Oslos beste: Disse er nominert til beste markastue

Oslo er velsignet med skog og mark en T-banetur unna sentrum. Og i skogen venter markahyttene med sengeplasser, bakst og varme.

De beste bollene, de hyggeligste folkene og den fineste beliggenheten. Det er mye som skal stemme på en markahytte. Her er våre fire nominerte.

  • Anna Elisabeth Løberg Kihle
    Journalist

Her kan du stemme på det du mener er Oslos beste markastue.

01. Trollvannstua

Besøksadresse: Trollvannsveien 3, Lillomarka.

Begrunnelse: Med imøtekommende betjening, lett tilgjengelighet og stemningsfull stue, er Trollvannstua en tydelig favoritt hos leserne. Dessuten er de kjent for Trollsnurr (kanelbolle) og annen god hjemmebakst. Trollvannstua drives med hjerte for folk.

– Det er jo helt uvirkelig. Jeg blir veldig rørt, sier daglig leder Charlotte Bjørneboe.

Hun har vært daglig leder for Trollvannstua de siste ti årene. Frem til i fjor drev hun stua med Grunde Valldal. Med tiden er Trollvannstua blitt en arbeidsplass for ungdom.

– Det er jeg stolt av. Vi hadde aldri klart oss uten dem.

Til daglig serverer Trollvannstua vafler, kanelboller og solskinnsboller – alt hjemmebakt hver dag. Ellers serveres varm suppe til en rimelig penge, den er glutenfri og ofte vegetarisk.

Bjørneboe drømte om et sted som Trollvannstua før det ble en realitet. Hun savnet et sted hvor man kunne få en næringsrik middag før man kastet seg ut i skiløypa.

– Og det vet jeg at jeg har fått til med Trollvannstua, sier hun.


02. Rustadsaga

Besøksadresse: Rustadsaga 856, Østmarka.

Begrunnelse: Leserne betegner Rustadsaga som koselig inne og ute. Rustadsaga har geiter og høns med idylliske Nøklevann like ved. Dessuten har de utmerket servering med himmelsk gjærbakst. Her er det hyggelig betjening med stolthet i det de driver.

– Så utrolig hyggelig at Rustadsaga blir satt pris på. Det rører våre vaffelhjerter, sier bestyrer Sissel Ullevålseter og ler.

– Kanelboller og skolebrød er signaturen vår. Og påsmurte baguetter, rundstykker og smørbrød. Vi har også en del varme småretter.

Beliggenheten gjør Rustadsaga lett tilgjengelig for alle. Det er stor aktivitet rundt Nøklevann – fisking, bading og padling.

– Vi er en møteplass. Folk kommer fra hvert sitt sted og møtes for å skravle litt.

Bestyrerens familie har vært der siden 1993. De legger sjelen sin i stedet, som både er hjemmet og arbeidsplassen deres. Gjestene er i alle aldersgrupper.

– Noen er her regelmessig. Vi har alle varianter.


03. Kobberhaughytta

Besøksadresse: Sakariasveien 345, Nordmarka.

Begrunnelse: På Kobberhaughytta er det overnatting, gapahuk og servering i helgene. Et perfekt sted for å slappe av etter en skitur i marka. Hytta har hyggelig betjening, lange åpningstider og gode vafler. Den unike storstuen er lesernes favoritt. Her brenner peisen til glede for alle.

– Så trivelig. Dette er kjempehyggelig. At noen der ute synes vi er den beste markastuen, gir motivasjon. Det er fornøyde gjester som er motivasjonen til å holde på med dette, sier Erlend Birkeland.

Han har vært bestyrer på Kobberhaughytta i tre år: Ett år med ombygging og to år med korona.

– Nå gleder jeg meg til en litt mer normal tilværelse og normal drift, sier han og ler.

Kobberhaughytta tilbyr overnatting med middag og frokost. I tillegg har de åpen kafé hver helg. Her serveres ferske kanelboller.

– Vi har også vafler på bestemors oppskrift, legger Birkeland til.


04. Kikutstua

Besøksadresse: Nordmarka 846, Nordmarka

Begrunnelse: Dette er en stue midt i marka med dyktig vertskap, magiske boller og deilig mat. Det er ingen snarveier hit. En god innsats må dermed påregnes. På Kikutstua er det lun atmosfære, gode senger og alltid fyr i peisen.

– Så gildt! Det er veldig fint med en slik nominasjon. Det betyr jo at folk trives her, sier Ane Moe. Hun er bestyrer sammen med Knut Arne Løite.

På Kikut baker de boller og steker vafler hver dag. Her kan man komme og spise en treretters middag og overnatte i oppredde senger med frokost og matpakke dagen etter.

Om et halvt år slutter de to bestyrerne – etter 25 år. For ti år siden bygde de ut, fordi det var så populært med overnatting at det ble ventelister. Arkitekt Tom Stensaker, kjent som «milslukeren», tegnet en ny fløy.

– Det er mye arbeid. Men vi har vært heldige med mange flinke folk her.

Ulike kunstnere får utstille på Kikut. Nå viser de Espen Tveits fotografier av hoppbakkestillas.

– Det synes jeg er fint – å kunne vise kvalitetskunst her.

Les mer om

  1. Oslos beste 2021
  2. Oslo
  3. Nordmarka
  4. Østmarka