Økonomi

Etisk handel er mer enn bare lønn

Tre av fire sier de vil betale mer for klærne for å sikre akseptable lønns- og arbeidsforhold for tekstilarbeiderne. Men etiske produkter handler om mer enn lønn, sier forsker.

  • NTB

I en undersøkelse bestilt av Fremtiden i våre hender svarer 72,3 prosent at de er villige til å betale ekstra for å sikre at de som lager klærne har akseptable lønns- og arbeidsvilkår, skriver Vårt Land. 11 prosent sier de ikke vil betale mer, mens resten svarer «vet ikke».

Forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp sier det er bra at de som syr klærne får en skikkelig lønn, men minner om at det bare er en liten del av etikken rundt produktene vi kjøper.

– Noen av de aller største problemene er på bomullsmarken. Der vasser mennesker rundt i miljøskadelige stoffer som DDT, og grunnvann og dyrkbar jord blir ødelagt, sier Klepp, som jobber ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Hun understreker at det er viktig å være bevisst på det som skjer før klesplagget får en prislapp. Samtidig påpeker hun at kontroll og merking byr på utfordringer.

– Markedet er fullt av feilinformasjon. Viskose markedsføres som bambus, og forhandlere kommer med vanvittige påstander om egenskaper ved tøyet. Det finnes ingen kjappe løsninger for å sikre rettferdig handel. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Les mer om

  1. Klesbransjen
  2. Mote
  3. Arbeidsmiljø