Oslos beste: Disse er nominert til beste butikk

Hvilken butikk vil du anbefale andre å besøke? Denne kategorien er bred, og alle typer butikker kunne nomineres. Det gjenspeiles blant de fem som er igjen til finalen.

187 forskjellige butikker ble foreslått av leserne som Oslos beste. Nå kan du stemme på din favoritt blant våre fem finalister.
  • Maria T. Pettrém
    Maria T. Pettrém
    Journalist

Her kan du stemme på det du mener er byens beste butikk.

01. Frøken Dianas Salonger

Besøksadresse: Markveien 56, Grünerløkka

Begrunnelse: Stedet oser av personlighet. Butikken høster også ros for sitt hjelpsomme, hyggelige og kunnskapsrike personale, som byr på seg selv.

Midt i Markveien ligger vintagebutikken Frøken Dianas Salonger. Butikken ble åpnet i 2008 og har et unikt håndplukket utvalg varer – både brukt og nytt.

Spesielt gründerne bak, Ellen Marie Garåsen og Elise Dingstad, får ros for sitt engasjement og for å satse på etisk og bærekraftig mote.

Deres eget klesmerke «Dianas Vintage» sys på en fabrikk i Kina med norske arbeidsforhold. Der har arbeiderne 37,5 timers arbeidsuke, pensjoner, forsikringer og mammapermisjon.

– Det er skikkelig, skikkelig stas. Virkelig. Vi blir så glade for det, sier daglig leder Elise Dingstad om nominasjonen.

Hun driver klesbutikken sammen med Ellen Marie Garåsen. Dingstad tror nøkkelen bak suksessen er at de skiller seg ut.

– Vi er jo en fargerik oase, med gull og fløyel. Litt som å komme inn i et annet univers. Vi er også opptatt av god, gammeldags service. Det skal ikke være noe stress å handle oss hos, sier Dingstad.


02. Tronsmo

Besøksadresse: Universitetsgata 12, sentrum

Begrunnelse: Har et svært godt og variert utvalg. Selger kun bøker og tegneserier, «ikke alt mulig annet stæsj». En ekte bokhandel, med andre ord.

Den tradisjonsrike og frittstående bokhandelen har lenge vært en kulturinstitusjon i Oslo. Tronsmo ble grunnlagt i 1973 som en radikal bokhandel for den politiske venstresiden. Siden har butikken utviklet seg til en alternativ bokhandel med et bredt utvalg av litteratur.

Det er imidlertid ikke første gang Tronsmo høster ros. Nylig dukket butikken opp på listen over verdens 20 beste bokhandlere av Financial Times. Oslos beste-nominasjonen kommer likevel som en positiv overraskelse:

– Det er jo veldig kult, selv om vi er blitt litt bortskjemte på heder i det siste, sier daglig leder Eva Stenlund Thorsen.

Når Aftenposten ringer befinner Thorsen seg i London, der hun er på jakt etter nye bøker.

– Hva tror du ligger bak suksessen?

Thorsen svarer kort:

– Hard jobbing. Og bra ansatte.


03. Værbitt

Besøksadresse: Ivan Bjørndals gate 23 A, Lilleborg

Begrunnelse: Lesere trekker frem butikkens atmosfære, de ansatte, lokalets lille strikkekrok og det sterke fokuset på etikk og bærekraft.

Strikking er i vinden om dagen. De siste årene har en rekke garnbutikker dukket opp rundt om i Oslo. Værbitt ble åpnet i 2017, og har tidligere holdt til på både Tøyen og Grünerløkka.

Nå har butikken fått et nytt hjem på Lilleborg – midt mellom Sagene og Torshov. Her finner du kun lokalt produsert garn, fra norske sauer og geiter, spunnet på norske spinnerier.

– Nei, så hyggelig!

Det sier Laila Yvonne Henriksen, daglig leder og gründer bak garnbutikken Værbitt, om nominasjonen.

– Jeg tror folk blir glade av å komme inn i butikken. Det er litt som en fargeeksplosjon. I tillegg har vi en personlig kundeveiledning som kanskje minner om gamle dager, sier Henriksen.


04. Moniker

Besøksadresse: Valkyriegata 3, Majorstuen

Begrunnelse: Moniker er et eget univers som utforsker design og mote på en nyskapende måte.

Klesbutikken Moniker, som ligger ved Valkyrien plass, kunne kanskje ikke valgt seg et verre åpningstidspunkt: April 2020. Én måned etter at koronapandemien stengte ned landet.

– Det var mildt sagt nervepirrende. Heldigvis fikk vi god respons fra start, sier daglig leder Silje Vahl.

Hun synes det er stas å være nominert til Oslos beste.

– Vi er et stort team som har jobbet hardt, spesielt under korona. Så det betyr veldig mye at folk legger merke til oss, sier Vahl.

Det er Ganni-gründerne Anett Ringstad Jalland og Jørgen Jalland som står bak Moniker. Butikken ble grunnlagt etter at de solgte Ganni og merkets seks butikker i 2019.

Butikken er delt inn i fem avdelinger – inspirert av fem sterke kvinner: Grace Jones, Jane Birkin, Hedy Lamarr, Peggy Guggenheim og Isabella Bird.


05. Lokal Harbitz Torg

Besøksadresse: Harbitzalléen 19, Skøyen

Begrunnelse: Lokal Harbitz Torg roses av leserne for sitt fokus på lokale matvarer, økologi, norske produsenter og arbeid mot matsvinn. Butikken beskrives som et viktig tilskudd i nærmiljøet.

Matbutikken, som jobber ut ifra sesong og råvaretilgang, åpnet dørene i august 2020. Daglig leder Andreas Kopmann Monclair legger ikke skjul på at det har vært et tøft år.

– Vi ser at flere butikker i samme segment har gått konkurs, og det er synd.

Selv om Lokal langt på vei kan beskrives som en delikatessebutikk, forteller Monclair at de forsøker å være folkelige og i all hovedsak selge norske produkter.

Noe av det flest kunder spør om, er om de har parmesan:

– Da må jeg si at «nei, dessverre, men vi har denne osten fra Valdres som er ganske lik, og kanskje enda bedre». Det handler litt om miljøavtrykk og lokal verdiskaping, sier han.

Monclair står bak Lokal sammen med Inger Marie Ommedal og Richard Patterson. De har alle hatt lang fartstid i restaurantbransjen.

Les mer om

  1. Oslos beste 2021
  2. Oslo
  3. Butikker