Byliv

Store P tar strupetak på norsk rap

Det norske rapmiljøet har brukt mange år og mange utgivelser på å legge lista høyt for kvalitet. Store P trengte bare en halvtime på å heve den.

Store P er kjent som den musikalske drivkraften bak det bergenske rapkollektivet A-laget. Nå er han klar med sitt første soloalbum, han imponerer stort.
 • Eirik Aimar Engebretsen

Vår vurdering:

6 av 6

Hvis jeg hadde anmeldt Lars Vaulars D’e glede da den kom ut i 2009, ville jeg garantert gitt albumet toppkarakter. For meg står denne utgivelsen som et av de viktigste albumene i norsk rap, ikke minst fordi at etter dette var det ingenting som het "godt til å være norsk" lenger.

Tåler sammenligning

Med ett var det slutt på å lide seg gjennom mindre gode norske raplåter, kun fordi det tross alt var stas med norsk rap. Vaular hevet forventningene, og innførte tidsalderen hvor rap fra Bøler og Loddefjord måtte tåle direkte sammenligning med det beste fra Baton Rouge og L.A. Men på tross av at norsk rap er en solid sjanger nå, med den ene kvalitetsutgivelsen etter den andre, har det virkelig glitrende albumet manglet. Frem til nå.

Skyhøye forventninger

At dette albumet skulle bli bra har egentlig ligget i kortene så lenge Store P har rappet. Som den musikalske drivkraften bak A-laget har han gang på gang vist at han har noe ekstra sammenlignet med andre norske rappere.

Han har en særegen stemme som griper tak i deg umiddelbart, en musikalitet i måten han rapper på, herlig, tilbakelent selvtillit og underholdende vers som får deg til å trekke på smilebåndet gang på gang.

Lager smart rap

Etter den hypnotiske "Herregud her e eg", kickstarter albumet med singelen "Vikje være i din verden". Tailors har produsert en særdeles fengende klubblåt, og Store P skinner. Rap handler om å få ord til å høres fett ut, og dette har A-laget alltid skjønt. Ingenting er dummere enn rappere som prøver å være smarte. Rappere som lager smart rap er derimot noe av det beste med sjangeren.

Store P lager først og fremst tekster som høres himla bra ut, men de lener seg jevnlig på den hedonismen som man gjerne forbinder med A-laget, noe den første setningen i nevnte singel ville bare være med å rote, rydder hvis eg gidder er et strålende eksempel på.

Mange talenter

På "Ikkje bare meg" fyller P rollen som moderne crooner, og resultatet er en låt Drake ville drept for, noe som viser hvilken mangefasettert artist Store P er blitt. De etterfølgende låtene, "God idé", med Lars Vaular, "Blir så fort mørkt", og den sexy "Katten", bindes lekkert sammen av albumets viktigste gjest, saksofonisten Kjetil Møster. Hans bidrag fremstår som en av de største genistrekene på Regnmannen.

Glimrende grobunn

Albumets siste akt drar først på med " Sezhuan", tas så helt ned på "Multiplayer", en personlig favoritt som tar tankene med til Texas, før det hele avsluttes med tittelsporet. En monumental låt som oser av selvtillit, som nærmest roper at P er ankommet.

Regnmannen har vist hvor god jord norsk rap kan være. Nå er det opp til konkurransen å høste like gode produkter.

 1. Les også

  Kledelig tøff og feiende flott gitarspill

 2. Les også

  Kultsanger i sin aller beste form

 3. Les også

  Symfonisk lys og mørke

 4. Les også

  Snadder-elektro fra Cashmere Cat

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5