Årets Oslo Pix er avlyst

Festivalen skulle gått av stabelen i juni.

En rekke utevisninger arrangeres gratis under festivalen. Her fra visningen av «Dirty Dancing».

1. juni skulle Oslos nye filmfestival blitt arrangert for fjerde gang. På grunn av den pågående koronasituasjonen blir festivalen avlyst.

– Alle kultur- og idrettsarrangementer er forbudt av norske myndigheter til og med 15. juni, så dette kom ikke som en overraskelse, melder Johanne Svendsen Rognlien ved Stiftelsen Festivalkontoret, som står bak festivalen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror ikke det er sannsynlig med større samlinger av folk i lang tid fremover. Fysiske samlinger på mellom 30 og 100 personer er usannsynlig i 2020, mener han.

– Er vi kjempeheldige, så kan det kanskje skje i løpet av høsten en gang, men jeg tror det er usannsynlig, sa direktør Guldvog, ifølge Dagen.

Uttalelsen kom under et webseminar i regi av NHO.

Les også

Storfestivalen Oslo Sommertid avlyses

Ikke egnet som digitalfestival

Festivalgaten utenfor kinoene Klingenberg og Saga i Oslo sentrum er viktig for det sosiale livet rundt festivalen.

Festivalarrangørene har i flere uker forberedt seg på dette utfallet.

– Det er veldig leit at den fjerde utgaven av Oslo Pix for 2020 må avlyses. Men vi har i flere uker forberedt oss på at dette kunne bli utfallet, og vi har derfor jobbet med å se på mulighetene for å flytte festivalen til høsten eller å kunne gjennomføre festivalen på andre og mer alternative måter, sier kunstnerisk leder ved Stiftelsen Festivalkontoret, Lasse Skagen.

Oslo Pix har derimot en profil som er nært knyttet til festivalgaten i Olav Vs gate som møteplass og er den av stiftelsens festivaler som er minst egnet til å fungere digitalt.

– For Oslo Pix er en heldigital løsning noe vi vanskelig kan se for oss da filmfestivalen er så sterkt knyttet til bylivet og den sosiale opplevelsen av å nyte film og filmkultur i fellesskap blant annet gjennom festivalgaten i Olav Vs gate, fortsetter Skagen.

Les også

Oslo får drive-in-kino i påsken. Men det er ikke for den tissetrengte.

Ikke mulig å flytte til høsten

Festivalens samarbeidspartner Nordisk Film Kino har vært tydelig på at det ikke er mulig å flytte festivalen til høsten ettersom mange av vårens filmer venter på kinolansering. Den nye James Bond-filmen No time to die er en av storfilmene som er utsatt til høsten.

– Vårt fokus de neste ukene vil være å planlegge for en spennende Oslo Pix-høst kombinert med gjennomføringen av filmfestivalen Film fra Sør som fyller 30 år i månedsskiftet november/desember. Filmfestivalen Arabiske filmdager som skulle vært avholdt i mars, gjennomføres i forbindelse med Film fra Sør, sier Skagen.

Stiftelsen Festivalkontoret får økonomisk støtte fra Oslo kommune og Norsk filminstitutt. De håper å beholde denne støtten til neste år.

– Hvordan vil koronasituasjonen påvirke festivalen økonomisk neste år?

– Derimot kan det blir utfordrende med andre sponsor- og reklameinntekter i og med at vi alle går en vanskelig tid i møte. Vi må gjøre alt for å sikre vår drift og våre festivaler, som er viktige for hovedstadens kulturliv. Det har vi tenkt å lykkes med, sier daglig leder Ingrid Sølverud.

Les også

Ingen vanlig filmfestival i Cannes i år

Grimstad-festival blir digital

Kortfilmfestivalen i Grimstad arrangeres i år digitalt, og de arbeider nå med å finne den beste løsningen for en ny plattform.

– Vi vil tilrettelegge denne festivalopplevelsen på best mulig vis for å bringe sammen publikum, filmskapere og -bransje på nett, skriver festivalsjef Anita Svingen på festivalens webside.