Verdens mest verdifulle mynt er i Oslo

Sølvddollaren til 90 millioner - og et av de aller første eksemplarene av Den amerikanske uavhengighetserklæringen - har aldri vært utenfor USA før.

Håkon Roland ved Historisk museum avduker den verdifulle mynten.

Denne helgen stilles den første, amerikanske sølvdollaren fra 1794 ut i Oslo. Utstillingen er en del av en vandreutstilling som skal innom syv byer i Europa. Det hele er et samarbeid mellom Myntkabinettet ved Kulturhistorisk museum og Samlerhuset.

— Det har vært en lang prosess å få utstillingen til Oslo. Det har vært mange hensyn å ta i henhold til sikkerhet og forsikringsavtaler, forteller Håkon Roland, førsteamanuensis ved Arkeologi, Numismatikk, Heritage.

- Stemmer det at mynten har en verdi på 90 millioner kroner?

— Ja, i 2013 ble mynten solgt for over 10 millioner dollar til en privat samler; Bruce Moreland. Det gjør den til verdens mest verdifulle mynt. Han er en av de store i dette miljøet, og han lot seg til slutt overtale til å vise den frem, sier Roland.

Her ser du på 90 millioner kroner!

— Wow! Da får vi håpe at rommet er trygt!

— Mynten skal stilles ut i Myntkabinettet, som møtte alle kravene til sikkerhet. Vi huser også deler av gullet til Norges Bank, så sikkerheten er godt ivaretatt, sier Roland.

Kulturhistorisk ikon

Utstillingen er en aldri så liten begivenhet, og det er første gang den vises utenfor USA.

- Mynten er en del av vår kulturarv, og et kulturhistorisk ikon, fortsetter han.

Sikkerheten er godt ivaretatt, sier Håkon Roland ved Historisk museum

I 1794 ble det preget 1758 stykker ved Myntverket i Philadelphia. Mynten ble et symbol på frihet, suksess og makt. Mynten har frihetsgudinnen på den ene side og ørnen på den andre. Det er frihetsgudinnens lange hår som har gitt mynten navnet «flowing hair».

— Mynten er helt perfekt

Det som avgjør prisen på denne mynten, er ikke at den er sjelden, men at den er perfekt. Gunnar Thesen, daglig leder i Oslo Myntgalleri, har over 40 års erfaring i bransjen, og anbefaler folk å kjenne sin besøkstid.

— Jeg har sett den i USA før den ble solgt. Det som gjør at verdien på akkurat denne mynten er så høy, er kvaliteten. Mynten er helt perfekt. Det kunne vært preget i går, så perfekt er den. USAs første dollar er ikke så sjelden, du kan få kjøpt dem til langt lavere pris, men akkurat dette eksemplare er helt feilfritt, forteller Thesen.

Et av de første utgavene av Den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Før denne mynten ble solgt i 2013, var det en 20-dollar mynt fra 1933 som hadde status som den mest verdifulle. Det er i det amerikanske markedet at prisene er høyest.

— Hva er den dyreste mynten du har solgt?

— Det var en romersk mynt til 6,5 millioner kroner. Den dyreste norske mynten vi har omsatt var en norsk spesidaler fra 1861 til 2,2 millioner kroner. 1861 var året grunnstenen til Stortingen ble nedlagt, og noen av myntene ble preget med dette. Et av eksemplarene eies av Norges Bank, men noen havnet i privat eie, forteller han.

Som om ikke verdens mest verdifulle mynt er nok, vises også et av de første utgavene av Den amerikanske uavhengighetserklæringen. Den er trykket av John Dunlap 5. juli 1776, dagen etter at originalen ble undertegnet. Det er første gang disse gjenstandene stilles ut utenfor USA.

  • **Utstillingen åpner 4. mars og varer til søndag 6. mars på

, Frederiks gate 2. Åpningstider er kl. 11 — 16.**