Byliv

Ukens høydepunkter

Lauryn Hill, Solveig Slettahjell og Marie Munroe er bare noe av det du bør få med deg i løpet av uken.

Lauryn Hill inntar Sentrum Scene mandag.
 • May Synnøve Rogne
  May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Mandag

Ms. Lauryn Hill

En av verdens viktigste hiphop-, r’n’b— og soulartister kommer tilbake til Norge! Etter en kritikerrost USA-turné, inkludert hennes fantastiske opptreden på årets Coachella-festival, er hun nå klar for Europa og Sentrum Scene. I 1996 kom The Fugees-albumet "The Score", og den står som en milepæl i musikkhistorien den dag i dag.

, Sentrum Scene kl. 20.00 En kammeropera viet Fartein Valen

Ultimafestivalen er godt i gang, og i kveld byr de på Nenia – en kammeropera til minne om Fartein Valen. Nenia betyr klagesang eller minnesang, og er naturlig å bruke på et verk som er skrevet nettopp til minne om Valen. Handlingen er lagt til én dag under andre verdenskrig, i 1943, mellom vinter og vår. Librettoen er skrevet av Paal-Helge Haugen, mens musikken er skapt av Kjell Habbestad. På scenen står blant andre Mathias Gillebo og Lydia Moellenhoff.

 • Musikk & Scenehuset i Nedre Slottsgate 1 kl. 19.00

Tirsdag

Hvorfor? Hvorfor? Hvorfor?

Trond-Viggo Torgersen slår seg sammen med Tore Sagen fra Radioresepsjonen i en ny sesong med Hvorfor det? Konseptet er såre enkelt: Trond-Viggo og Tore inntar scenen, og publikum oppfordres til å spørre om absolutt hva som helst. Resultatet blir hysterisk morsomt og improvisert!

, Rockefeller kl. 20.00 Bisarr og snål

I sentrum for Terry Gilliams The Zero Theorem står det eksentriske datageniet Qohen Leth. Han er en av mange ansatte i ManCorp-konsernet, men vel så viktig er arbeidet han utfører i sitt romslige, ensomme hjemmekontor. Leth er besatt av meningen med livet, eller rettere, å få bekreftet teorien om meningen med livet, men presset og utfordringene øker, ikke minst når ManCorps Management i egen person begynner å distrahere Leth, direkte og indirekte.

Les anmeldelsen:

Les også

Et ukontrollert fyrverkeri i «The Zero Theorem»

 • Cinemateket kl. 19.00

Onsdag

Solveig Slettahjell ser du på Rockefeller onsdag.

Jazz med Slettahjell

Solveig Slettahjell trenger knapt noen presentasjon. Med sin særegne stemme er hun en av våre fremste og mest anerkjente sangere. Denne kvelden har hun med seg pianist Morten Qvenild. De lover en intim og nær kveld med vakker musikk.

, Rockefeller kl. 20.00 Et musikalsk mareritt

Woyzeck er høstens kritikerroste storsatsing med musikk av Tom Waits. Historien er sentrert rundt den unge soldaten Woyzeck, som til slutt ender opp med å drepe det kjæreste han har. Hvorfor?

«Dette er en fremragende forestilling som sier all verden om elendighet før og nå,» skrev Aftenpostens anmelder.

Les anmeldelsen:

Les også

«Makt korrumperer, Gud er borte, alt går til helvete – men musikken er fantastisk»

 • Det Norske Teatret kl. 20.00

Torsdag

Verdenspremière!

"Buenos Aires" ser du i Den Norske Opera & ballett torsdag.

Buenos Aires er en splitter ny kammeropera, som har verdenspremière under årets Ultimafestival. Det er den danske komponisten Simon Steen-Andersen som står bak operaen. Med sine multimediale verker i grenselandet mellom musikk, performance, teater og videokunst har Steen-Andersen vakt stor oppmerksomhet på den europeiske musikkscenen de senere årene. I sin nye opera fyller han også rollene som librettist, scenograf og instruktør.

 • Den Norske Opera & ballett kl. 19.30
  Ibsenfestival

Opplev Et dukkehjem i en virkelig leilighet, med virkelige mennesker, i den danske duoen Fix&Foxys meget virkelige versjon av stykket. Derfor stiller skuespillerne uforberedt – ingen prøver, ingen introduksjon. Det eneste de vet er at publikum kommer – ingenting annet.

 • Spilles i ulike leiligheter – se www.nationaltheatret.no for mer info.

Fredag

Mord på scenen

Murder, she Improvised inviterer deg til en uformell hyggekveld med mord og andre grusomheter. En motbydelig milliardær er blitt funnet drept med en håndsåpe på et norsk høyfjellshotell! Eller kanskje er vi på et gammelt gods i Skottland og en kjent skuespillerinne ligger urørlig med to feiekoster i halsen? Utgangspunktet i Murder, she improvised er forskjellige hver gang, men den grusomme handlingen er alltid den samme: Et mord blir begått i ekte Agatha Christie-stil. Som publikum kan du komme med forslag til drapsvåpen, alibi og motiv.

, Det Andre Teatrets, Ivan Bjørndalsgate 9, kl. 20.00 På utsiden

Marie Munroe ser du i forestillingen "On the Outside" fredag.

On the Outside er Marie Munroe og Panta Rei Danseteaters første samarbeid. Med en felles fascinasjon for Dave Eggers sitat ”You have What I Can Afford To Give” ønsker de – med sine forskjellige uttrykksformer – å formidle ensomheten i å være sammen. Marie Munroe er en anerkjent sanger og låtskriver, som nå tar steget ut i gråsonen mellom dans og konsert. Forestillingen er en del av Coda Dancefest.

 • Riksscenen kl. 20.00