Highasakite om den gode responsen: Det tar litt brodden av min egen nervøsitet

Når Highasakite gir ut sitt nye album Camp Echo, må de konkurrere med sitt forrige album som forsatt ligger inne på den norske albumlisten.

Platen Camp Echo tok et halvt år å lage, og nå gleder Kristoffer Lo (t.v.), Marte Maaland Eberson, Ingrid Helene Håvik, Trond Bersu og Øystein Skar seg til at folk skal få høre den.

I over ett halvt år har det norske bandet ventet på at folk skal få høre deres nyeste verk.

— Det er klart at det ligger et forventningspress på oss, men fokuset vårt har hele tiden vært å lage den beste platen vi kan nå, forteller Kristoffer Lo til Aftenposten.

For platen Silent Treatment , fra 2014, ligger nemlig fortsatt inne på VG-lista topp 40. Det har den gjort i totalt 110 uker, og denne uken ligger platen på 21. plass.

— Vi måtte bare tenke at det er et lukket kapittel, og at vi nå starter på et helt nytt. Vi kunne ikke gå inn i studio og tenke at vi skulle gjøre det samme eller toppe den forrige platen. Da hadde fokuset ligget der, og ikke på musikken, tilføyer Lo.

- Betryggende at folk liker de nye singlene

Seks måneder tok det å lage det nye albumet, og fra det har det norske bandet allerede gitt ut to singler Someone Who'll Get It og Golden Ticket . Begge låtene har fått god respons fra både fans og anmeldere.

— Det er veldig betryggende at folk liker de nye singlene. Det er jo individuelt hvor mye press vi føler selv, men for min del føler jeg at det tar litt brodden av min egen nervøsitet, sier Øystein Skar.

Da bandet får beskjed om å beskrive musikken sin anno 2016 får Aftenposten til svar: Litt mer elektronisk, mørkere og flere kontraster.

— Vi håper jo at denne platen kan holde seg lengre enn bare dette året. Det er ganske mye samlebåndsmusikk i dag som låter veldig likt og veldig 2016. Vi har hentet inn elementer fra ting som er populært i dag, men vi har også hentet inn inspirasjon fra andre tiår – som 90-tallet, sier Trond Bersu.

- Ikke en «krig og terror»-plate

Camp Eco har tidligere blitt beskrevet som en «krig og terror»-plate, men det vil ikke vokalist Ingrid Helene Håvik si seg enig i.

— På noen av låtene har jeg brukt noen sitater fra en Bush-tale hvor han annonserte at USA skal gå til krig mot Irak. Men det er mange låter som ikke har sitater fra ham, så du kan trygt si at dette ikke er noe krig og terror-plate med en agenda.

— Dette er jo et album som er laget i en tid hvor det er mye krig og terror å lese om i avisene, så det er jo ikke så rart at vi blir påvirket av det, mener Skar.

- Det er jo mye fokus på den amerikanske valgkampen nå for tiden. Hva tenker dere om at Donald Trump kan bli president i USA?

— At det blir nok ikke noen fine tekster av de talene, ikke i det hele tatt, svarer Håvik før Marte Maaland Eberson tilføyer lattermildt:

— Nei, da hadde det blitt et «tull og tøys»-album.

Hardt arbeid å være på turné

I år er det hovedsakelig Europa som står på turnéplanene til Highasakite, men tidligere år har bandet besøkt både USA, Asia og Australia.

— Det virker kanskje som om vi bare reiser rundt i sus og dus, men det har vært ekstremt hardt arbeid de siste årene. Samtidig har vi vært så heldige og fått oppleve noen av de flotteste opplevelsene jeg noensinne har hatt, sier Eberson.

I Asia besøkte Highasakite Hongkong, Taiwan og Japan.

-Det var en utrolig merkelig opplevelse, for da vi kom på lydprøvene sto det en gjeng med fans der og ventet på oss. De hadde lært seg navnene våre og ville ha ting signert. De sto der gjennom hele lydprøven, så gjennom hele konserten, de sto der mens vi pakket ned og da vi gikk ut for å ta en øl fulgte de etter, sier Lo.

svp://19887

Fansen hadde også med seg gaver til bandet, som sokker. De fikk også oppleve en helt annen konsertkultur enn de var vant med fra før:

— I Japan sto de helt i ro og var veldig ryddige – utrolig disiplinerte. Jeg vil nok si at jeg foretrekker en mellomting mellom slik det er her og slik det var der: Man trenger ikke kaste ølbokser på scenen, men heller ikke klappe i to sekunder etter låtene og så total snillhet, ler Bersu.

Aftenposten inviterer til minikonserter

I sommer er Highasakite headlinere til flere av Norges største festivaler – deriblant Øyafestivalen i starten av august.

For å kutte ned på ventetiden inviterer Aftenposten 31. mai til intime minikonserter med ARY, Ivan Ave og Highasakite på Blå i Oslo.

Billetter kan kjøpesher.