Byliv

Oslo Nye faser ut faste ansettelser

Pensjonerte skuespillere ved Oslo Nye Teater vil ikke erstattes. Det er i tråd med eiernes ønsker, sier ledelsen.

Mandag ettermiddag møttes styret ved Oslo Nye blant annet for å diskutere stillingssammensetningen ved teatret. I tråd med Oslo kommunes ønske om prosjektteater, vil skuespillere med faste stillinger fases ut. På bildet ser vi blant andre skuespillernes ansatterepresentant Johannes Joner (i midten foran), teatersjef Kim Bjarke og administrerende direktør Dag Sørsdahl.
  • Mala Wang-naveen
    Mala Wang-naveen

-Vi tror ikke vi får flere penger til å driver teater for. Men vi slåss på vårt vis, sier teatrets administrerende direktør, Dag Sørsdahl.

Etter suksessforestillinger som «Guys and Dolls» og «Jul i Blåfjell», kan Oslo Nye Teater skilte med økte besøkstall og et lite, men pent, overskudd.

I 2013 foreslo Frp å legge ned det kommunale teatret, men Oslo Bystyre gikk inn for å omgjøre det til et prosjektteater. Det ble bråk da to-ledermodellen ble introdusert og makten fordelt mellom en teatersjef som tradisjonelt har sittet med ansvaret og en administrerende direktør.

Oslo Nye er et teater i omstilling

Nå tar lederspannet bestående teatersjef Kim Bjarke og administrerende direktør Dag Sørsdahl ett skritt videre. De skal fase ut faste ansettelser. Aftenposten møter lederduoen over ark med grafer og statistikker.

— Vi er et teater i en omstilling, og det er to måter å angripe dette på. Vi kan jobbe med egeninntekter og vi kan passe på og jobbe med kostnadsstrukturen, sier Sørsdahl som leder 90 ansatte, derav fire på åremål.

Vanlig med åremål på de store teatrene

Det blir ingen oppsigelser, men heller ingen nyansettelser. I fremtiden vil skuespillere tilbys åremålsstillinger og frilanskontrakter.

- Dere føler ikke at dere bidrar til å gjøre arbeidsmarkedet for skuespillere tøffere?

— Det er vanlig med åremål på de store teatrene. For vår del er vi i en særstilling, vi er mindre og de 80 millionene vi har fått vil bli redusert. Det må vi ta med oss når vi planlegger det kunstneriske, sier Bjarke.

Større arbeidsgiver for frilanserne

I 2014 økte publikumstilstrømningen til teaterets hovedscene med 28 prosent, og billettinntektene med 37 prosent. Likevel vektlegger de behovet for frilansere. Og det er uaktuelt å sette opp smalere stykker når det er en sal på 700 seter som må fylles for å sikre billetter.

— Vi har mange som er innom, og vi er en større arbeidsgiver enn for de som jobber fast, forsikrer Sørsdahl.

- Voksne kvinnelige skuespillere forteller ofte at det er tøffere for dem å lande jobber. Hvordan blir det for dem nå?

— Av våre faste skuespillere, er den yngste 39, svarer Bjarke.

- Hvordan har skuespillerne ved teateret reagert?

— De synes det prinsipielle er vanskelig. Men de mister ikke jobben, eller kastes ut. De står på scenen og spiller, sier Sørsdahl. Han mener det nye regimet vil gi Bjarke større kunstnerisk frihet, samt gjøre det lettere å styre kostnadene.

Midt i forhandlingene

Leder i Skuespillerforbundet, Hauk Heyerdahl kunne bekrefte at de i forhandlinger om sammensetningen av ensemblet.

— Det må være noen faste stillinger, lengre åremålsstillinger og noen på stykkontrakt. Og siden vi er midt i en forhandlingsprosess, ønsker jeg ikke å gå inn på antallet. Men det skal være fortsatt være en gruppe fast ansatte på Oslo Nye, sier Heyerdahl.

Ifølge Heyerdahl er det mer praktisk for teatrene å ha skuespillerne på åremål. Ikke bare ligger åremålsstillingene to lønnstrinn over frilanskontraktene, de gir både skuespillerne og teatrene større forutsigbarhet.

- Hvordan opplever du stemningen blant skuespillerne?

— Skuespillerne er bekymret for hvordan fremtiden blir ved Oslo Nye, men blir vi enige om et antall nå, så ligger det der. Enkelte skuespillere mener det bør være flere faste ansatte, andre mener ikke det, sier Heyerdahl som er i tett dialog med skuespillerne for å finne en modell alle kan være fornøyd med i den tøffe omstillingen til prosjektteater.

Regner ikke med faste stillinger

- Bekymrer unge skuespillere ved teatrene seg for en fremtid uten faste stillinger?

— Fremtiden er lys for unge skuespillere. Faste stillinger er sjeldent, og ikke noe man nødvedigis regner med å få noen gang når man går inn i dette faget. Den utviklingen der er ikke noe unge skuespillere er så urolige for, sier Heyerdahl.

Han avviser at det generelt vil bli færre stillinger i bransjen.

— Det blir ikke færre hvis vi reforhandler. Antallet er låst til omtrent 160 faste stillinger totalt sett, og teatrene må regne med å reansette hvis de går under dette tallet.

Les også

  1. «Mummitrollet:» Poesi for de minste

  2. «Pietà:» Livsløgn og midtlivskrise