Byliv

Verdens tak

På taket av byen ligger Oslos svar på San Francisco.

CALIFORNIA-LYSET Joda, det har vi så absolutt. I alle fall i deler av året.
  • Aftenposten Redaksjon
BRATTE TRIKKEGATER Ok da, gatene på Torshov er kanskje ikke like bratte som i San Francisco, men de går absolutt oppover og de har absolutt trikkeskinner.
KULTURELT SENTRUM Bydel Sagene har 1300 kulturarrangementer i året. Ett av dem er Filharmoniens utendørs gratiskonsert på Myraløkka.
MYE FOLK Folk bor tett i San Francisco. Det gjør vi også i Bydel Sagene. Stakkars oss.
«GOLDEN GATE» Akerselva er ikke like bred som stredet utenfor San Francisco, men Jerusalem er da en minst like fin bro som Golden Gate?

F rilansjournalistene Aina Kristiansen og Hanna Norberg er nyforelsket i Oslo. De fikk stadig høre at Oslo var en stygg og sjarmløs by, men fant hele tiden eksempler på det motsatte. Det endte i fotobloggen Stakkarsoss.no. I bloggen viser jentene, ofte med ironisk snert, hvorfor Oslo er et vakkert sted. De tar bilder selv og legger også ut bilder leserne sender inn til bloggen.

Stakkars Oss deler noen av sine bilder her på Osloby.no. Så får vi se om de får oss til å synes synd på oss selv som Oslo-borgere, eller om forelskelsen jentene har til byen smitter.


«Torshov er verdens tak. Torshov ligger hevet over byen. Store, stødige bygninger. Området puster og har et bemalende lys. Og dette er sagt uten noe horn i siden til andre bydeler.»

Slapp av, dette er ikke våre ord. SÅ glad er vi ikke i Oslo. Nei, teksten er sakset fra nettsidene til en av byens kaffekjeder.

Faktisk har kjeden tonet ned Torshov-skrytet sitt de seneste årene. Tidligere hevdet de til og med at Torshov er Oslos svar på San Francisco. Kanskje synes kjeden det ble en litt for drøy beskrivelse. Men det synes ikke vi.

Selvsagt er Torshov vårt San Francisco. Ikke bare minner de (litt) bratte gatene med trikkeskinner om de berømte gatene i storbyen på USAs vestkyst, men vi har også vår egen Golden Gate Bridge her oppe på verdens tak. Jepp!

I august 2011 ble Jerusalem bro over Akerselva åpnet. Ok, så er den kanskje ikke gyllen, den er hvit. Og den er kanskje ikke 2,7 kilometer lang, den er 124 meter. Men den har stag, og det har jo Oslolosen ikke levnet tvil om at er noe av det viktigste her i livet.

Er det mer? Jada. Som kaffekjeden sier: Torshov har de store, ærverdige bygårdene, det malende lyset, det viktige alburommet. Dessuten har vi kultur. Det er ingen tvil om at Californias kulturelle sentrum er San Francisco, og det er heller ingen tvil om at Oslos kulturelle sentrum ligger på Torshov. Bydel Sagene kalles faktisk kulturbydelen, og det med rette. Det var over 1300 kulturarrangementer her i fjor.

Til og med befolkningstettheten er et likhetstegn. San Francisco er den nest tettest befolkede storbyen i USA, mens Sagene bydel er Norges tettest befolkede område.

Det eneste vi mangler er fengselsøya Alcatraz, men det er kanskje like greit.

Hanna Norberg

stakkarsoss.no

Kilder: Oslo kommune, Wikipedia, Store norske leksikon, boka «Livet langs elva»

Les også

  1. «Trøste og bære for elendighet»

  2. Martyren fra Lier

  3. Hun har byens beste kontor