• - 1989 var en god årgang, forteller Petter Gautneb (foran). Derfor ble navnet på bussen "Vintage". Fra venstre: Harald Dobloug, Anders Jæger, Magnus Lorentzen, Christian Van Veen Aass. <a href="http://www.aftenposten.no/forbruker/pengenedine/article2398906.ece">Les mer om dem her. </a>

    FOTO: SVEIN ERIK FURULUND

Knuter i luen, ikke på kontoen

Russen bruker tusenvis av kroner på feiringen. Slik slipper lommeboken unna den verste bakrusen.

Les også:


Det er 18. mai, russedressen er full av hilsener og lommeboken tom for kontanter. Eller? Selv om du har sommerfugler i magen foran russefeiringen, behøver du ikke la hundrelappene flakse ukontrollert av sted. Forbrukerøkonom Liv Irene Haug i Nordea sier de ser et fall på 4000-5000 kroner i sparingen på høyrentekontoen hos dem som fyller 19 år, sammenlignet både med året før og etter.- Det er vanskelig å si om det bare er på grunn av russetiden, men pengene er på plass, både det året de fyller 18 og 20 år. Fallet i sparemidlene er dessuten størst i Oslo. Jeg har snakket med flere som var russ i fjor, som forteller at de brukte mer enn de hadde beregnet, sier Haug.

Store variasjoner.

Det er store variasjoner i hvor mye man bruker på russefeiringen, men det går uansett med noen tusenlapper: Bare billetter til hovedarrangementene på Lillehammer eller Stavanger, Tryvann og Tusenfryd koster tilsammen 3000 kroner. Russebukse, hettegenser, strykemerker og lue koster i underkant av en tusenlapp hos Russedress.no. Penger til mat og drikke tar også et merkbart jafs av kontoen. Det er likevel russebussen som lager de største sporene i budsjettet, særlig i hovedstaden. Det er ifølge Russens organisasjonskomité (ROK) registrert 132 busser hittil i år, og litt over 100 av disse finnes i Oslo og Akershus.

"Budsjett" I: 25 000.

PR-sjef Julia Geitvik for russens hovedstyre i Oslo og Akershus regner med å punge ut rundt 25 000 kroner totalt på russefeiringen. - Jeg har jobbet for å finansiere min egen russetid, og det tror jeg de fleste gjør. Det er også mange som gjør dugnadsjobber sammen for å finansiere bussene sine, forteller Geitvik.

"Budsjett" II: 10 000.

Russepresident Martin Jacobsen i Stavanger skal ikke være med på buss. Han anslår å bruke i underkant av 10 000 kroner.- Jeg har bestilt russeklær til 3000 kroner, men de har jeg fått gode rabatter på. Utenom russeklærne har jeg brukt 2000 kroner på billetter til arrangementer, og regner med å bruke rundt 4000 kroner på mat og drikke, sier Jacobsen. Russepresident Anneli Grøtte i Trondheim har også fått sponset klær, og dessuten arrangementene hun skal være med på, tilsammen verdt 4400 kroner. Hun sparer også penger på skyss, fordi russestyret har en egen promobuss. I tillegg regner hun med å bruke rundt 2000 kroner på mat og drikke.

- Unngå kredittlån.

Liv Irene Haug synes ungdommen er flinke til å jobbe, men advarer mot å bruke all tid på å tjene penger til russetiden.- Det kan være dyrt å måtte ta opp fag igjen til høsten, sier Haug, som råder russen til å lage et budsjett - og følge det.- Tenk over hvor mye penger du kan bruke i forhold til hvor mye du har. Ikke bruk kortet vilt, og unngå kredittlån. Mange unge har en ujevn inntekt, og en slik gjeld kan derfor være vanskelig å betale tilbake, sier Haug.

- Skriv kontrakt.

Daglig leder Mie Skard i Russens organisasjonskomité (ROK) sier det finnes noen fallgruber for russespirene. ROK jobber derfor med å informere, bevisstgjøre og gi juridisk bistand til russen, dersom det skulle bli nødvendig.- Vi reiser rundt på skolene og informerer om hva de bør være oppmerksomme på når de skal kjøpe buss, leie lys- og lydutstyr eller lignende. Vi har også et åpent servicekontor der vi leverer ut kontraktsmaler og tilbyr juridisk bistand, sier hun. Hennes viktigste råd er å innhente pristilbud på utstyr fra flere, og ha papirene i orden.- Spør flere enn én leverandør om pris når du for eksempel skal leie lydutstyr. Skriv alltid kontrakt på det du kjøper eller leier av store ting, og velg kjente, trygge arrangementer og leverandører, oppfordrer Skard.

Les flere artikler på Aftenposten.no.

Les også:

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Guttas russebuss kostet dem 350.000 kroner.Petter Gautneb sitter inne i bussen. På trappa forfra og bakover: Harald Dobloug, Peder Lorentzen og Christian Van Veen Aass. FOTO: SVEIN ERIK FURULUND

Mest lest økonomi

Siste nytt