Byliv

Elton John nær toppform

Mens den digitale snøen faller i bakgrunnen, koker det på scenen. En Elton John nær toppform avleverer en utvungen hitparade for et begeistret publikum.

En Elton John nær toppform leverer en utvungen hitparade for et begeistret publikum i Oslo Spektrum.
  • Eivind August W. Stuen

Vår vurdering:

5 av 6

Hvem: Elton John

Hvor: Oslo Spektrum, lørdag 14. desember

Publikum: ca. 7000 (utsolgt)

Billboard magazine har kåret ham til den beste mannlige artisten gjennom tidene. Sangene hans har blitt brukt til alt fra Disneyfilm til å markere prinsesse Dianas død.

Elton John er en bauta i pophistorien, og har vist at han er mer enn en fyr med et piano og et artig brillepar eller to. Musikalsk begavet og skolert fra ung alder, med et unikt øye for musikkhistoriens vekslende estetikk.

Musikken kan iblant fremstå som teknisk enkel, men popteften er av en annen verden, og sammen med tekstforfatteren Bernie Taupin har John laget en rekke låter du garantert har nynnet på. I Oslo Spektrums halvgode akustikk skal han ikveld lage magi foran et sittende publikum.

«Fyren er i form»

Etter en overraskende rocka oppvarming av to unge, kroatiske cellister, kommer sjefen på scenen. Han åpner med Funeral for a friend/Love lies bleeding , den progressive åpningslåta fra klassikeren Goodbye Yellow Brick Road .

Bennie and the Jets følger opp, og det er klart at kvelden blir et nostalgisk møte med Johns karriere. Backet av bass, synth, trommer, gitar og en perkusjonist – Lyden er crisp, stor, men ikke påtrengende. Cellistene fra oppvarmingen og en korgruppe bidrar ytterligere til sounden. Og Johns stemme er like kraftig som du husker den.

Candle in the wind ut som nummer tre, og det er klart at John, for anledningen ikledd en glitrende glamdress, har en katalog som lar ham avholde rene hitparader.

Han har en tilstedeværelse som gjør materialet levende, mer nåtidig enn et Greatest Hits-tilbakeblikk. Fyren er i form, og har full kontroll over publikum; selv om de stort sett sitter, hindrer ikke det dem fra å bevege seg til sanger som Goodbye yellow brick road og Tiny dancer .

Stående ovasjon

Rocket man blir spesielt stemningsskapende, og et klart høydepunkt, møtt av stående ovasjon. Under Don't let the sun go down on me stimler publikum frem mot scenen, samlet rundt sitt idol. Den følges av en eksplosiv The bitch is back .

Etter mye frem og tilbake, og flere besøk i studio, kom albumet The Diving Board omsider ut i september. Det beste han har gjort på lenge, tilbake til sounden som i sin tid la grunnlaget for karrieren.

Den fungerer like godt idag, og fikk en tiende plass på VG lista. Ikke verst for en gammel ringrev som John. Skiva blir representert med et par låter ( Oceans away og Home again ), som glir pent inn blant klassikerne.

Stemningen er elektrisk, og musikken får stå i sentrum uten unødvendig staffasje. Enten det er solofremførte pianoballader eller ren rock 'n roll – Elton John leverer. Konserten avrundes passende nok med Saturday night's alright for fighting , før Your song.

Crocodile Rock avslutter det hele.

Les også

  1. Jubler for drømmerollen som Billy Elliot