Byliv

Museum serverer vikingøl

Naturhistorisk museum har brygget vikingøl som er så autentisk man kan tillate seg å servere dagens nordmenn. Det er brygget ut fra forskning på vikingenes bruk av urter og planter ved ølproduksjon.

Schtøggen vikingøl. Brygger Kjetil Johnsen og botaniker Anneleen Kool er spent på publikums respons.
  • Charlotte Karlsen

— Vi har brygget 1000 liter mørkt øl basert på gamle urter og gjærtypen kveik, hentet fra Voss, forteller Anneleen Kool.

Kool er såkalt vikingbotaniker og har forsket på planter og urter som er funnet i vikingskip. «Schtøggen vikingøl», som er produsert i et kvantum à 1000 liter ved Grünerløkka brygghus, er direkte inspirert av hennes forskning.

Onsdag kveld serveres det under arrangementet «Vikingenes naturarv» på Litteraturhuset, som er med på å markere åpningen av Forskningsdagene 2015.

Forskningsbasert øl

I vikingtiden ble øl ansett som beskyttende og trolig legende, forteller vikingforsker Karoline Kjelsrud.

- Det er interessant å se hva vikingølet inneholdt av planter. Trolig hadde urtene man tilsatte vikingølet mer legende og bakteriedrepende effekter enn det man tenker på i dag, hvor smak er mer viktig, sier Kjesrud.

Hun forsker på ølruner, magi og ritualer fra vikingtiden og mellomalderen.

Arrangørene håper på rundt 100 publikummere på Litteraturhuset, hvor foredragsholderne skal belyse temaet øl og vikingmat fra ulike hold.

— Man trenger ikke være ølkjenner for å komme. Det blir interessant for alle som er interessert i enten vikingtid, urter – og øl, sier Kool og Kjesrud.

Krydret, røkt og beskt

— Men vi har måttet tenke på at det skal drikkes og selges, så vi har laget det litt mer brukbart for folk, ler Kool.

Det mørke ølet inneholder derfor både humle og pors, samt at det er krydret med ryllik.

— Pors er et kjent ølkrydder, og ryllik er interessant fordi det ble brukt til øl i forbindelse med brylluper. Det påstås at det fremmer effekten av alkoholen, forteller Kool.

Pors ble brukt mye før humle ble populært på 1100-1200-tallet, og urteplanten ryllik har lang tradisjon som medisinplante.

— Jeg synes det smaker godt! Det smaker mye einer og har en røkt smak med bitter ettersmak. Einer har en spennende, antibakteriell funksjon, sier botanikeren.

Beskyttende virkning

Innskriften «alu», som man kjenner fra de eldste runeinnskriftene i Norge og Nord-Europa, er det urnordiske ordet for øl.

— Dette formelordet er funnet på en rekke gjenstander, blant annet amuletter og gravsteiner. Historien om dragedreperen Sigurd som skulle lære av den vise kvinnen Sigerdriva ble servert sterkøl da han skulle lære å beskytte seg mot svik, forteller Kjesrud.

Han skulle i tillegg riste ølruner inn i hornet sitt, på håndbaken og en fingernegl.

— Selve ordet øl ble brukt både om bryggeprosessen og den sosiale konteksten det ble drukket i. Eksempler er gravøl, barnsøl ved fødselsfesten, festeøl ved giftermål og juleøl, forklarer Kjesrud.

I tillegg til at denne ølmagien er nedfelt i de middelalderske eddadiktene nedskrevet på 1200-tallet, er de funnet som billedmateriale nedhugget i stein fra 900- og 1000-tallet, forteller hun.

Viking, urter og øl

Du trodde kanskje vikingene hovedsakelig drakk mjød? Mjød var en høytidelig drikk med honning som ingrediens – gjerne forbeholdt overklassen. Øl ble konsumert til hverdags og i tradisjonelle sosiale kontekster.

Med andre ord: Mjød feiret gudene, øl feiret menneskene. Kool forsker blant annet på byggkorn og forsøker å finne ut hvordan 1000 år gamle korn ble brukt og hvor de kom fra.

— I vikingtiden begynte folk å bevege mer på seg, og det kom mange nye planter til Skandinavia, forklarer botanikeren, som har stått i spissen for vikinghagen ved Naturhistorisk museum på Tøyen.

Les også

  1. Mattilsynet kontrollerte mikrobryggeriene, og er svært fornøyd

  2. Agave: Hyggelig, men halvgjort