Byliv

De første Øya-navnene er klare

Disse er klare til Tøyenparken 9.–13. august neste år. Snart slippes enda flere navn.

Aurora Aksnes er snart klar med debutalbumet, og feirer det med å spille på Øya.
 • Harald Fossberg
  Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Øyafestivalen slipper nå de første navnene til neste års program, og flere navn kommer allerede neste uke. Arrangørene håper å kunne bekrefte enda flere artister før jul.

Les også:

Les også

800.000 kinesere har sett Øyafestivalen

Aurora Aksnes alias Aurora debuterte i 2013 med singlen "Awakening", og i 2015 kom "Runaway", som ble starten på den internasjonale oppmerksomheten. I Norge har hun slått igjennom med låten "Running With The Wolves". Over nyttår foreligger debutalbumet, som det er knyttet enorme forventninger til. Konserten på Øyas største scene blir også den første i Oslo etter plateslippet.

Det hører med til historien at hun signerte platekontrakt backstage på Øyafestivalen etter sin konsert i Tøyenparken i 2014.

Britiske popyndlinger fra 90-tallet

Britiske Lush hadde sin storhetstid på 90-tallet. Nå er de tilbake og spiller på Øya.

I september kom nyhetene om at Lush i april 2016 skal spille sammen igjen, for første gang på omtrent 20 år. Lush var del av Londons rockescene på slutten av 80-tallet, og hadde stor suksess med de albumene Spooky (1992), Split (1994) og Lovelife (1996). Med sistnevnte album fikk de hits med Single Girl, Ladykillers og 500 (Shake Baby Shake), i tillegg til ekstra oppmerksomhet for Ciao!, som var en duett med Pulps Jarvis Cocker.2016-besetningen består av originalmedlemmene Miki Berenyi og Emma Anderson, bassisten på de to siste albumene, Philip King, pluss tidligere Elastica-trommis Justin Welch, som tar plassen til Chris Acland, som døde i 1996.

Se også:

Norsk elektronikahistorie

Slik så det ut da Geir Jenssen alias Biosphere spilte på Rockefeller i 1997. Det blir nok en spektakulær opptreden på Øya nesten 20 år senere.

Geir Jenssen, alias Biosphere, er tilbake. Det skal Øya feire med en festivalkonsert på teltscene Sirkus.Biosphere er smått legendarisk innen elektronisk musikk, og har holdt på med musikk siden 80-tallet. Først som et tidlig medlem av Bel Canto før Jenssen valgte å konsentrere seg om egne prosjekter. Første utgivelse var albumet Microgravity fra 1991, mens foreløpig siste utgivelse er et samarbeid med Deathprod, kalt Stator. Biosphere har nå signert platekontrakt med norske Smalltown Supersound, som skal gjenutgi Biosphere-katalogen på vinyl og CD, samt hans nye album.

Amerikanske tungvektere

Neurosis er en av undergrunnsmetalens gudfedre. Nå skal de spille på Øyafestivalen.

Neurosis er et av de viktigste amerikanske bandene innen tung, dyster og progressiv metal. Etter 30 års eksistens har de vært med å inspirere senere band innen doom, sludge, eksperimentell metal og beslektede uttrykk.Medlemmer fra Neurosis har i tillegg jobbet med prosjekter og band som Shrinebuilder, Tribes Of Neurot, Harvestman, i tillegg til å ha gjort en stor mengde samarbeid. Bandet driver labelen Neurot, som har gjort utgivelser med band som OM, Red Sparrows, Grails, ISIS, Yob og US Christmas.

Energisk rock

Beach Slang fra Philadelphia spiller rettfrem gitarrock, og har gitt ut to EP-er og albumet The Things We Do To Find People Who Feel Like Us . Ifølge Øya-folket bør bandet være midt i blinken for alle som har et nært forhold til The Replacements, Against Me eller The Gaslight Anthem.

Norske elektropopere

Anne Lise Frøkedal har vært sentral i band som I Was A King og Harrys Gym. I tillegg har hun bidratt på innspillinger med blant andre Tønes, Martin Hagfors, Heroes & Zeros og Kenneth Ishak. De siste åra har hun laget musikk på egen hånd med backingbandet hun kaller Familien. Det er snakk om poplåter med islett av folkemusikk eller elektronika. Hun har fått mye skryt for singlene "I See You, Kid" og "Surfers", noe som gjør forventningene til det kommende albumet høye.

Kaya Wilkins lager melankolsk kjærlighetspop under navnet Okay Kaya . ved siden av å skape egen musikk, har hun samarbeidet med Jamie xx og Travis Scott. Okay Kaya er født i New Jersey, oppvokst på Nesodden og jobber nå fra New York, der hun snart er klar med sitt debutalbum.

Romslige spacerockere

Norske Electric Eye har latt seg inspirere av Pink Floyd og moderne kultband som The Black Angels. Blant medlemmene finner man folk fra Dig Deeper, The Megaphonic Thrift, The Low Frequency In Stereo og Hypertext. De albumdebuterte i 2013 med Pick-up, Lift-off, Space, Time, og snart kommer annetalbumet Different Sun .

Les også:

Les også

Oppkast, overdose og oppbrudd

Les også:

Les også

Spiller inn musikk i en container under Øya

Øya støtter lokale initiativer

I 2015 hadde publikum mulighet til å støtte det lokale prosjektet Kompass & Co når man kjøpte Øya-billetter. Tilsammen bidro Øya-publikumet med 116 750 kroner.

I forbindelse med neste års festival har Øya startet et lignende samarbeid med Sportsklubben Sterling, frivilligdrevet fotballklubb og en organisasjon som jobber for integrering og inkludering av barn og unge i bydel Gamle Oslo.

I pressemeldingen fra Øya heter det:

"I en bydel med få fritidsaktiviteter for unge, tilbyr Sterling et sted å være for dem som ofte faller utenfor organiserte aktiviteter på grunn av økonomi eller kulturelle barrièrer. I tillegg til fotball, har Sterling kulturkvelder, leksehjelp og gratisturer til ulike kulturarrangement. Nå ønsker de også å tilby musikkopplæring for ungdommene. Pengene du donerer, går direkte til bygging av et nytt musikkrom hvor ungdom på Grønland og Tøyen kan uttrykke seg musikalsk", sier arrangørene og avslutter med oppfordringen "vær med og støtt fremtidens Øya-artister!"

Les også

 1. Susanne Sundfør: «Et lite stykke musikkhistorie»

 2. Beglomeg: Storartet galskap

 3. Lars Vaular: Holder koken oppe

 4. Gjenopplev Susanne Sundførs magiske Øya-konsert her

 5. Se Øyafestivalen 2015 i bilder

 6. Tar hvetebrødsdagene på Øya

 7. Tusen takk selv, deLillos