Byliv

Bort herfra, det er målet

60 minutter, et lukket rom. Finner du nøkkelen?

Lars Tveiten (f.v), Magnus Bernhardsen og Emil Iversen slapp ut av det lukkede rommet innen tiden, med hårfin margin. Her briefes de i forkant av mens Filip Lutowski og Wiktoria Szczesna, som står bak Team Escape Oslo.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Team Escape

_Lagbasert logikkspill

2-6 deltakere. To ulike rom å velge i._


— Hvordan åpner jeg boksen?

Det siste kvarteret har Lars Tveiten lokket, lurt, dyttet og dratt på det lille, kinesiske treskrinet. På innsiden ligger det en nøkkel, det hører vi tydelig når vi rister på den. Vi trenger nøkkelen for å åpne en kommode. Der venter en ny gåte.

Men skrinet sitter bom fast, tilsynelatende er ingen deler løse.

— Jeg liker ikke sånne esker.

Hvor er mr. Nobody?

45 minutter tidligere hadde tre venner og jeg frivillig latt oss låse inn i det lukkede rommet i en anonym bygård i Oslo sentrum.

Oppgaven var tilsynelatende grei: Løs alle gåtene, så slipper dere ut igjen. For fire voksne menn, som samlet har over 30 års erfaring som quizdeltakere og quizmastere, burde det la seg gjøre.

I hjørnet av rommet på 15-16 kvadratmeter henger en trenchoat og en hatt. Midt i rommet står et gammelt skrivebord. En svartlakkert skrivemaskin som dechiffrerer kode. En halvtom bokhylle står langs veggen. Det gamle Norges-kart henger litt skjevt.

afp000826293-tFXS3uniWq.jpg

Instruksene på forhånd var korte, men konsise. Dette er kontoret til privatdetektiven mr. Nobody. Han er sporet av en skandinavisk kunsttyv. Dere må finne ut hva han vet. Alt som ikke sitter fast i rommet, kan og bør løftes på.Men inne i rommet havnet historien raskt i skyggen etter hvert som sekundene tikket ned. En nøkkel leder til en lapp med en kode, som låser opp et hengelås, som leder til en gåte, som igjen bare kan løses ved hjelp av avisutklippene på veggen. Og slik fortsetter det.

Spriket mellom gåtene som skal løses og fortelling som ligger under, er påtagelig. Vi er ikke opptatt av mr. Nobody, vi er opptatt av å finne den siste nøkkelen. Slik overtar det lukkede rommet den kanskje største utfordringen også TV— og dataspill står overfor i dag: Hvordan få historien og handlingen til sammen å danne en helhet, som er større enn hver av dem for seg?

Stort fenomen

Escape room -konseptet så dagens lys for mindre en ti år siden. Den dataspillinfluerte krysningen mellom hjernetrim og teater har siden spredt seg fra Japan og ut til resten av verden. I likhhet med dataspill er du i sentrum av handlingen, oppslukt, og ikke en observatør.

I Europas lukket rom-hovedstad Budapest er over 30 ulike aktører på markedet, men de fleste større byer har etter hvert fått slike rom. I Norge startet Team Escape (to ulike rom) opp på Hammersborg før jul. Quaint world (ett rom) i Vika kom i gang noen måneder før. Omtrent samtidig startet Escape Bryggen (ett rom) i Bergen.

Selv om temaene og historiene er forskjellige, er rommene laget over samme lest: Endevend alt, løs de praktiske hjernegåtene, slipp ut.

I siste liten

Med 1 minutt og 30 sekunder igjen låser Emil Iversen opp døren. Mestringsfølelsen vår er enorm. Spesielt tatt i betraktning at en TV-skjerm i hjørnet har gitt oss hint underveis når vi satt fast. Det var slik vi til slutt løste den kinesiske esken.

Ifølge Wiktoria Szczesna, som sammen med Filip Lutowski driver Team Escape, har det hittil vært 50/50 hvorvidt deltagerne har greid å komme ut innen tiden eller ikke. Men målet er at deltagerne skal føle mestring, selv om de ikke når helt i mål.

Så stoltheten vår er nok langt større enn den burde vært. Tross alt har vi ikke reddet verden, vi har bare snudd et lite rom på hodet.

Det blir ikke bedre av at hun legger til:

— Dere gjorde det bedre enn gjengen som var her fra politiet.

Deltakernes terningkast:

_DSF2130-Y6x4hBOWOR.jpg

Magnus Bernhardsen (38):— Det var en veldig intens og spennende time, det var nervepirrende å se om man fikk det til. Oppgavene var varierte og underholdende, jeg kommer gjerne tilbake og prøver det andre rommet også.

_DSF2138-O8SfYOxSJi.jpg

Lars Tveiten (34):— Jeg har aldri vært med på dette før, det var utfordrende og interessant. Jeg likte spesielt variasjonen i oppgavene og at man måtte samarbeide for å greie det innen fristen.

_DSF2128-MEAxCVbysv.jpg

Emil Iversen (30):— Spennende og utfordrende, her gjelder det å kunne spille som lag! Det var godt gjennomført, jeg vil anbefale det til andre. Jeg kommer nok tilbake for å prøve det andre rommet senere.