Oslos beste: Disse er nominert til beste opplevelse for barn

Er Oslo en by for barn? Så klart! Museer, bondegårder, parker og mye mer ble foreslått av leserne. Dette er de fem finalistene.

  • Siran Øzalp Yildirim
    Journalist

Her kan du stemme på det du mener er Oslos beste opplevelse for barn.

01. Deichman Bjørvika

Besøksadresse: Anne-Cath. Vestlys plass 1, Bjørvika

Begrunnelse: Et inkluderende sted for alle aldre, samfunnslag og nasjoner. Museet har mange kriker og kroker man kan utforske.

Oslos nye hovedbibliotek åpnet dørene i fjor. De har en egen barneavdeling og arrangerer alt fra høytlesninger til forestillinger og verksteder.

– Det er helt fantastisk å bli tatt imot sånn av Oslos befolkning. Det er en veldig honnør til de som jobber med barneformidling hver eneste dag, sier leder Anniken Selmer i publikumsseksjonen.

Hun er glad for at det de jobber med blir lagt merke til.

– Huset har jo fått pris for arkitekturen tidligere, men det er så gøy når også innholdet blir trukket frem.


02. Oslo klatresenter

Besøksadresse: Olaf Helsets vei 5, Skullerud

Begrunnelse: Leserne skriver at klatresenteret er perfekt for barn i alle aldre. Det trekkes også frem at det er lett å komme seg dit og at de ansatte er trivelige.

Klatresenteret på Skullerud åpnet i 2017. De har et aktivitetsrom for barn i alle aldre. I tillegg har de autobelay, altså selvsikringsmaskiner. Det gjør at barna ikke trenger kurs eller forkunnskaper for å «drive med vertikale lek», som de selv sier på senteret.

– Så gøy! Jeg ble kjempeglad da jeg fikk høre at vi var blant finalistene. Sånne kåringer får frem ulike tilbud i Oslo man kanskje ikke visste om fra før, sier daglig leder Marthe Stensrud.

Stensrud forteller at det er fullt av barnefamilier på klatresenteret i helgene. Hun tror populariteten skyldes at barna kan komme og klatre uten forkunnskaper.

– Vi har også et eget bakeri som steker kanelboller hele dagen. Det er nok positivt for mange, sier hun.


03. Deichman Biblo Tøyen

Besøksadresse: Hagegata 22, Tøyen

Begrunnelse: Dette er et sted som barn og unge får ha for seg selv, uten at voksne slipper inn. Det blir også trukket frem at rommet kan endres fra dag til dag ut fra hvilke aktiviteter som er på programmet-

Biblo Tøyen er for barn og unge mellom 10 og 15 år, og holder åpent hver dag. De har scene, kjøkken og verksteder. Leder Reinert Andreas Mithassel tror finaleplassen i Oslos beste-kåringen betyr at det de etablerte for snart seks år siden fortsatt er relevant.

– Det er veldig hyggelig at vi, som ofte oppfattes som et lokalt tilbud, likevel oppfattes som et viktig tilbud for hele Oslo. Alle er jo velkomne til oss på tvers av bydelsgrenser, sier han.

Mithassel beskriver Biblo som et levende og lekent sted der man kan nærme seg kunst og kultur på tvers av formater.

– Og det er en herlig gjeng som jobber her. De tar utgangspunkt i barna der de er, sier han.


04. Teknisk museum

Besøksadresse: Kjelsåsveien 143, Kjelsås

Begrunnelse: Museet forener barn i alle aldre, og flere lesere trekker frem at utstillingene er interaktive.

Museet for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin har 250.000 årlige besøkende.

– Det er utrolig å bli nominert. Ne av det vi jobber mest med er å være attraktive for målgruppen vår, sier museumsdirektør Frode Meinich.

Han peker på at museet har arrangementer hver helg. I tillegg har de skiftende utstillinger. Han tror museets popularitet skyldes at utstillingene inviterer barna til å gjøre mye forskjellig.

– Hele første etasje er et vitensenter hvor du kan teste ut ting som har med realfag og fysikkens lover å gjøre. Det er masse interaktive ting barna kan dra i, trykke på, ta tiden på og så videre, forteller Meinich.


05. Naturhistorisk museum

Besøksadresse: Sars gate 1, Tøyen

Begrunnelse: Museet byr på opplevelser og læring for både de minste og de litt eldre barn. Lesere trekker frem at de har flere morsomme arrangementer.

Naturhistorisk museum inkluderer både botanisk hage og museene innenfor. Det er dinosaurer, utstoppede dyr, meteoritter og krystaller i de klassiske utstillingene. I tillegg har de flere skiftende utstillinger.

– Det er et stort område man kan tilbringe en del tid. Det er sentralt og du kan være her gratis, sier direktør Brit Lisa Skjelkvåle.

Hun påpeker at det er viktig for dem å være tilgjengelige.

– Å være blant finalistene er en anerkjennelse av arbeidet vi gjør. Det ligger veldig mye arbeid og engasjement rundt alt vi tilbyr, fra arrangementene til hvordan ting ser ut. Det er veldig motiverende for oss at folk liker det vi har å tilby.

Les mer om

  1. Oslos beste 2021
  2. Oslo