Økonomi

Telenor tapte 25 mrd i India. Får ros fra analytikere etter exit

Telenor-sjef Sigve Brekke mens hans som Asia-sjef i Telenor i 2012 slo på trommer sammen med sine ansatte i Hyderabad.

Telenor kvitter seg med virksomheten i India og gir den til mobiloperatøren Airtel. Analytikere mener grepet er godt fordi Telenor blir kvitt forpliktelser.

  • NTB

I april i fjor sa konsernsjef Sigve Brekke i Telenor at selskapet måtte løse sine problemer i India i løpet av året. Den siste tiden har det vært spekulert i at Bharti Airtel Limited (Airtel) ville overta virksomheten, og torsdag kom bekreftelsen i en børsmelding fra Telenor ASA.

– Avtalen ble landet i går kveld, derfor offentliggjorde vi den i dag før børsen åpnet, sier konsernsjef Sigve Brekke til NTB.

– Avtalen involverer ikke kontanter, men Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. De overtar også fremtidige forpliktelser, inkludert frekvensavbetalinger og andre operasjonelle kontrakter, som kontrakter for tårnleie, sier pressekontakt Glenn Mandelid i Telenor.

– Den beste avtalen de kunne få

Carnegie-analytiker Håvard Nilsson mener avtalen er god for et Telenor som ingen forventet skulle tjene penger på et utsalg.

– Dette er den beste avtalen de kunne få. De kommer seg fra alle forpliktelsene og får dekket alt. Telenor går nå fra butikken i India og spares for veldig mye jobb med å bli kvitt alle forpliktelsene, sier Nilsson til NTB.

Transaksjonen vil ifølge Telenor ikke føre til nedskrivninger for selskapet. Per fjerde kvartal 2016 var gjenstående verdi av materielle og immaterielle eiendeler i Telenor India 300 millioner kroner. Telenors driftsunderskudd og investeringer i India utgjør tilsammen nesten 25 milliarder kroner. I tillegg opplyser Brekke til NTB at det foreligger noen finanskostnader, som han ikke kan gi noe konkret tall på.

Les også

Svakere enn ventet fra Telenor

Børsen reagerte først positivt med å sende Telenor-aksjen opp med 1 prosent, men med nedgang på 0,15 prosent ved børsslutt endte Telenor-kursen nærmest uendret.

– Selv om det er positivt at Telenor nå ikke vil tape mer penger i India, var avtalen forventet i markedet, sier Henriette Trondsen i Arctic Securities.

Les også

Telenor slanker toppen - fire av 12 er kvinner

Tøft marked

Brekke peker på at den harde konkurransen og regulatoriske uklarheter med indiske myndigheter har gjort at selskapet ikke lenger klarte å finne lønnsomme løsninger.

– Det er klart dette har vært en vanskelig beslutning. Men det har vi sagt hele tiden, fra den første investeringen: Vi er i India for å tjene penger, sier konsernsjefen til NTB torsdag morgen.

Inntil videre fortsetter Telenor India som normalt, men Airtel og Telenor India skal i løpet av året fusjonere, og så skal Airtel ta over når alle nødvendigegodkjennelser er i havn. Telenor India vil fortsette sin virksomhet som normalt inntil transaksjonen er gjennomført.

Varslet

Som Indias største mobiloperatør har Airtel over 269 millioner abonnenter og en markedsandel på over 33 prosent, målt i omsetning. Telenor hadde 38 millioner kunder og en markedsandel på 3,9 prosent ved utgangen av 2016, ifølge den indiske avisen Economic Times.

Les også

  1. Telenor tjener enda mer

  2. Telenor bekrefter anmeldelse i Bulgaria

Les mer om

  1. India
  2. Telenor
  3. Sigve Brekke