10 tips for helgen

Irsk folkefest, ompa-rock eller alternativ pop? Det er bare noe av det som skjer i Oslo denne helgen.

1. Irske tilstander i Oslo

Fredag feirer Irland sin nasjonaldag St. Patricks Day, men øyfolket og festglade nordmenn nøyer seg ikke med en dags festivitas: Allerede fra torsdag til helt til søndag blir det masse moro rundt om i byen med musikk, filmfestival, opplesning, foredrag, debatter og høymesse ved siden av en tradisjonelle paraden lørdag. Og etterpå er det full fart på Oslos irske puber!

Hvor: Rundt i Oslo, se her og her for detaljer

Når: Torsdag til søndag, paraden skjer lørdag


2. Indiepop i Spektrum

Highasakite spiller i Oslo Spektrum lørdag

Highasakite har vokst seg store og tar like gjerne turen inn i Oslos storstue. Bandet, som ble dannet i 2011, har i løpet av de siste årene spilt på en rekke store festivaler som Øya, Roskilde og Glastonbury. Debutalbumet «All That Floats Will Rain» ble gitt ut i 2012 til god kritikk.

«Leken genremiks setter seg som et musikalsk plaster på hjernen», skrev Aftenpostens anmelder og trillet en 5'er

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Lørdag kl. 19.30


3. Så et frø

Sesongstart på Naturhistorisk Museum

Våren står for tur. Det er nok mange som klør i fingrene etter å få kommet ut i hager, balkonger og starte sesongen. Denne helgen kan du lære alt om frø, såing, prikling og stiklinger av gartnere og botanikere på Supersøndag i Botanisk hage på Tøyen. Starten av dagen passer spesielt for barn og familier. Da blir det såverksted og spiring backstage for de minste.

Fra kl. 14 blir det hageopplæring og informasjon for voksne. Det blir også omvisning i forsøksavdelingen hvor publikum vanligvis ikke har adgang. Det er gartnernes og botanikernes arbeidsplass.

Hvor: Naturhistorisk Museum

Når: Søndag fra kl. 12.00


4. Fersk festival med nye og gamle bekjentskap

Razika spiller på festivalen Plektr torsdag.

Musikkfestivalen Plektr arrangeres for aller første gang, og her blir det full fart på Chateau Neuf fra ettermiddagen til utpå natten.

Razika byr på en blanding av indiepop med elementer av ska, Pasha er en lovende norsk hip-hop-artist, mens det eksperimentelle rockebandet Cheap Karma fra Kristiandsand byr på harde riff, funkrytmer, hiphopbeats, støy og psykedelia. Himmelhøyt spiller tight rock på norsk, med punk-attitude og catchy melodier. BLVCK O rapper på både engelsk og norsk, mens Vegard Vers er kjent for et basstungt og energisk liveshow. Jenteduoen Girls Only spiller radiohits fra i dag og 90-tallet.

Hvor: Chateau Neuf

Når: Torsdag kl. 17


5. Fake news

President Donald Trump har et spesielt forhold til sannheter.

Internett er et hav av informasjon som er tilgjengelig for mange. Det er bra, men hvordan vet du om det du finner er sant eller bare tull? Det er verre. I lørdagsforedragsserien «Bevisets stilling» ses det nærmere på grenseområdene mellom reell, fiksjonell og antatt viten slik dette utspiller seg i vår raske, digitale verden. Denne lørdagen kommer Sigve Indregard, som i en årrekke har vært journalist i Morgenbladet samt forsket på høyreekstreme konspirasjonsteorier.

Hvor: Litteraturhuset

Når: Lørdag kl. 15.00


6. Det var det, DDR

DDR i Spektrum

I spissen av DDR står Atle Antonsen, Johan Golden og Berit Boman. Det er med andre ord duket for en kveld i den tyske og øst-tyske kulturens favn. Avskjedskoserten heter Das War Das og med seg har de et stjernelag av gjesteartister: DDE, Ylvis, Michael Krohn, Lars Lillo-Stenberg, Kristopher Schau, Katzenjammer, Biff Malibu fra Gluecifer, og flere overraskelser.

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Fredag kl. 19.30


7. Lar det swinge

Oslo Swingers Club spiller swingjazz fra 30-tallet. Kvintetten tolker gamle klassikere og er inspirert av Django Reinhardt, men låner også fra New Orleans og amerikansk jazztradisjon.

Hvor: Smelteverket, Mathallen

Når: Lørdag kl. 17-19, gratis adgang


8. Bach på Akershus

Søndag synger mezzozopranen Melis Jaatinen Bach i Akershus Slottskirke.

Den finske, Oslo-baserte mezzosopranen Melis Jaatinen er solist i den populære serien med J. S. Bachs solokantater i Akershus Slottskirke under høymessen. Medvirkende er også Akershus Slottsensemble og Lars Notto Birkeland, orgel og musikalsk ledelse.

Jaatinen har gjort en rekke roller ved den finske nasjonaloperaen i Helsinki og er en aktiv konsertsanger.

Hvor: Akershus Slottskirke

Når: Søndag kl. 11


9. 80-talls rock

Det blir hardt på Hard rock cafe fredag

Ghost Avenue spiller klassisk hard rock med inspirasjon fra 80-tallet. Nå er de klar med nytt album med fete riff og tostemte gitarer. Den nye platen heter Impact og da blir det releasekonsert. Bandet lover at de skal blåse støv av lampene, og sette store spor etter seg.

Hvor: Hard Rock Cafe

Når: Fredag kl. 20.00


10. Farmen redder liv

Hasse Farmen spiller på Kulturhuset torsdag.

Artisten Hasse Farmen tar det med ro: I fjor høst han ut sitt fjerde album, Livet du redder kan være ditt eget. Utgivelsen fikk mye ros og havnet blant Aftenpostens ti beste norske album da fjoråret skulle oppsummeres. Før konserten er det premeierevisning på videoen/singelen «Landet».

Hvor: Kulturhuset

Når: Torsdag kl. 19