Nordea og Danske Bank kobles til ny hvitvaskingsskandale

De to bankene er del av en større internasjonal hvitvaskingssak som omfatter millionbeløp, melder Berlingske Tidende. Norske transaksjoner er også avdekket.

Russiske kriminelle skal ha hvitvasket 20 milliarder dollar, som har endt opp i flere skandinaviske banker.

Ifølge avisen viser etterforskninger fra myndighetene i blant annet Latvia og Moldova at flere milliarder kroner har passert gjennom danske banker og gått videre til skatteparadiser som Seychellene og Panama.

To av de innblandende bankene er Nordea og Danske Bank, ifølge den danske avisen Berlingske Tidende.

Russiske kriminelle skal gjennom en komplisert metode ha hvitvasket 20 milliarder dollar, som har endt opp i flere skandinaviske banker. Prosessen har kunnet la seg gjøre ved hjelp av hylleselskaper i hele verden, falske lån og medvirkende dommere i Moldova og Latvia.

– Alarmklokker burde ringt

– Det handler om transaksjoner som er av en så mistenkelig karakter at alle alarmklokker burde ringe i bankene, sier Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet til avisen.

Totalt skal hvitvaskingen omfatte mer enn 7 milliarder danske kroner fordelt på 1700 transaksjoner fra 2011 til 2014. Danske Banks sjefjurist Flemming Pristed medgår overfor avisen at bankens kontroll har vært utilstrekkelig.

Nordea har sammen med Handelsbanken SBH fått både sylkvass kritikk og store bøter fra Finansinspektionen for mangelfullt arbeid mot hvitvasking, skriver Svenska Dagbladet.

Nordea var også involvert i avsløringene etter Panama Papers. Deres interne gransking etter dette avdekket at banken hadde brutt sine interne retningslinjer.

Les også

Nordea har sperret 68 bankkontoer etter Panama Papers-avsløringene

Nå melder banken at de vil samarbeide med med tilsynsmyndigheter og svenske Økokrim om de aktuelle hvitvaskingssakene.

Banken vil ikke kommentere om det er skandinaviske kunder involvert i saken, men Nordeas norske presseansvarlige, Synne Ekrem, opplyser til Aftenposten at de så langt har funnet transaksjoner som berører norske kunder, men at det er snakk om svært få.

DNB sjekkes også

DNB i Norge undersøker nå flere transaksjoner.

– DNB er forelagt en liste med noen få transaksjoner i en kort periode høsten 2013 via vår litauiske datterbank, og vi undersøker nå dette. Beløpet det er snakk om, er i denne sammenhengen lite, og det er ikke dokumentert at de konkrete transaksjonene dreier seg om hvitvasking, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til NTB.

Ifølge E24 står DNB står for 12 overføringer for 0,9 millioner dollar med tilknytning til saken.

«Alle overføringene går via Trasta Komercbanka og kommer fra det samme britiske innregistrerte selskapet, som ifølge myndighetene i Moldova er et av flere postboksselskaper som er blitt brukt til å vaske milliarder hvite. Pengene er satt inn på konti som tilhører reelle selskaper – altså ikke skatteparadisselskaper.», skriver E24.

Slik forklares den omfattende hvitvaskingsoperasjonen fra journalistorganisasjonen OCCRP, som har samarbeidet med en rekke medieredaksjoner verden over.

Pengene havnet i 96 land

Hvitvaskingsskandalen er blitt rullet opp etter at avisen Novaja Gazeta og journalistorganisasjonen The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) fikk tilgang på banktransaksjonene.

Det er avdekket at russiske bakmenn klarte å hvitvaske milliarder ut av Russland gjennom banker i Moldova og Latvia.

I den andre enden av det avanserte hvitvaskingopplegget fosset penger ut til luksus og bankkontoer i vesten.

Mellom 2011 og 2014 skal 21 stråselskaper ha gjennomført 26.746 transaksjoner til 96 land.

Ifølge OCCRP skal pengene ha gått til luksusvarer, teknologi og honorarer til store rockeband på turné i Russland.

Handlet hjemmekino i Fredrikstad

Mange transaksjoner var reelle handler, blant annet til Samsung, svenske Ericsson og Black & Decker.

En halv million dollar skal være betalt ut til selskapet Total Golf Construction Inc., som, er kjent for å ha ombygget Donald Trumps golfbane på den karibiske øya Canouan Island i Grenadinene.

Norge har mottatt en av de minste overføringene fra den hvitvaskede pengeflommen. Det er betalt i underkant av 12.000 dollar til et firma som produserer avanserte hjemmekinofremvisere i Fredrikstad i 2013.

I tillegg viser avsløringene at en liten polsk organisasjon, som driver prorussisk lobbyvirksomhet i EU, skal ha mottatt penger fra kontoer involvert i hvitvaskingsoperasjonen.