Oslos beste: Disse er nominert til beste bakeri

Surdeigsbrød, fransk konditorkust og nybakte kardemommeboller. Det er lov å la seg friste av Oslos bakerier. På bildet til venstre er Anne Tuva Kjelleberg Nuland hos Grains på Majorstuen. I midten: Farine på Kampen.

Om det er gjærbakst, franske terter eller surdeigsbrød du liker. Oslos bakerier byr på det meste. Dette er de fem finalistene i kategorien «Oslos beste bakeri».

  • Siran Øzalp Yildirim
    Journalist

Her kan du stemme på det du mener er Oslos beste bakeri.

01. Boulangerie M

Besøksadresse: Sigurd Hoels vei 45, Ensjø

Begrunnelse: Bakeriet tilfører noe spesielt til et nabolag fullt av store nybygg. Leserne kaller stedet både «hjertet og sjelen på Ensjø» og «en skjult perle av et frittstående bakeri».

Boulangerie M er et fransk-norsk bakeri. De baker baguetter og croissanter, men bruker også norske kornsorter i brødene. Halve uken har de pizza på menyen.

– Det er så hyggelig å være blant finalistene i Oslos beste. Vi er et enkelt bakeri som ikke bruker tid på markedsføring. Vi jobber bare hardt hver dag. Derfor er vi veldig glade for anerkjennelsen det er at gjestene våre har nominert oss, sier innehaver Manuel Chovin.

Chovin har lang fartstid som baker. Han sier at det har vært viktig for ham å skape et sted der man ikke tar snarveier.

– Her er alt laget med naturlige ingredienser. Jeg er også birøkter, så vi lager vår egen honning. Vi har en egen kaffe og vi baker alt selv, sier han.


02. Farine

Besøksadresse: Thorbjørn Egners plass, Kampen

Begrunnelse: Mange lesere peker på én enkelt grunn: Kardemommebollene. En leser kaller stedet for en kantine på hjemmekontoret.

Farine ligger rett ved Kampen kirke. Det er et bakeri som serverer surdeigsbakst og kaker på dagtid og som i tillegg er restaurant på kveldstid.

– Det er utrolig stas! Spesielt fordi det er Oslo-folk som har stemt oss frem. Det er jo de som besøker oss, sier Andrea Mariambio som er én av to innehavere.

Marambio driver Farine sammen med Laura Raubaite. De åpnet i januar i år, men har allerede fått flere stamkunder.

– Folk som kommer igjen er et kjempekompliment!


03. Mendel’s

Besøksadresse: Pilestredet 75C, Bislett

Begrunnelse: Leserne har blant annet trukket frem at Mendel’s har fransk bakverk «med en tvist» og at bakeriet har byens beste makroner.

Mendel’s er et fransk bakeri og konditori. De åpnet i år, men har allerede rukket å få flere stamgjester.

– Å bli nominert er den beste lønnen vi kan få. Det viser at hardt arbeid og god kvalitet lønner seg, sier innehaver og konditor Younes El Khomri.

På Mendel’s selger de i hovedsak franske terter og makroner, men på menyen står også baguetter og påsmurt.

– Vi gjør vårt beste hver dag og behandler alle kundene våre likt. Det tror jeg folk merker, for de fortsetter å komme tilbake, sier El Khomri.


04. Grains

Besøksadresse: Valkyriegata 21, Majorstuen

Begrunnelse: Veldig mange lesere trekker frem at de som jobber på Grains er spesielt hyggelige. Både de salte og de søte pannekakene får skryt. Skryt får de også får å lage alt selv.

Bakeriet serverer mye fransk bakverk og mat.

– Jeg tror folk skjønner at vi har det kult på jobb, og da blir det god stemning, sier daglig leder Dan Alexander Nypan.

Nypan har jobbet i bransjen i mange år. Hans erfaring er at et ønske om vekst ofte går på bekostning av kvaliteten. Det samme skal ikke på skje på Grains. Her lager de alt fra bakverkene til syltetøyet selv.

– Å være finalist i Oslos beste er noe av det kuleste jeg har vært med på. Det varmer hjertet, rett og slett. Vi har jo overlevd det siste året, så dette gir motivasjon til å jobbe videre, sier Nypan.


05. Ille brød

Besøksadresse: Lakkegata 53, Tøyen

Begrunnelse: Brødene fra Ille brød blir beskrevet som både «kompakte kunstverk» og håndverksbrød. Mange lesere kaller det «verdens beste brød, andre nøyer seg med «Norges beste».

Vennene Casper André Lugg og Martin Fjeld begynte å eksperimentere med surdeig hjemme på kjøkkenet i 2013. Siden er det blitt kokebok som er oversatt til syv språk, og Ille brød selger stadig brød fra eget bakeri og via flere utsalgssteder i byen.

– Det er veldig stas å bli stemt frem av folk i Oslo! Jeg håper flere bakerier får lyst til å satse på urkorn og naturlig hevet brød, sier daglig leder og baker Martin Fjeld.

Han forteller at navnet «Ille brød» kommer av at de er fra Fredrikstad.

– Det begynte med en spøk der vi kalte de beste brødene vi lagde «ille bra» og etter hvert «ille brød».

Fjeld sier formidling er noe av det viktigste de gjør.

– Det handler om å få folk til å skjønne hva mel kan være, viktigheten av bra mel og bra korn. Vi bruker lokalt, steinmalt mel av gamle kornsorter.

Les mer om

  1. Oslos beste 2021
  2. Oslo
  3. Bakeri