Oslos beste: Disse er nominert til beste vinbar

Interessen for vin har blomstret de siste årene, og dermed er vinbarene blitt en stadig mer sentral del av Oslos utelivstilbud.

Vin er i vinden. Stadig popper nye trendy vinbarer opp rundt om i hovedstaden. Dette er de fem beste.

  • Maria T. Pettrém
    Maria T. Pettrém
    Journalist

Her kan du stemme på det du mener er byens beste vinbar.

01. Dr. Kneipps

Besøksadresse: Torvbakkgata 12, Grünerløkka

Begrunnelse: Blir trukket frem av mange lesere for utvalget, atmosfæren, servicen og maten. Et stamsted for mange på Grünerløkka og en klassiker som ikke lar seg påvirke av flyktige trender.

– Så hyggelig!

Det sier daglig leder Jarle Baer ved Dr. Kneipp’s vinbar og naborestauranten Markveien Mat og Vinhus. Han har vært med fra start, da baren ble åpnet i 1991.

– Det er jo kommet veldig mange nye vinbarer, så dette betyr vel at folk fortsatt setter pris på oss, da, sier Baer.

I år feirer Dr. Kneipp’s vinbar 30 år og er med det Oslos aller eldste vinbar. Med sine knapt 30 sitteplasser er baren kanskje også blant Oslos mest intime.

Baer forteller at alle ansatte hos dem er vinkelnerutdannet og har god peiling. Lurer man på noe, er det bare å spørre. Baer håper gjestene kan sitte igjen og føle at de har lært noe nytt etter et besøk hos dem.


02. Vin Bjørvika

Besøksadresse: Operagaten 11, Bjørvika

Begrunnelse: Vin Bjørvika får ros for sitt store utvalg og den gode atmosfæren. Kunnskapsrike og engasjerte ansatte blir også trukket frem av flere.

Ved Akerselvas utløp, med Operaen og det nye Munchmuseet som nærmeste nabo, ligger vinbaren med det passende navnet Vin Bjørvika.

Der har den eksistert siden 2019. Da bestemte vinimportørene Andreas Høiem Borander og Jørn Damkjær, som sammen driver importselskapet Grapestone Fine Wines, seg for å ta vininteressen et steg lengre.

Om sommeren har vinbaren en stor uteservering med utsikt mot Akerselvas utløp. Nå for tiden kan gjestene trekke inn i varmen, der det er 40–50 sitteplasser. Bredt vinutvalg er et stikkord.

– Vi har masse vin på glass og enda mer på flaske, forteller daglig leder Jørn Damkjær.

Han håper de kan bidra til å ufarliggjøre vin. Her skal alle være velkomne, både vineksperter og nybegynnere.

– Alle skal behandles likt, sier Damkjær.

03. Nektar

Besøksadresse: Fredensborgveien 42, Fredensborg

Begrunnelse: Nektar samarbeider med norske lokale bønder og har stort fokus på bærekraft. Flere lesere trekker også frem vinutvalget, de smilende ansatte og den høye kvaliteten på både mat og vin.

I et av de gamle trehusene i Fredsborgveien holder Nektar vinbar til, i de gamle lokalene til restauranten Bon Lio.

Her får du vin av mange slag, både naturvin og den mer klassiske varianten. Og mat.

Innehaver Veslemøy Hvidsten, som blant annet har jobbet som vinkelner på Bagatelle sammen med Eyvind Hellstrøm, ønsket å skape et sted som oser varme og kjærlighet. Nektar åpnet i 2019.

– Man skal føle seg velkommen. Og det tror jeg vi har fått til. Det er mye folk og god stemning, sier Hvidsten og legger til:

– Og høy lyd – til tider.


04. Lasarett

Besøksadresse: Torshovgata 15, Torshov

Begrunnelse: Beskrives som en «skatt» og «en perle» i nabolaget, med kunnskapsrike og seriøse kelnere. Her får du en god blanding av tidsriktig naturvin og mer klassisk vin, som alltid serveres i lekre Zalto-glass.

I en sidegate på Torshov ligger Lasarett – en bitte liten vinbar på 28 kvadratmeter. Vinkartet er lite, men dynamisk. I tillegg serveres det ost, vin, oliven og lokal spekemat.

– Vi åpnet høsten 2019, uten å si det til noen egentlig, forteller daglig leder Thomas Tylman.

Det er han som hadde ideen og tanken om hva slags sted Lasarett skal være.

– En avslappet vinbar hvor alle føler seg velkomne, sier han.

Tylman tror noe av det som ligger bak suksessen, er lave skuldre. Lasarett prøver ikke å fremstå som noe de ikke er.

– Jeg tror mange synes det er avslappende heri. I tillegg er det veldig fine og flinke folk som jobber hos oss. Vi gjør det vi selv har lyst til og er tro mot det. Det tror jeg gjestene våre ser, sier han.


05. Radegast

Besøksadresse: Nordre gate 2, Grünerløkka

Begrunnelse: Radegast roses for å tilby viner som sjelden er å få tak i på polet. Lærerike arrangementer, temakvelder, dyktige ansatte og en hjemmekoselig atmosfære trekkes også frem.

I ærverdige Nedre Foss gård, nede ved Akerselva på Grünerløkka, holder Radegast til. I samme hus finner du også restaurant, bryggeribar, cocktailbar og selskapslokaler.

På Radegast skal du kunne komme og lære noe nytt om vin, enten ved å lese i noen av de mange vinbøkene som står fremme eller ved å prate med de ansatte bak baren. Og ved å smake, selvfølgelig.

– Vi prøver å være en vinbar for folk flest, med godt utvalg og god service, sier daglig leder Sanel Hasic.

Nominasjonen kommer som en hyggelig overraskelse.

– Det er klart det betyr mye. Det er jo en tøff konkurranse i Oslo. Å bli nominert bekrefter vel at vi er inne på noe riktig, sier Hasic.

Les mer om

  1. Oslos beste 2021
  2. Oslo
  3. Vin