Byliv

Nå går det oppover med kinobesøket igjen

Kinobesøket generelt har hatt en nedgang, men Oslo opplevde en økning på 4 prosent i april og mai. Mye takket være det nye kinosenteret Odeon på Storo.

Odeon-sjef Ivar Halstvedt er svært fornøyd med at 120.000 kinogjengere har vært innom det nye kinosenteret på Storo siden åpningen.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Etter at det nye kinosenteret Odeon med 14 saler åpnet 22. mars, har det vært en reell økning i kinomarkedet i Oslo.

Tallene dekker bare to måneder, som er altfor lite til å trekke noen bastante konklusjoner. Men de gir en god pekepinn.

– Det viktigste funnet er at kinomarkedet i Oslo har økt betydelig, og at det i liten grad har vært kannibalisering. Det har åpenbart vært for liten kapasitet og for få kinoer i Oslo, noe mange av oss har visst lenge, sier Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

  • Skal du på kino i løpet av uken? Denne skrekkfilmen fikk terningkast seks av Aftenpostens anmelder.

Lavt antall kinoer i Oslo

Odeon-sjef Ivar Halstvedt er svært fornøyd med publikumstallene.

– Vi nærmer oss nå 120.000 besøk siden åpningen 22. mars. Mange trodde vi ville kannibalisere veldig på kinoene i Oslo. Isteden har vi generert nytt besøk. Flere har gått på kino enn før, og det ser ikke ut som om vi har tatt publikum fra kinoer i randsonene heller, sier Halstvedt.

Han understreker at Oslo har et lavt antall kinosaler hvis en ser på behovet ut fra en internasjonale tall.

– Vi som jobber med kino i mange land, har beregnet behovet til å være en kinosal pr. 10.000 innbyggere. Ifølge disse beregningene skulle Oslo hatt 62,3 kinosaler. Byen hadde bare 27 saler frem til vi kom med 14 nye i filmsenteret på Storo.

Publikum har strømmet til det nye kinosenteret på Storo.

Nye saler bidrar til vekst

Konkurrenten Nordisk Film Kino drifter de fleste kinoer i Oslo og har ikke opplevd stor publikumsnedgang i sine saler.

– Vår erfaring så langt er at Odeon har tatt noe besøk fra de øvrige kinoene i Oslo og omegn, men at dette er på et lavere nivå enn det vi hadde forventet, sier administrerende direktør Jannicke Haugen i Nordisk Film Kino.

– I stedet har de nye salene først og fremst bidratt til vekst i markedet. Vi ser videre at våre egne konseptsaler som 4DX og Supreme, begge på Ringen, har stått seg veldig godt i den nye konkurransesituasjonen. Det er tydelig at Oslos befolkning ønsker seg opplevelser utenom det vanlige når den skal på kino, fastslår hun.

Avengers: Infinity War mest populære film

I Oslo har kinobesøket økt med 4 prosent i april og mai i forhold til i fjor. Både Odeon og Nordisk Film Kino hadde Avengers: Infinity War som mest sette film med première i april og mai. Deadpool 2 var nummer to for begge kinoaktørene.

Solo: A Star Wars Story, Rampage og A Quiet Place fulgte på de neste plassene for Odeon-senteret, mens Nordisk Film Kino hadde A Quiet Place, Den utrolige historien om den kjempestore pæra og The Death of Stalin på de neste plassene.

Blockbusteren Avengers: Infinity War får folk til å strømme til kinosalene.

Oslo i særstilling

Mens besøkstallene i Oslo stiger, har kinobesøket i landet totalt sunket 14 prosent i forhold til april og mai i fjor. Men her må man merke seg at det varierer veldig:

– Kinobesøket i Norge er veldig stabilt, heller økende enn synkende. Besøket i 2016 var det beste på kinoer i Norge siden 1983. Det går litt opp og ned, og fjoråret var et år med nedgang. 2018 ligger an til å kunne bli et nytt rekordår for kinobesøket her i landet. Dette fordi det kommer mange storfilmer, ikke minst norske, som kommer til å trekke mye publikum, sier Guttorm Petterson.

I USA falt besøkstallene i kinosalene ifjor, ifølge Bloomberg.com.

Der var kinobesøket i 2017 det laveste siden 1992. Konkurransen fra strømmetjenester, kombinert med at storfilmer floppet og ikke trakk publikum, bidro til den markante nedgangen, som var i sterk kontrast til rekordåret 2016.

Les mer om

  1. Film
  2. Oslo
  3. Nordisk Film
  4. Kino