Byliv

Skal du være turist i Oslo? Dropp Karl Johans gate.

Oslo er mer enn Karl Johan og Slottet. Det er mye å oppleve utenfor den vanlige turistløypen.

Oslo er mer enn Karl Johan. Dette er bare en brøkdel av det du kan oppleve hvis du går litt utenfor turistløypen.
 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder
 • Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

I fjor var det rekordsesong for hotellene, som kunne notere seg for en vekst på hele åtte prosent. Det som kanskje er overraskende er at det er nordmenn som utgjør de desidert fleste turistene i Oslo.

Ifølge SSB, er Holmenkollen, Vikingskipsmuseet og Nasjonalgalleriet blant hovedstadens mest besøkte attraksjoner.

Vi har tillatt oss å utvide listen, og tilpasse den til deg som gjerne vil oppsøke ting utenfor den vanlige turistløypa.

Byvandringer

Ekebergparken med lunsj og utsikt

Sean Henrys Walking woman er en populær dame.

Vigelandsparken er super, men utvid horisonten og dra til Ekebergparken.

Vi anbefaler at du tar trikk 18 eller 19 til Ekebergparken, eventuelt buss 74 eller 34 til Ekeberg Camping. Ta så en en vandretur gjennom parken og nyt kunstverkene.

Etterpå avslutter du turen med en kopp kaffe eller lunsj på terrassen til Ekebergrestauranten, en av Oslos bevarte funkisrestauranter. Her har du utsikt over hele byen.

Eller ta turen innom den mer uformelle Karlsborg Spiseforretning eller uteserveringen i tilknytning til Lunds Hus, den hvite sveitservillaen rett ved.

Kart over parken: Ekebergparkens nettsider.

 • Du bør også se på all den flotte gatekunsten i Oslo: Her er en stor oversikt med kart

Akerselva, du gamle og grå

Tidligere lå industrien tett langs elven. I dag er den byttet ut med vakre boligområder og trendy kafeer.

Ta buss nr 25 eller 54 til Stillatorget. Herfra vandrer du ned langs Akerselva til du kommer til Nydalen. Her har det vokst frem en trendy og ung bydel. Stikk innom Nydalen bryggeri & spiseri, og smak på gyldne dråper fra eget mikrobryggeri.

Etterpå tar du beina fatt og labber videre ned mot sentrum. Før du kommer så langt tar du lunsjpausen ved Mathallen og Vulkan-området rett ved Grünerløkka.

Gamle Christiania og Kvadraturen

Engebret Cafe er en klassiker

Akershus slott og festning er vel verdt å få med seg, men ikke gi deg etter at du har sett den. Ta deg en vandretur rundt i Kvadraturen, det eldste eksisterende strøket i Oslo.

Etter at du har vandret rundt en stund, ta en pause på Engebret Cafe, en av Oslos eldste restauranter som fortsatt holder stand. Selve bygningen er fra 1760, og restauranten har holdt hus der siden 1863.

Gamle Raadhus holder til i Christianias første rådhus, bygd i 1641. Blir du med på en av de populære spøkelsesvandringene i området får du høre om alle rare lydene og hendelsene i bygget som har huset alt fra fogden, biskop og militær.

Ta bena fatt på Bygdøy

Kanskje du møter kongens kuer på din tur rundt på Bygdøy.

Ta Buss 30 til endestasjon Huk på Bygdøy før du spaserer tilbake til byen langs sjøen via Paradisbukta og videre til Bygdøy kongsgård og Rodeløkkens kafé. Da kan man også få med seg Sæterhytten og videre tilbake til Bygdøylokket. Eller fortsette til Ulabrand-stranden og ta veien tilbake over Hensenga.

Eller bli med på et «minicruise» i Oslofjorden. I godt vær er turen med Ruters båt fra Aker Brygge til Filtvet en flott tur. Den stopper på mange av de pittoreske bryggene langs Nesoddens vestkyst ned til Drøbak før det er tid for et bad med påfølgende lunsj på Filtvet og hjemtur med båten. Går kl. 10 og 15 lørdager og søndager. Vil du bare til Drøbak, går båten kl. 10 hver dag.


Gøy for barna

Skinner solen?

Oslo har mange badeplasser. Derre kan ta båten ut til Langøyene, sykle ut til Nordstrand bad eller dra på Frognerbadet. På Sukkerbiten har de også en lekeplass like ved fjorden.

Vil dere har en mer aktiv sommer, har Oslo sommerpark på Tryvann både klatrepark, sykkel og radiostyrte biler. Det er mulig å spille minigolf rundt om i byen, både på Marienlyst, nederst på Grünerløkka eller på Torshov.

Bogstad gård ligger ved Bogstadvannet med badeplasser og mye å se og gjøre. T-bane til Røa og buss derfra.

Les også

Fem tips for deg som er i Oslo med barn i ferien

Regner det?

Norsk teknisk Museum

Teknisk museum på Kjelsås har aktiviteter for hele familien i sommer. Du kan prøve elsykkel, bygge roboter, katapulter, biler eller instrumenter av papp og oppleve vitenshow med bobler, gass og smell. Verdens største dataspillutstilling Game On er åpen hele sommeren.

Museet har utvidet åpningstid fra 11 til 18 i sommer.

Barnekunstmuseet har utvidet åpningstidene i sommer. Her kan dere se bl.a. utstillingen Barn vet hva som er viktig.

Naturhistorisk museum på Tøyen har både zoologiske og geologiske utstillinger, botanisk hage har flere hus med sjeldne planter.

Liker barna slanger og kryp? Da er Oslo reptilpark stedet. Her kan dere også se fôringsshow.

Les også

Star Wårs, teater, bankran og dataspill! Her er våre tips til en kulturell Oslo-sommer for barna

Etter en lang dag er det godt med noe å spise. Her er noen barnevennlige restauranter

Musikkbyen Oslo

Øya er en av byens mest populære festivaler

Oslo er kjent for å en av Nordens – kanskje Nord-Europas – mest aktive konsertliv. Også i sommer er det mulig å få med seg både store og små artister.

Her er et utvalg konserter i sommer:

 • Melissa Horn på Sukkerbiten 23. juli
 • Snarky Puppy på Sentrum scene 15. august.
 • Den nye utendørsscenen ved Akershus festning kalles Under festningen, og har Raga Rockers 5. august og Lars Winnerbäck dagen etter. Patti Smith er i Konserthuset 5. august.

Så må vi heller ikke glemme festivalene som fyller byen: Bare i august har vi Øyafestivalen, jazzfestival, kammermusikkfestival, Mela og Findings.

Les også

Guide til festivalsommeren i Oslo

Et kunstblikk på Oslo

Emanuel Vigelands museum er en av byens godt skjulte hemmeligheter

Oslo har mye mer å by på enn de store museene. En av byens virkelige perler må du vite om for å finne. Emanuel Vigeland museum er et «must». Når øynene dine venner seg til mørke stiger det 800 m² store maleriet Vita frem. Det beskriver i dramatiske – og sterkt erotiske – scener menneskets liv fra unnfangelse til død.

Adressen er Grimelundsveien 8. Ta T-bane nr 1 til Slemdal stasjon og gå derfra. Museet er åpent alle søndager hele året fra kl 12–17 om sommeren.

Sentrums skjulte kunstperler

Oslo rådhus er godt synlig der det ligger mellom Spikersuppa og Aker Brygge. Har du noensinne gått inn? Det anbefaler vi at du gjør.

Inne i huset kommer du inn i den store Rådhushallen som er 31 meter bred, 39 meter lang og ca. 21 meter høy. Det er Henrik Sørensen og Alf Rolfsen som har stått for utsmykningen av hallen, som gir et bilde av nasjonen og byen i utvikling.

Rådhuset er åpent for publikum hver dag kl. 09.00- 18.00.

Gallerirunden på Grünerløkka

Tjuvholmen er et av de hippe og trendy galleristrøkene i Oslo, men også området rundt Grünerløkka yrer av små gallerier.

Et av dem heter Standard (Oslo), Waldemar Thranes gate 86C, og ble trukket frem av Aftenposten som et av galleriene for de kresne. I sommer kan du få med deg den amerikanske kunstneren Chadwick Rantanens utstilling.

Andre spennende gallerier i området er blant annet Galleri Vulkan og TM51, som for tiden serverer Mick Rocks hommage til David Bowie.


Shopping vekk fra Karl Johan

Velouria Vintage er en kul vintage butikk på Grünerløkka

Er du på jakt etter eksklusive merker, har du Eger-senteret ved Egertorget, Paleet og Steen & Strøm like ved Karl Johan.

Bogstadveien, ta T-banen til Majorstuen og går nedover, er et mekka for kjedebutikker som Zara, H & M, Ganni, Volt og Bik Bok.

Hvis du er på utkikk etter mer odde og annerledes ting, er Grünerløkka stedet. Her finner du enkeltstående butikker som har både second hand- og vintage-klær, men også eksklusive motebutikker.

Her er våre tips:

 • Babel, Markveien 54 – Merker som Isabel Marant, Current Elliot og
  Yvonne Kone
 • Acne Archive, Markveien 60 – Rimelige Acne-klær fra tidligere sesonger
 • Ensemble, Nordre gate 15 – Har spesielle eksklusive merker som skiller seg ut (Christina Ledang, Carven, Rodebjer)
 • Kaibosh, Nordre gate 15 – Oslos kuleste briller og solbriller
 • Dapper, Nordre gate 13 –Sykkel/kles/bartevoks-butikk.
 • Hunting Lodge, Markveien 58 - Klær og accessoirer.
 • Velouria Vintage, Thorvald Meyers gate 34 – Spesialiserer seg på sko, klær, vesker og accessoirer fra '60- '70- og '80-tallet
 • Frøken Dinas Salonger, Markveien 56 – Her finner du den spesielle kjolen ingen andre har.
 • Ny York vintage & 2nd hand, Markveien 58 – Klær, sko og tilbehør, blant annet også en del norsk vintage.
 • Scorpius, Schleppegrells gate 16 – Løkkas indiske univers.
 • Hevn, Torggata 36 – Originalt og rocka
 • Manillusion, Markveien 38 – Kjolehimmel med fokus på retro 50-tallsstil

Uten (billig) mat og drikke ...

Prøv en curry hos Restaurant Curries på Grønland

Er feriebudsjettet blitt stramt? Da kan det være greit å gå for rimelige alternativer til gourmet-restaurantene.

På Grønland og i området bak Sentrum scene ligger det en drøss asiatiske restauranter og kafeer som sørger for at du blir god og mett for uten at du må tømme lommeboken.

Hvis du er ute etter norsk tradisjonsmat på såkalte brune buler er Dovrehallen og Schrøder stedene for deg. Kanskje du heller vil ha pubmat med øl fra mikrobryggeri, er en av byens mange gastropuber noe for deg.

Ut i kveld?

Prøv en av byens mange kule barer

Youngstorget er blitt byens utelivssentrum. Her kan du spise, drikke og danse deg rundt plassen og bortover Torggata mot Grünerløkka.

Her ligger det cocktailbarer for enhver smak. Bar Robinet (Mariboes gate 7) er det klassiske hullet i veggen som har ligget der i alle år, men drinker kan de.

No. 19 og Angst setter kreativiteten i høysetet. Vil du ha en god vinbar ta turen innom Terretoriet. Bak navnet Torggata Botaniske skjuler det seg ikke et gartneri, men en hip og trendy cocktailbar. Himkok er Norges første destilleribar som er 80 prosent selvberget med brennevin.

Vil du heller den andre veien, er Fuglen både designsjappe, kaffebar og på kvelden får du nydelige cocktails. På Champagneria kan du nyte gode bobler og tapasretter, mens Frognerveien 6 satser på drinker. Alex Sushi har byens beste rå fisk. Baren til Palace Grill er åpen hele året og er proppfull av stemning. Er været bra, er det bare å rusle ut i Skaugum uteservering i bakgården.

Vil du ha noen gode drinker til maten? Her er våre tipsHer er en oversikt over noen romantiske restauranterSpise middag med utsyn over byen? Her er de med best utsikt

Les mer om

 1. Holmenkollen
 2. Kon-Tiki
 3. Kvadraturen