloney har en nervøs dag i vente på børsen i New York.

Katastrofen i Japan har fått konsekvenser for finansmarkedene over hele verden.

  • Gro Strømsheim

Hør Aftenpostens økonomiredaktør kommentere katastrofens økonomiske virkning.

Dow Jones-indeksen stupte med hele 300 poeng i løpet av de første minuttene etter åpning (klokken 15.40 norsk tid), melder CNN.

Etter to timers handel hadde den bedret seg noe og hadde da falt med 215 poeng eller 1,80 prosent.

S&P-indeksen falt med 1,8 prosent, mens Nasdaq falt med 1,9 prosent.

På grunn av de dramatiske fallene i markedene har New York-børsen satt i verk en regel kalt «Rule 48».

Denne gir dem muligheten til å gjøre overgangen fra handelen før børsåpning litt smidigere. Regelen blir brukt jevnlig gjennom året, sist under snøstormene som herjet deler av USA i vinter, skriver Wall Street Journal.

Europa roer seg

Fallet i USA er tross alt mindre dramatisk enn det var i Japan og det ser ut til å ha beroliget de europeiske investorene.

Oslo Børs hentet inn mye av det tapte etter at USA hadde vært åpent et par timers tid. Halv fem tirsdag ettermiddag er Hovedindeksen ned 2 prosent.

Klokken 16 var FTSE-indeksen i Storbritannia ned 1,44 prosent, DAX-indeksen i Tyskland var ned 3,95 prosent, i Sverige hadde de et fall på 2,16 prosent og i Frankrike var det ned 2,64 prosent.

Hør Aftenpostens økonomiredaktør kommentere katastrofens økonomiske virkning.

Bekymret for økonomien

Katastrofen i Japan ser i dag ut til å bli enda mer alvorlig enn først antatt på grunn av de store problemene ved kjernekraftverkene i landet.

— Det ser ut som det har tatt markedet noen dager å virkelig reagere på det som skjer i Japan og de begynner nå å prise inn katastrofen, sier Mads Koefoed, markedstrateg i Saxo Bank til Marketwatch.com.

Turbulensen i Midt-Østen har allerede skap usikkerhet i finansmarkedene, med blant annet store utslag i oljeprisen.

— Det er ikke overraskende om de store prissvingnignene de siste dagene fører til problemer i finanssystemet, sier Gary Jenkins i Evolution Securities til Bloomberg.

Børsras i Tokyo

Den japanske sentralbanken forsøker å stabilisere situasjonen og pumpet tirsdag ytterligere flere hundre milliarder kroner inn i finanssystemet. Men milliardene hindret ikke et nytt kjemperas på Tokyo-børsen.

Panikksalg på Tokyo-børsen førte til at kursene falt nesten 11 prosent tirsdag, noe som er det tredje største i børsens historie.

En periode tirsdag ettermiddag hadde Nikkei-indeksen falt med over 14 prosent til et nivå langt under finanskrisen i 2008. Mandag var nedgangen 6,2 prosent.

- Det er panikksalg. Det er ikke bare utenlandske investorer, alle ønsker bare å kvitte seg med aksjer, sier analytiker Yosuke Shimizu i Retela Crea Securities.

Årsaken til panikken er bekymring for at krisen ved et atomkraftverk nord for Tokyo skal forverre katastrofen etter jordskjelvet.