Byliv

Oslo Pride inntar Karl Johan

I år flyttes festivalområdet tilbake til Spikersuppa

Duo RAW skal sørge for god stemning under årets Skeiv Natt på Rockefeller lørdag.
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Oslo Pride, festivalen for homofile, lesbiske og transpersoner, sørger for liv og røre og setter sitt preg på gatebildet i Oslo hele uken. Ekstra synlige blir festivaldeltagerne under den store paraden gjennom sentrum lørdag. Tidligere år har selve festivalområdet holdt til på Rådhusplanen. I år flyttes det til Spikersuppa og Karl Johan.

Lars Arnesen, styreleder i Oslo Pride, gleder seg til å ønske 50 000 festivalgjester velkommen til Oslo.

— Vi arrangerte Pride Park i Spikersuppa i 2012, men flyttet til Rådhusplassen i 2013 og 2014,fordi arealet ikke var stort nok. Tilbakemeldingene fra publikum i 2012 var tydelige.

Gjestene satte pris på det mer sentrumsnære og intime arealet som Pride Park får når parken blir bygget i Spikersuppa fremfor på Rådhusplassen. I tillegg er arealet i dag større enn i 2012, fordi Saras Telt er blitt revet, sier Lars Arnesen, styreleder i Oslo Pride.

140 gratisarrangement

Lørdag blir det konsert med Erlend Bratland i Pride Park i Spikersuppa.

Festivalledelsen med over 50 000 besøkende i løpet av de fire dagene parken holder åpent.

— Oslo Pride er et stort arrangement for en by som Oslo. Vi satser på deltagerrekord i paraden, som i fjor hadde godt over 20.000 deltagere. I tillegg regner politiet med 100 000-vis av tilskuere. Det er klart at millionbyer har større publikumsmasse enn Oslo, men det er svært få festivaler som kan skilte med over 140 gratisarrangement av totalt 180 arrangement på programmet, fortsetter Arnesen.

Årets festivaltema er det dagsaktuelle tema "kjønn", som kanskje ikke er like enkelt som vi tror. For festivalen er mer en fest og moro. Den har også en alvorlig og politisk side.

Tooji er en av artistene som opptrer under åpningen av Pride Park onsdag kl. 20.00.

— Oslo Pride skiller seg også ut ved at vi hvert år fokuserer på et dagsaktuelt tema. Temaet "kjønn", vil vi belyser gjennom en rekke foredrag, debatter og blogginnlegg. Det gjør Oslo Pride til en unik festival i internasjonal sammenheng. Vi håper på mange tilreisende festivalgjester, og selvsagt at hele Oslos befolkning, den skeive og den streite delen, blir med og feirer med oss. Oslo Pride er for alle, sier Arnesen.

Her er 5 tips til det som skjer under festivalen:

1. Pride Park

Stort festivalområde som åpner i Spikersuppa, og tilbyr 50 gratis konserter, show, utstillinger, performance og kulturarrangement. På scenen står blant andre KUUK, Kate Boy, Erlend Bratland, DJ Strangefruit, Lene Wikander, Tooji og selvfølgelig Melodi kvasi Grand Prix.

Hvor: Spikersuppa

Når: Onsdag til fredag kl. 15–24

2. Oslo Pride-parade

Paraden er festivalens store høydepunkt. I fjor deltok over 20 000 mennesker, og målet i år er å få med enda flere. I tillegg til å være en folkefest, er paraden også en politisk markering. Årets tema er "Kjønn", og budskapet er som følger: «Det er ikke mulig å gjøre kjønn feil. Dette er en hyllest til oss alle, men spesielt til deg som er transperson, feminin mann eller maskulin kvinne, til deg som er queer, dragking eller queen. Bli med oss og utvid rammene for kjønn – til det beste for alle – skeiv som streit.»

Hvor: Grønland, Oslo City, Oslo Domkirke, Grensen, Kristian IVs gate, Universitetsgata, Karl Johans gate og Spikersuppa.

Når: Lørdag fra kl. 13.00

3. Pride House

Arena for debatter, diskusjoner og foredrag er Litteraturhuset, Kunstnernes Hus og Kulturhistorisk Museum. Årets kunstutstilling heter The Way You Look av Ellen Frøysaa. Hun ønsker å portrettere kvinner som ikke har et ønske om å vekke mannens interesse eller begjær.

Hvor: Litteraturhuset, Kunstnernes Hus og Kulturhistorisk Museum

Når: Hele uken

4. Kvinnekvelden

Oslo Prides hovedfest for jenter og kvinner i alle aldere. I samarbeid med L-tourage, blir det DJs, Miss gay-konkurranse, dansere og mye mer.

Hvor: Rockefeller og John Dee

Når: Fredag kl. 22.00

5. Skeiv Natt

Etter paraden er det klart for den store avslutningsfesten. Musikken er det SexShooters og Duo RAW som skal sørge for.

Hvor: Rockefeller og John Dee

Når: Lørdag kl. 22.00

Fullt program for Oslo Pride finner du her