10 tips til helgen

Jazz, rock, jubileumskonsert med Maj Britt Andersen eller kanskje sesongstart i Oslo Vinterpark? Helgen er full av muligheter i hovedstaden.

Karin Krog og den amerikanske tenorsaksofonisten Scott Hamilton kan du oppleve på Cosmopolite i kveld.

1. Jazztoppmøte: Karin vs. Billie

Sammen med nylig avdøde Nora Brockstedt må Karin Krog regnes en av Norges største jazzsangerinner. Nå har hun begått albumet The Best Things in Life, basert på Billie Holidays repertoar. Med seg har hun den amerikanske tenorsaksofonisten Scott Hamilton, svenske Jan Lundgren på piano, hans landsmann Hans Backenroth på bass og deres danske "fettermand" Kristian Leth på trommer.

Hvor : Cosmopolite

Når : Torsdag kl. 20


2. Originalt og besnærende

The Forbidden Room ser du på Cinemateket i helgen.

Er du klar for en filmopplevelse helt utenom normalen? Canadiske The Forbidden Room tar deg med på en visuell reise inspirert av stumfilmen og stumfilmens estetikk. Regissørene Guy Maddin og Evan Johnson hadde et ønske om å overvelde. Ifølge Cinemateket vil filmen både forvirre og begeistre, og den kan gi deg en nærmest hypnotisk opplevelse hvis du lar deg rive med. Men ikke spør oss hva den handler om!

Hvor: Cinemateket

Når: Fredag kl. 20 og søndag kl. 21

3. Jazz for kidsa

Barnas Jazzhus ble kåret til Årets Norske Jazzklubb i 2013. Nå har de også ankommet Oslo, og inviterer både store og små barn til en real jazzimpro-sesjon. Du får med andre ord møte neste generasjons stjerner, og du får oppleve barn helt ned i 9-årsalderen spille kompleks, improvisert musikk på høyt nivå.

Hvor: Victoria–Nasjonal Jazzscene

Når: Lørdag kl. 15

4. Morten Abel på norsk

Morten Abel synger på norsk.

90-tallet tilhørte Morten Abel og The September When, og Abel fortsatte som suksessrik soloartist gjennom 2000-tallet. I år har Abel re-debutert på norsk, og dermed inviteres du med på konsert. Vi regner med at hiten Frøken Vilikke blir spilt.

Hvor: Rockefeller

Når: Lørdag kl. 20

5. Hurra for Maj Britt!

Maj Britt Andersen i Oslo Konserthus

I fjor hadde Maj Britt Andersen suksess med sin Prøysen-samling, TV-opptredener og forestillinger landet rundt for å feire 100-årsjubileet til Alf Prøysen. I år feirer hun selv et jubileum som artist: Det er 40 år siden hun ga ut sin første soloplate Et lite under , og det er 30 år siden hun startet sitt samarbeid med tekstforfatter Trond Brænne og komponist Geir Holmsen. Det resulterte i 12 utgivelser, og masse heder og ære, bl.a. Spellemannsnominasjoner, NRK Barneradioens Krystall og gull og sølvplater. Da er det klart at et barnekor medvirker på jubileumskonserten.

Hvor : Kulturkirken Jakob

Når : Søndag kl. 15

6. Beth så hjertet brister

Beth Hart

Bluesrockartisten Beth Hart er i besittelse av en unik og hjerteskjærende stemme, og har høstet mange godord for albumet Bang Bang Boom Boom. Oppfølgeren Better Than Home som kom i april, viser en artist som har tonet ned den grimete bluesen til fordel for sin fortid som singer/songwriter med dype soulrøtter. Men det er på scenen hun virkelig stråler.

Hvor : Sentrum Scene

Når : Lørdag kl. 20

7. Finn frem ski og brett!

Fredag åpner Tårnbakken i Oslo Vinterpark. Snøkanonene har laget hvit vinter på byens tak.

Du trenger ikke å reise over fjellet for å finne snø. Takket være snøkanoner kan Oslo Vinterpark ønske velkommen til sesongåpning denne helgen. Tårnbakken ligger hvit og innbydende og venter på skientusiastene.

Hvor : Oslo Vinterpark

Når : Fredag kl. 16

8. Fersk litteraturfestival

Møt forfatter Maja Lunde på ny litteraturfestival.

Det er mange som ønsker seg bøker til jul, og på den nye festivalen Årets bøker har arrangørene samlet kremen av årets forfattere. Maja Lunde og Roy Jacobsen snakker om hav og bier. Siri Pettersen møter sin blodfan. Gratis er det også.

Hvor : Deichmanske hovedbibliotek

Når : Lørdag kl. 12.00-16.30

9. Gjør folk av barna

For sjette året på rad blir det barnas egen folkemusikk-julekonsert. Feleorkesteret Majorstuen feirer 15 år sammen som band og I år får de hjelp av hele 40 strykere fra kulturskolene i Follo som skal lage symfonisk sus over Majorstuens musikk. Barna må gjerne synge med.

Hvor : Riksscenen

Når : Søndag kl. 13

10. Lyst på klaustrofobisk rock?

André Holstad and The Saints har skaffet seg et visst rykte landet rundt. Først med debutalbumet Counting Backward, så med sitt selvtitulerte annetalbum. Ifølge det entusiastiske følgeskrivet viser albumet "en moden og reflektert tekstforfatter som sammen med sine to helgener: Joachim Røssvik og Vegard Sleipnes leverer solid klaustrofobisk rock anno det 21 århundre". Da er det vel bare å løse billett?

Hvor : The Crossroad Club

Når : Lørdag kl. 21.30

Se egen guide for julemarkeder :