Byliv

10 tips for helgen (8. – 10. juni)

Denne helgen kan du fråtse i alt fra Peer Gynt til Miniøya, teaterfestival, filmfestival og ølfest. Kulturlivet blomstrer i hovedstaden i sommervarmen.

Hans Marius Hoff Mittet som Peer og Lise Fjeldstad som mor Åse.
 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

1. Peer på festningen

Du trenger ikke dra helt til Gålå for å se Peer Gynt på en utescene. På idylliske Karpedammen scene midt i Oslo sentrum skal det spilles Ibsen nå i helgen.

I rollen som Peer ser du Hans Marius Hoff Mittet, og i rollen som mor Åse stiller Lise Fjeldstad. Svein Sturla Hungnes har regi.

«Flukt, skam, rus og minneverdige øyeblikk. Peer Gynt under åpen himmel er virkningsfullt,» skrev vår anmelder om forestillingen i fjor.

Hvor: Karpedammen scene, Akershus festning

Når: Torsdag, fredag og lørdag kl. 19, samt lørdag og søndag kl. 15.00


2. Tidlig krøkes ...

I fjor sto Cezinando på scenen på Miniøya

... som god rocker skal bli! Det er nok en gang klart for festivalen som sørger for god musikk til de minste. Vi snakker selvsagt om den populære Miniøya. Her er artister som Sondre Lerche, Ida Maria, Lissie, Datarock, Hkeem og mange, mange flere.

 • Fullt program finner du på minioya.no/program/

Hvor: Tøyenparken

Når: Lørdag og søndag


3. Norges beste scenekunst samles i Oslo

Sogn og Fjordane Teater presenterer stykket «Invasjon» på Teater Manu fredag kl. 19.30 og søndag kl. 16.00

Teaterforestillinger fra hele landet kommer til Oslo under Heddadagene. Fra 8. til 17. juni kan du se mer enn 40 forestillinger på åtte ulike teatre i Oslo.

I et telt foran Nationaltheatret kan du se noe av det beste Norge har å by på av scenekunst for det unge publikumet. Festivalen «Kloden i sentrum» byr på syv ulike forestillinger for babyer, barn, ungdom og unge voksne. Variasjonen er stor: Du kan se dans, figurteater, fortellerteater, teater på tredemølle og Heddaprisvinnerne fra i fjor i kategoriene Beste forestilling for ungdom og Beste barneforestilling.

Hvor: Telt foran Nationaltheatret

Når: Lørdag og søndag


4. Jo Strømgrens «Hospitalet» tilbake på Operaen

Koreograf Jo Strømgren

Jo Strømgrens Hospitalet ble kåret til «Årets mest sexy show» under Dublin Fringe Festival i 2006, og nå er stykket tilbake i Oslo etter å ha blitt spilt i 22 land. Dette er fysisk og underholdende teater på sitt beste. Tre islandske sykepleiere underholder seg selv ved å utføre sine plikter på hverandre i mangel av pasienter. Det spilles på et islandsk-inspirert kaudervelsk, visstnok til stor jubel da det ble satt opp på Island.

Hvor: Den Norske Opera & Ballett Scene 2

Når: Torsdag og fredag 19.30. Lørdag kl. 18.30


5. Skrekk og gru

Toni Collette i “Hereditary”

Oslo Pix går inn i sin siste helg. Det er mange spennende filmer på programmet. En av dem er Hereditary. Av og til kommer det grøssere som makter å imponere filmkritikere og skremme livet av publikum. Hereditary, debutspillefilmen til Ari Asters, ryktes å være både ubehagelig, skremmende og god. Toni Collette spiller kvinnen som begynner å finne ut ubehagelige hemmeligheter om sine egne røtter.

Hvor & når: Fredag kl. 22.30 på Saga og søndag kl. 20.00 på Klingenberg

Les også

Stor guide: Disse filmene gleder vi oss til på årets Oslo Pix


6. Musikal i skogens dyp

Studentteateret Teater Neuf setter opp Stephen Sondheims «Into the Woods».

Into the Woods er Stephen Sondheims (West Side Story, Sweeney Todd) populære musikal. Det er Studentteateret Teater Neuf som står bak oppsetningen. I stykket møter du mange kjente karakterer fra eventyr av Brødrene Grimm og Charles Perrault, som Askepott, Rødhette og Rapunzel. Forestillingen er satt opp basert på frivillighet, og regien er ved Bjørn Birch.

Forestillingen spilles på norsk. Barn under ti år bør komme i følge med en voksen.

Hvor: Chateau Neuf, Storsalen

Når: Lørdag og søndag kl. 18.00


7. Ølfest i byen

18 Oslo-baserte håndverksbryggerier lar deg smake på varene.

I år stiller hele 18 Oslo-baserte håndverksbryggerier med sine beste øl som du kan smake på. Arrangørene lover høyt skum og upåklagelig stemning i bakgården. Festivalen er dedikert lokalt produsert, håndlaget øl. I tillegg blir det mat og musikk. Det koster 200 kroner å komme inn, og billetten inkluderer festivalglass og fire sjetonger.

Hvor: Københavngata 4

Når: Fredag og lørdag kl. 15.00–23.00


8. Show med Trevor

Trevor Noah underholder i Oslo Spektrum

Trevor Noah kjenner du kanskje fra et av USAs mest toneangivende talkshow, The Daily Show. Historien hans startet lenge før han havnet i den stolen. Noah er født og oppvokst i Sør-Afrika under apartheidtiden. Han startet som standupkomiker og er nå en av USA, og verdens, mest sette og innflytelsesrike komikere, prisbelønnet forfatter og Emmy-vinnende TV-vert.

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Lørdag kl. 19.30


9. Akerselva kvinnekor i Røverstaden

Akerselva kvinnekor inviterer til sommerkonsert i Røverstaden – det nye kulturhuset i gamle Club 7s tidligere lokaler i Vika. Koret fremfører en sommercocktail av gamle Oslo-slagere, R'n'B, folketoner og Billie Holiday, gospel, litt åttitall og enda eldre tall. Lounge, bar og restaurant er åpen fra kl. 12.

Hvor: Røverstaden – under Oslo Konserthus

Når: Søndag kl. 17


10. Tilbake til 1700-tallet på Folkemuseet

Pomp, prakt og parykker.

Søndag rykker 1700-tallet inn på Norsk Folkemuseum med pomp, prakt og parykker. Karl XII kommer også innom – like før sin død. Norsk Folkemuseum inviterer til en opplevelsesrik familiefest med smaker, lukter og opplevelser fra 1700-tallet. Soldatleir, spionopera, slottsdansere, håndverkere, smaksprøver, markedsplass og konserter er blant tilbudet til publikum.

Når: Søndag kl. 11–16
Hvor: Norsk Folkemuseum

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Kultur
 3. Musikk
 4. Festival
 5. Musikal
 6. Film
 7. Nationaltheatret