• Samtlige som logget seg inn på Altinn tirsdag kveld, kom inn på profilen til en bruker med fornavn Kenneth.

Selvangivelsen til Kenneth (36) lå åpent på nettet

Da Trond Nilsen skulle sjekke sin selvangivelse, dukket en fremmed persons selvangivelse opp på skjermen foran ham.

I dag fikk ble selvangivelsen tilgjengelig på nett noe som har ført til massiv pågang på nettsiden Altinn. Stor pågang har ført til at netttjenesten har gått sent, men de siste timene har Aftenposten blitt nedringt av personer som har opplevd å komme inn på en annen persons selvangivelse. Alle som har tatt kontakt med Aftenposten forteller har kommet til samme person, en mann som heter Kenneth til fornavn.

Mannen har blant annet fått blottlagt sitt fødsels- og personnummer.

Ifølge Altinn har alle som har prøvd å logge seg på Altinn mellom klokken 18.17 og 18.35 tirsdag kveld fått opp hans selvangivelse.

- Svært alvorlig

Til aftenposten.no sier Kenneth at han ble oppringt av flere personer som gjorde han oppmerksom på hva som hadde skjedd.

- Dette er svært alvorlig, men jeg ønsker ikke å kommentere noe videre, sier han.

Altinn er tatt ned inntil videre på grunn av problemene.

-  Jeg trykket på Logg inn-knappen som vanlig. Plutselig lå en fremmed persons selvangivelse helt åpent foran meg. Det kan jo være farlig om det kommer i hendene på feil person, sier Trond Nilsen.

En kvinne forteller at hun ringte Altinn for å gi beskjed, men at det var umulig å komme gjennom på telefon.

- Så jeg kontaktet dere i stedet. Det er svært er svært bekymringsfullt at noe slikt kan skje, skriver hun i en e-post til Aftenposten.no.

Skjermbilde feilaktig lagret

Altinn jobber nå på spreng med å finne årsaken til problemet.

- Vi kommer til å holde tjenesten stengt til vi er hundre prosent sikre på at det ikke skjer igjen. Sikkerhet har høyeste prioritet hos oss, sier Jørgen Ferkingstad, informasjonsansvarlig for Altinn.no.

Han beskriver hendelsesforløpet på følgende måte:

- Klokken 18.17 logget vedkommende inn på Altinn. Mens han var logget på skjedde det en alvorlig feil i løsningen. Skjermbildet fra hans side er blitt feilaktig lagret i minnet på en av våre servere. Alle som har prøvd å logge seg inn mellom 18.17 og 18.35 har sett denne siden, sier Ferkingstad.

- Og hvor mange er det?

- Vi har ikke oversikt over hvor mange, men det er nok temmelig mange.

Ferkingstad sier at de nå har vært i kontakt med den aktuelle personen og beklaget.

- Vi ser svært alvorlig på dette. Vi tok ned løsningen umiddelbart og leverandøren jobber nå for å finne feilen. Det er vanskelig å si når Altinn blir tilgjengelig igjen. Vi må være helt sikre.  

- Slike ting vil skje fra tid til annen

Informasjonsdirektør Ove Skåra  i Datatilsynet mener at Skatteetaten må beklage overfor mannen og muligens gi erstatning.

- Det at en person opplever at tusenvis av folk får se akkurat hans selvangivelse skal man ta på fulle alvor. Det er viktig at denne personen får en unnskyldning og om nødvendig også kompensasjon. Når det er sagt, vil slike ting skje fra tid til annen. Systemene blir aldri ufeilbare, sier han.

Han minner om at det nok også skjedde feil da Skatteetaten brukte manuelle metoder, men påpeker at dimensjonene og konsekvensene blir mye større når det først går galt i teknologisk avanserte systemer.

- Skatteetaten måles nå først og fremst på hvordan de reagerer på dette. Skjer det gang på gang, vil det gå på tilliten løs, sier han.

 

Siste fra Innland

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest økonomi

Siste nytt