Byliv

Statoil trekker seg fra By:Larm

Trekker milliongave til norske artister.

I 2012 trakk Synne Øverland Knudsen i Team ME seg fra bandet på grunn av uenigheter rundt Statoilstipendet. Stipendet gikk da til Jarle Bernhoft, her sammen med Espen Lind og Reidar Gjerum (Statoil).
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Statoil har vært en av støttespillerne til musikkfestivalen By:Larm i form av et stort musikkstipend som skal fremme nye musikktalenter i Norge.

Nå trekker Statoil det årlige stipendet på én million kroner, melder NRK.

— Etter en helhetlig vurdering av vår sponsorportefølje har vi kommet fram til at tiden er inne for å fokusere mer på realfag, idrett og annen kultur. Det er grunnen til at vi nå går ut av Bylarm, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk til NRK.

Statoil har delt ut over 5 millioner kroner til artister som har potensiale til å slå gjennom i utlandet. Artister som har mottatt stipendet tidligere er Ida Maria, Bernhof, Kvelertak og The Shining.

Lider ikke økonomisk

Daglig leder Erlend Mogård-Larsen i Bylarm forsikrer at han ikke er bekymret for framtiden.

— Statoil har vært en av våre hovedsponsorer, men det blir By:Larm neste år også. Vi jobber nå mot å få på plass nye sponsorer for festivalen, sier Erlend Mogård-Larsen til Osloby.no.

Noen artister har vært kritiske til stipendet fra Statoil. Noen har kalt det "skitne penger", og at selskapet har brukt musikerne som en slags reklameplakat for oljeindustrien.

- Har denne kritikken noe å gjøre med at Statoil trekker seg ut?

— Nei, det tror jeg ikke. Kritikken var størst i startfasen. Jeg tror de fleste artister har sett på stipendet som en fin ordning. Det er ikke så enkelt for artister å tjene penger i en bransjen med synkende inntekter på platesalg, sier han videre.

Stipendordningen var i utgangspunktet et femårsprosjekt som ble forlenget.

— Jeg synes jo det er synd at Statoil trekker seg fra avtalen. Spesielt nå når den nye regjeringer har gitt signal at private gaver til kulturlivet skal bli mer stuerent. Det har vært et veldig bra prosjekt, men nå jobber vi altså videre med å få til nye sponsoravtaler.

Les også

  1. Skal dette bli en trend?

  2. Dolly Parton til Oslo

  3. Spøker med alt fra islam til homser

Erlend Mogård-Larsen forsikrer at By.Larm fortsetter uten Statoil