«Helvete» gjenoppstår i Gamlebyen

«Black metal»-skriften på veggen i kjelleren er blitt falmet med årene. Men snart får mye av norsk svartmetallhistorie nytt liv i lokalet der Øystein Aarseth drev platebutikken Helvete.

Nesten alt fra den gamle Neseblod-butikken på Grünerløkka er på plass i Schweigaards gate 56. Kenneth A. Nilsen, Trånn Ciekals, Bianka (1) og Grete Johanne Skibnes tar en pust etter flytten.
kartoverhelvete.ai

— Vi vil ikke lage noe museumsopplegg med inngangspenger og sånt tull. Dette skal være en levende platebutikk, sier Kenneth A. Nilsen og Grete Johanne Skibnes, som driver platebutikken Neseblod. Sist helg flyttet de det meste av innholdet i den gamle butikken, som lå i Rathkes gate på Grünerløkka, til Schweigaards gate.

Mange av medlemmene i de første og mest toneangivende norske black metal-bandene vanket på Helvete mens Øystein "Euronymous" Aarseth, som ble drept av Varg Vikernes i 1993, drev butikken.

Neseblod forvalter mye av innholdet fra gamle Helvete, som demokassetter, førsteutgaver av album og andre sjeldenheter med noen av miljøets mest fremtredende band, som Mayhem og Darkthrone.

Snikåpning

I den gamle Neseblod-butikken hang bl.a. mange gjenstander som tilhørte Øystein Aarseth. Nå tilbakeføres de til "gamle tomter".

Åpningen av den nye butikken er tenkt å være 1. august, men de har allerede hatt kunder innom.

— Vi må jo holde sjappa i gang, selv om alt ikke er helt på stell ennå, sier Nilsen. – Fordelen med disse lokalene er at ting kan få bedre plass på veggene.

Og de har nok av ting å henge opp – i kjelleren ligger bunker med T-skjorter, hjemmelagede fanziner fra tidlig 90-tall og sjeldne album, singler og CD-er.

Metal-«pilegrimer»

Platebutikken Helvete, som også huset plateselskapet Deathlike Silence, har vært myteomspunnet siden starten i 1991 frem til den stengte dørene i 1993. Mange såkalte backpackere har vært i strøket for å se hvor norsk black metals pionerer hang.

To av T-skjortene til Øystein "Euronymous" Aarseth har fått plass på veggen i lokalet der han en gang drev platebutikken Helvete og plateselskapet Deathlike Silence.

— I går kom det noen metalfolk fra Tsjekkia, forteller Skibnes.

— De skulle bare se seg rundt og ville levere en demoinnspilling av bandet sitt. Gutta var helt skjelvne, ærbødige.

- Det er kult at vi kan åpne på historisk mark, men få med at butikken er mye mer enn bare metal – vi har også masse rock og punk her, sier Nilsen.

— Det viktigste for oss er at dette er et samlingssted for musikkinteresserte. Det er ikke mange sånne steder igjen lenger.

Ikke til salgs

Med en butikk full av sjeldenheter, er det mye her som nesten ikke kan måles i penger. Derfor er det noe som ikke er til salgs.

Sjeldenheter fra den tidlige norske black metal-perioden.

– Noen av disse gjenstandene er helt unike, og er med på å trekke folk hit. Selv om vi sikkert kunne fått mye penger for dem, vil vi ikke skille oss av med dem. Dette handler jo om metalhistorie, sier Nilsen.

Han har tidligere prøvd å søke støtte til et black metal-museum, men ga opp.

– Vi får ikke ei krone. Nasjonalbiblioteket ville kjøpe samlingen vår for en del år siden, men jeg solgte bare en tredjedel, sånt jeg hadde flere eksemplarer av. Dette er levende historie som ikke skal støve bort på et lager, fnyser han.

Drahjelp fra hele verden

Derfor har Nilsen og Skibnes fått drahjelp av venner og fans: Trånn Ciekals, som selv spiller i svartmetallbandene Djevel og Nettlecarrier, opprettet en Facebook-side der folk kunne bidra med en valgfri slant.

Disken med autografer fra mange fremtredende metal-folk er også med på flyttelasset.

– Dette var bare noe vi slang sammen på noen timer, men responsen har vært veldig bra: Folk fra USA, hele Europa og Japan har satt inn penger. Hittil har vi fått inn 10 000 kroner. Det hadde jeg aldri trodd.

Ciekals er opptatt av at nye Neseblod fortsatt skal kunne forvalte arven etter det norske black metal-miljøet. For nå har de kommet for å bli.

— Dette er siste gang jeg går igjennom en så diger flyttesjau, sier Kenneth A. Nilsen. – Nå er jo dette en familiebedrift etter at medeier Ruben De Jong ga seg, så vi får håpe noen av barna tar over, sier han og løfter opp lille Bianka på ett år.

Men først skal de få opp alle varene av esker og sekker.

Kenneth A. Nilsen i kjelleren der mange av de første norske black metal-musikerne hang, og tok bandbilder.