Oslos beste: Disse er nominert til beste forening
Hvem gjør byen bedre ved hjelp av frivillig arbeidskraft og sterkt engasjement? Veldig mange, selvsagt. Men det er disse fem som står igjen blant de nominerte til Oslos beste forening.
Her kan du stemme på det du mener er Oslos beste forening.
01. Oslo badstuforening
Begrunnelse: Oslo badstuforening tilbyr varme opplevelser året rundt. Leserne trekker frem at de muliggjør helårsbading og er en inkluderende og sosial møteplass uten sosiale medier.
Oslo badstuforening ble startet i 2016. De driver badstuflåter på Sukkerbiten, Bademaschinen på Langkaia, Tjuvholmen og på Kroloftet i Svartdalen.
– Dette er jo virkelig stas. Det viser at vi betyr noe for Oslos befolkning, sier daglig leder Ragna Marie Fjeld.
Hun tror de som har foreslått dem er folk som har vært i badstuene og kjent på noe unikt.
– Mange besøker oss hver dag og tenker nok at vi er den varmeste foreningen i Oslo. Men jeg håper jo også at vi er den beste! Det skal være lav terskel for å ta badstu hos oss. Man skal kunne ta badstu for en hundrelapp.
Badstuene besøkes av over 1000 gjester i uken.
– Det er alltid smekkfullt om morgenen. Folk går mann av huse for å morgenbade!
02. Skiforeningen
Begrunnelse: Skiforeningen byr på nypreparerte skispor gjennom hele vinteren. Foreningen sprer skiglede hos barn og gjør marka tilgjengelig for alle.
Skiforeningen er en medlemsorganisasjon med 73.000 medlemmer. I løpet av vinteren kjører de blant annet hundrevis av mil med skiløyper og holder skikurs for store og små. De driver markastuene og tilrettelegger for friluftsliv om sommeren.
– Nå ble jeg litt rørt her! Dette er jeg skikkelig kry over. Det er utrolig godt å vite at vi blir tenkt på som såpass viktige av mange, sier generalsekretær Erik Eide.
Eide tror mange har noen av sine fineste øyeblikk på ski- og sommerturer i marka.
– Det å være en tilrettelegger for folks fineste opplevelser, tror jeg gjør at vi blir likt. Det vi gjør er veldig konkret: Vi lager fine skispor, varme boller på Kikutstua, og vi sprer skiglede hos tusenvis av barn.
Han vil spesielt trekke frem de frivillige og ansatte.
– De er til stede med hud, hår og hele hjertet!
03. Grorud IL
Begrunnelse: En klubb som jobber hardt for å gi en arena til alle: barn, jenter, gutter, familier med innvandrerbakgrunn, foreldre og avdankede breddespillere.
Grorud IL har cirka 20 fotballag. Til neste år er målet å etablere et «gatelag», et tilbud til personer med rusproblemer.
– Vi ønsker å gjøre en forskjell i livene til folk. Nominasjonen kan være tegn på at vi faktisk greier det. Det er vi innmari stolt av, sier administrasjons- og mediesjef Frode Englund.
Han er ekstra stolt over at de opprettholdt et tilbud gjennom hele koronanedstengingen.
– Da opprettet vi blant annet en Snapchat-konto og kontakttelefon. Her fikk vi en del henvendelser, men antallet var ikke viktig – heller å gjøre en forskjell for dem som virkelig trengte det.
Klubben har som mål å være den viktigste samfunnsaktøren i bydel Grorud.
– Vi skal ha like godt tilbud, og absolutt ingen skal nektes å spille hos oss fordi foreldrene ikke har økonomi til det, sier Englund.
04. DNT Oslo og Omegn
Begrunnelse: Merker og tilrettelegger for friluftsliv i hovedstaden vår. Leserne trekker også frem det gode utvalget av hytter for overnatting, kajakkutleie samt mange gratis arrangementer.
DNT Oslo og Omegn har over 95.000 medlemmer og mer enn 100 hytter på fjellet, i marka og ved sjøen. De jobber med merking og vedlikehold av rutenettet, hyttedrift, organisering av turer og mer.
– Vi er en gjeng som jobber med hjertet godt utenpå brystet, så ingenting er bedre enn at folk er fornøyde og setter pris på det vi gjør, sier daglig leder Henning Hoff Wikborg.
Han mener de gjennom koronatiden virkelig fikk vist frem hvor viktige de er.
– Vi merket et stort trykk på nettsidene våre. Mange var interessert i å dra på tur i nærområdene sine – og vi kunne stille med både markaturer og fjordaktiviteter.
Wikborg peker spesielt på fjordsatsingen.
– Mange oppdaget fjorden som friluftsområde. Blant annet Friluftshuset og kajakkutleien på Sørenga. Vi åpnet også to nye hus på Gressholmen i sommer, sier han.
05. Ung Bjørndal
Begrunnelse: I prosjektet Ung Bjørndal har unge voksne skapt et møtested for ungdom i bydelen. Leserne trekker frem de engasjerte ansatte og frivillige som bidrar til et bedre liv for unge.
Ung Bjørndal er et ungdomsforum og en møteplass for unge i alderen 13 – 19 år. Det er et prosjekt i samarbeid med Redd Barna og Bjørndal Frivilligsentral.
– Jeg gleder meg sånn på vegne av ungdommen! De har bidratt hele veien. Dette prosjektet er skapt ut fra deres behov, ideer og ønsker – så all honnør til dem, sier prosjektleder Nina Tveit i bydel Søndre Nordstrand.
Prosjektet ledes av fire bydelsverter, som alle er unge voksne.
– De har lokalt nettverk og et brennende engasjement. De har gjort en fantastisk jobb med å få kontakt med de unge, sier Tveit.
Ungdommen er selv med å forme innholdet i foraene, der målet er å gi dem verktøy til å påvirke eget liv og nærmiljø.
Ved oppstarten var det tre ting de ønsket seg aller mest: Et aktivitetshus med et karrieresenter og en ungdomskafé. 14. desember åpner et aktivitetshus sentralt på Bjørndal.