Middelalderfestivalen: - Mest moro, men også opplysende

Oslo Middelalderfestival starter fredag. Da åpnes en portal til fortiden slik at du kan lære mer om mat, drikke, sang, musikk og alt som ikke går på strøm.

Oslo Middelalderfestival byr på all mulig underholdning som mat, drikke, sang, musikk og alt som ikke går på strøm.

Henrik Høie har vært prosjektleder i Oslo Middelalderfestival siden 2008. De tre siste årene på Akershus festning.

– Flyttingen fra Middelalderparken til Akershus festning har gjort at vi har dratt inn flere turister. Middelalderparken var kjempefint, men de siste årene var det en byggeplass og veldig avskjermet fra sentrum.

– Hvor mange kommer på festivalen?

– Vi bruker å ha et sted mellom 6–8000 gjester alt etter vær og føreforhold. Det å nå ut til publikum er vanskelig for en festival som ikke har all verdens budsjett. Vi ønsker å bruke pengene på et best mulig innhold. Det har vi fått til i år. Vi har et kjempefint program med fortellerforestillinger, gjøgling, foredrag og middelaldermat.

Henrik Høie tar deg med tilbake i tid under Oslo Middelalderfestival.

– Hva vet vi om det de spiste?

– Vi vet ganske mye. Det er godt dokumentert. Maten på festivalen ligner nok mer på den maten som var forbeholdt de fine. Det var stor forskjell på adelen og vanlig folk. For de lavere bemidlede gikk det nok mye i grøt og utvannet øl.

– Mye mat i godt øl?

– Øl var ikke bare en drikk, det hadde også et rituelt element. De rike foretrakk nok vin fra kontinentet, som var mer eksklusivt. Øl var en trygg måte å få i seg vann på for det hadde vært gjennom en kokeprosess og var rent. Skittent vann var et problem, og det snakkes jo om at folk drakk flere liter øl om dagen. De gikk nok gått rundt i en viss rus.

Å arrangere festival er ikke bare enkelt. Svart kaffe er essensielt!

– Har interessen for historie økt?

– Ja, mange liker å drømme seg bort i en annen tid. Jeg tror det er naturlig for oss travle, hektiske, digitale mennesker som sitter mye på et kontor foran en datamaskin. Da er det naturlig å drømme seg tilbake til en mer jordnært og praktisk tid. Du brukte hendene dine, du kunne et håndverk og du dyrket jorden. Jeg tror folk søker seg tilbake til det.

– Er et av festivalens mål å ivareta tradisjoner?

– Ja, det er mest moro, men også opplysende. Yrker som smed og steinhogger holder på å dø ut. Vi skulle gjerne sett at flere drev med det i Norge. Mange av dem som fascineres av middelaldermiljøet er interessert i å lære mer om håndverkstradisjoner.

Akershus festning pyntet til middelalderfest

– Er det så viktig da?

– Det er jo litt skremmende at vi moderne mennesker ikke kan de enkleste ting. Hva hvis strømmen plutselig går? Jeg hadde nok også vært helt lost hadde jeg stått uten telefon, strøm og vann. Vi oppfordrer folk til å komme på festivalen for å lære seg litt grunnleggende kunnskap om håndverk, mat, drikke, sang, musikk og alt som ikke går på strøm!

– Hva bør folk få med seg?

– Jeg er jo veldig glad i gamle gjøglerier, og fredag kveld kl. 23.15 skal vi ha ildshowet ved Karpedammen. Det blir en flott avslutning på en kveld som har et litt mer voksent preg enn lørdag og søndag.

Middelalderen er moro for både store og små

– Som er mer for familier?

– Ja, vi må jo ha klassikerne vi ikke kan slutte med som ridderskole og
prinsesseskole. Jenter kan gå på ridderskolen og gutter kan gå på
prinsesseskolen. Vi Må faktisk ta inn over oss at vi tross alt lever i 2016.

Fullt program: oslomiddelalderfestival.org