Oslos beste: Disse er nominert til beste scene

Fra Operaens storsal til intime konsertscener og undergrunnsteater. Det skjer mye på Oslos scener.

Byen er igjen full av musikk, forestillinger, dans og stand-up. Vi spurte etter scenene med det mest imponerende programmet og den beste atmosfæren. Dette er de fem finalistene.

  • Chamanpreet Kaur
    Journalist

Her kan du stemme på det du mener er Oslos beste scene.

01. Sennepen Scene

Besøksadresse: Darres gate 2, Alexander Kiellands plass

Begrunnelse: Sennepen tar leserne med til 1920-tallet. Scenen beskrives som Oslos minste storscene, med sin intime atmosfære og varierte repertoar. Hit kan en gå for å få følelsen av Berlins uteliv.

Godt gjemt på Kiellands plass finnes Sennepen Scene. På døren har de bare en enkel «S» i gull. Bak denne finnes en av Oslos helt spesielle scener

– Jeg håper folk kan komme hit og oppleve noe nytt, sier daglig leder Ida Nordskaug.

Sennepen startet opp i september 2020 og var åpne i to måneder før de måtte stenge ned igjen. Nå har de holdt åpent siden august og tilbyr alt fra burlesque og kabaret til opera og jazz.

De tilbyr show fra onsdag til lørdag. På scenen kan man oppleve både egenutviklede forestillinger og besøkende artister og kunstnere.

– Vi prøver å skape en helhetsfølelse. Alt skal henge sammen. Det fineste jeg har hørt er at folk føler seg veldig hjemme her, sier Nordskaug.


02. Nordic Black Theatre

Besøksadresse: Hollendergata 8, Grønland

Begrunnelse: Scenen beskrives som landets mest unike. Hit kan man dra uten å vite hva som står på planen og alltid få en hyggelig opplevelse.

I nesten 30 år har Nordic Black Theatre vært en av Oslos mest mangfoldige scener. Jarl Solberg og Cliff Moustache startet scenen i 1992. Siden har de vært innom ulike lokaler i Oslo. De har holdt til i en gammel kinosal og på en båt. Nå er de å finne i en gammel kirke på Grønland.

– Vi er utrolig glade i Grønland, sier daglig leder Jarl Solberg.

Nordic Black Theatre produserer egne forestillinger og samarbeider med frilanskunstnere. På scenen har de både teater, poesi og musikk. Her kan publikum få med seg litt av hvert. For eksempel har de faste jazzkonserter hver søndag.

– Det er en unik sak at det er en mangfoldsscene midt i Oslo, mener Solberg.


03. Salt Art & Music

Besøksadresse: Langkaia 1, Bjørvika

Begrunnelse: Leserne trekker spesielt frem det varierte programmet og de kreative løsningene for scenekunsten i Oslo. Her får lokale kunstnere skinne.

– Det vi prøver, er å gi folk en festivalfølelse hele året, sier daglig leder Siri Bull Henstein.

Pyramiden i Langkaia ble raskt et kjent syn for Oslos befolkning. Der har Salt tilbudt publikum det aller meste av kulturopplevelser siden 2017. Dette skjer fordelt på seks ulike scener, med badstu og servering i tillegg.

Så langt i år har de hatt over 600 arrangementer – flest i verden via Ticketmaster, ifølge Henstein selv.

På Salts scener vises både konserter, improvisasjon, drag og poesi. De har rom for det meste og er opptatt av å vise bredde.

– Vi ønsker først og fremst å vise lokale kunstnere og utøvere. Det er viktig å tilby kunstnere en scene, øvingslokaler og et publikum, mener Henstein.


04. Parkteatret

Besøksadresse: Olaf Ryes plass 11, Grünerløkka

Begrunnelse: Parkteatret byr på flotte konsertlokaler, musikk, mat og stemning. Leserne trekker spesielt frem scenens sentrale beliggenhet og størrelse. Hit kommer artister fra hele verden.

– Jeg synes det er fint å få en anerkjennelse fra publikum. Det er dem vi gjør dette for, sier daglig leder Dan-Michael Danino.

Parkteatret er de unges scene. De holder til på Grünerløkka og arrangerer nesten 300 konserter hvert år. Mange av konsertene er for publikum under 18 år.

Scenen er spesielt kjent for sitt skrågulv. Dette stammer fra en annen tid, da Parkteatret var en kino. Nå brukes gulvet av glade konsertdeltagere. Parkteatret jobber med å finne artister med stort potensial og gir dem en scene midt i Oslo.

– Vi vil at unge skal oppleve konserter på lik linje med voksne, sier Danino.


05. Det Andre Teatret

Besøksadresse: Ivan Bjørndals gate 9, Lilleborg

Begrunnelse: Her står humoren sentralt. Teatret har et tilbud for alle, og man vet aldri hva man får. Mange lesere trekker spesielt frem den gode stemningen på scenen.

For ti år siden tok en gjeng skuespillere alle sparepengene sine og pusset opp en gammel kokosmølle på Lilleborg. Den ble kjent som Det Andre Teatret, et improvisasjonsteater som også viser skriptede forestillinger.

– Det er et teater som føles som en evigvarende hjemme alene-fest. Alt kan skje, sier teatersjef Mats Eldøen.

Her byr de på humor, stemning og verdens beste improvisasjon, mener Eldøen. Det Andre Teatret spiller over 350 forestillinger årlig.

– Det litt som å være på fest med folk som har skikkelig lyst til at du skal komme, sier Eldøen.

Teatret drives på dugnad av skuespillere, frivillige og en liten stab. Hver onsdag har de en gratis workshop og forestilling der publikum kan være med på scenen.

Les mer om

  1. Oslos beste 2021
  2. Oslo
  3. Scene