Kongeparet inviterer til gratis utekino i Slottsparken

Kongeparet avslutter feiringen av 25-årsjubileet ved å invitere publikum til utekino for å vise filmen «Kongens nei».

Kongeparet feirer 25 år ved tronen i år. I neste uke inviterer de til gratis førpremiere på filmen «Kongens nei» i Slottsparken.

Klokka 20 onsdag om en uke inviteres publikum til kino. Filmen skal vises mot Slottets nordvegg.

Slottet ber publikum ta med seg sitteunderlag og finne plass på gresset i Slottsparken. Filmvisningen er åpen for alle, i motsetning til hagefesten 1. september som kun var for 1500 inviterte gjester.

LES OGSÅ: Sensommerfest i kongeparets egen hage

Kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Astrid vil være til stede under filmvisningen, sammen med en gruppe spesielt inviterte krigsveteraner.

– Det har vært et fantastisk jubileumsår, og kongefamilien ønsker å avslutte som de begynte – med et åpent arrangement i Slottsparken, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Kongens tale under hagefesten 1. september er blitt en snakkis i ettertid. Her kan du less hva ekspertene sier om talen.

Filmen «Kongens nei» ble nylig valgt til å være Norges kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen. Neste uke kan du se den i Slottsparken.

Oscar-kandidat

Filmen «Kongens nei» ble nylig valgt til å være Norges kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen. Filmvisningen i Slottsparken 21. september blir førpremiere. Filmen handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940 hvor den norske kongen får et ultimatum fra den tyske krigsmakten: overgivelse eller døden.

LES OGSÅ: «Kongens nei» er historien om en sårbar konge

Kong Harald var selv tre år gammel da han og familien måtte flykte. Det er to grunner til at nettopp denne filmen er valgt.

– Det ene er at det er en historisk film om avgjørende dager i vårt lands historie, og det andre er jo at det handler om nettopp denne familien, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

– Ingen av de kongelige har sett filmen. Kongen har sagt at han gleder seg til å se den, legger hun til.

Filmvisningen gjøres i samarbeid med filmselskapet Paradox.

LES OGSÅ: Utenlandske medier hyller kong Haralds tale

Avslutter jubileet

Det er første gang det vises film på slottsveggen. Det er derimot ikke første gang det er filmvisning på Slottet. Dronning Maud var en ivrig fotograf og filmentusiast. Hun fikk rigget lerret og benyttet Slottets store festsal som «hjemmekino», opplyser Slottet.

Filmvisningen markerer avslutningen av feiringen av kongeparets 25 år ved tronen. Jubileumsfeiringen startet med et vinterarrangement i Slottsparken 17. januar. Fra 18. til 29. juni la kongeparet ut på en jubileumsreise fra Tromsø via Bodø, Trondheim, Bergen og Stavanger til Kristiansand.