De vil ha dine Jokke-minner

Originaltekster, filmsnutter, plakater, lydopptak, navlelo...Til Jokkes 50-årsjubileum er du invitert på dugnad. Alt skal i boks – eller på utstilling.

  • Harald Fossberg
  1. september 2014 ville Joachim Nielsen fylt 50 år. Det vil bandkompiser, kjærester og venner feire ved å stelle i stand en stor dugnad. Siden 2010 har plateselskapet JEPS (Jokkes eget plateselskap) samlet inn, bevart og digitalisert alt som finnes av lyd— og billedmateriale fra Joachim Nielsens karrière.

Nå vil de ha mer:

– Vi vil ha plakater, filmer, autografer – alt mulig Jokke-relaterte, sier May-Irene Aasen, trommeslager i Valentinerne.

– Jeg husker en kjempekul plakat som var formet som en trekant, sier Håkon Torgersen, bassist før Petter Pogo (også i Valentourettes).

Christopher Nielsen har tegnet et sertifikat til dem som forhåndskjøper Jokke-boksen som kommer 8. september 2014.

– Finnes det en plakat fra da Jokke spilte på russefest i Kongsvinger som forband før Dr. Hook? spør Aasen.– Det var skikkelig sprøtt. husker Ann Helene Norum, samboer med Jokke. – Det var mange som kom for å høre oss istedenfor Dr. Hook.

– Jeg husker at Jokke solgte originaltekster til folk på Garbo, ler Petter Pogo. – Han må ha solgt minst åtte eksemplarer av "To fulle menn"!

Prosjektleder Børt Erik Skræi forteller at det allerede har kommet inn mye fra folk.

– Men vi vil ha en så komplett samling som overhodet mulig, så alt er velkomment. Hvis du tror du har noe av interesse, og sender det inn, får du en digital kopi, lover han.

Selv om ikke alt kan få plass i boksen, som skal inneholde et tykt hefte, tre vinylalbum med ikke utgitt stoff og en DVD, vil det bli innlemmet i Nasjonalbibliotekets samling. Hittil er mer enn 20 timer opptak digitalisert i samarbeid med Nasjonalbiblioteket.

– Få med at vi skal lage en utstilling i 2015, sier May-Irene Aasen. – Vi har funnet et sted, men har ikke avtalen klar, så det kan vi ikke si noe om ennå.

Men hva er det med navlelo som de flirer av?

– Altså, Jokke solgte navlelo til folk for en femtilapp, smiler Petter Pogo. – Han hadde en rimelig stor produksjon!

– Har fotografert minst ti konserter

Men fotograf Paal Audestad har gitt bort opptaket av den beryktede Jokke-konserten der trommesettet veltet.

Jokke på Rock Alive. Det var her han raste inn i trommesettet midt i en låt.

– Ha ha, det var egentlig helt tilfeldig. Jeg hadde en walkman med innspillingsmuligheter og testet den under Jokke-konserten på Rock Alive i Rådhusgaten. Den er blitt myteomspunnet fordi det var en av de gangene Jokke var så full at han ramlet inn i trommesettet. Du kan høre at musikken brått stopper, og at det er litt hoiing i publikum før de fortsetter å spille.May-Irene Aasen, som hadde den tvilsomme gleden å få Joachim seilende inn i settet, husker godt hendelsen.

– Men det sprø er at på opptaket er det en lang pause før vi fortsetter som om ingenting hadde hendt ...

Audestad hadde helt glemt at han hadde opptaket før han fant kassetten under en opprydning. Nå er den i Nasjonalbibliotekets samling.

– Jeg ga den til Kjetil Andersen, som laget en digitalisert kopi til meg.

Det gikk ofte hardt for seg på Jokke-konsertene. Fotograf Paal Audestad (delvis skjult til høyre) befant seg ofte midt i ilden.
Samling for Jokke: May-Irene Aasen, Håkon Torgersen, Petter Pogo (alle eks-Valentinerne) og Ann Helene Norum, Joachims samboer, er på utkikk etter Jokke-relaterte saker.