Statsråden viser deg hvordan du får både stek og skank fra et lammelår

Det er høysesong for lammekjøtt. Matminister og kjøttskjærer Jon Georg Dale (Frp) viser hvordan du kan partere et halvt lam og et lammelår.

– Sett kniven inn her. Da kjenner du at du treffer et ben.

Landbruksminister Jon Georg Dale stikker en nyslipt slaktekniv inn i et lammelår.

– Her følger kniven benet. Etter hvert ser jeg hele. Så snur jeg låret.

Før Dale ble politiker på heltid og etter hvert landbruksminister, var han kjøttskjærer i tilsammen seks år hos Nortura i Ålesund, læretiden inkludert. Nå står han i sin tidligere arbeidsgivers lokaler på Løren i Oslo og demonstrer at han ikke har glemt sine kunster.

Slaktingen på rekordnivå

Høsten er høysesong for lammekjøtt. Etter sauesanking i september skilles lammene fra søya og havner i slaktebilen. Derfor er det ferske lammelår å få kjøpt nå.

Det er trolig bibelhistoriens fortjeneste at lam også forbindes med påske.

Ministeren ønsker lam året rundt

Men mens Dale holder på med parteringen, holder han et varmt innlegg for å bruke mer lammekjøtt året rundt. Her er han og samvirkeeide Nortura helt på linje. Det er overproduksjon på lam. Nye lammeprodukter som mørbrad og salt lammekjøtt får opp salget.

Det har faktisk aldri noe år blitt slaktet flere lam enn i 2016, melder fagorganisasjonen Animalia.

– Vi er nå 6000 over totalantallet i 2004, som var det forrige rekordåret. Slaktevekt pr. lam er 0,12 kg høyere enn den gang, skriver organisasjonen, og presiserer at det ikke finnes god statistikk fra før 1996.

Skjærer av skanken – få en middag til

Rundt Dale ligger det som var et helt halvt lam i store stykker. Det ser lekende lett ut, for en som kan. Nå har han kastet seg over låret.

– Nå kommer vi til det vanskelige punktet, sier han og peker på nøkkelbenet som er festet i lårbenet.

– Mange pleier å steke et helt lår. Det gjør ikke jeg, forklarer statsråden og peker den nederste delen av låret: lammeskanken.

– I stedet for å la den bli værende på låret, tar jeg av den, for da har jeg til en middag til, sier han, og bøyer på låret for å se hvor det er leddet. Der gjør han kort prosess – og skanken ligger der.

Se ministeren dele et halvt lam

Statsråd Dale parterer gjerne mer enn låret. Vil du se hvordan han parterer et halvt lam, kan du se videoen nedenfor.