Byliv

10 tips for helgen

To filmfestivaler, bursdagsfest for Øystein Sunde og tryllerier gjør at du slipper å kjede deg i Oslo.

Bassem Youssef, Egypts svar på Jon Stewart, ser du i dokumentaren «Tickling Giants»
  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder
  • Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Tåler diktatorer en spøk?

Arabiske filmdager ble arrangert for første gang i 2011 av Film fra Sør. Målet med festivalen er å vise arabisk spillefilm og dokumentar og bruke filmene til å rette søkelys på aktuelle sosiale og politiske problemstillinger i regionen.

Det er ikke bare politikk, krig og sosial uro som står på plakaten. De spør også om det er lov å spøke. Den humoristiske dokumentaren Tickling Giants handler om Bassem Youssef, Egypts svar på Jon Stewart. Han kritiserte regimet og måtte dra til USA. Under paneldebatten «Tåler diktatorer en spøk?» prøver man å finne ut hva man kan tulle med og ikke i med i lukkede land. Waiting for Giraffes er en søt film om doktor dyregod og livet i Qalqilya Zoo, mens i den surrealistiske road movien Ali, the goat and Ibrahim møter du en mann som er forelsket i en geit.

I tillegg er festivalen stolt over å kunne presentere en rekke filmer med kvinner både foran og bak kamera. Halvparten av filmene på programmet har kvinnelig hovedrolle og syv av filmene har kvinnelige regissører. Det er ingen selvfølge.

  • Fullt program finner du på www.filmfrasor.no/arabiske-filmdager

Hvor: Vika kino

Når: 30. mars–2. april


2. Sunde feirer sytti i hundre

Du kan stole på at det blir fest og moro når Øystein Sunde spiller opp med spilloppene sine.

Øystein Sunde er hele Norges ordsmed, gitarfantom og moromann, og har bidratt til å tilføre det norske språk mange underfundighetene. I januar fylte han hele 70 år, og det skal feires. Ifølge arrangøren skal det bli «en heidundrendes jubileumskonsert med musikere og artistvenner fra 50 år på scenen».

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Lørdag kl. 17.30


3. Virkeligheten gjennom kameralinsen

14 norske filmer vises under årets Eurodok, som arrangeres for 16. gang. Det er Cinemateket som arrangerer festivalen hvis mål er å fremme det beste innen ny, europeisk dokumentarfilm.

Festivalen vil måle temperaturen på Europa, både filmatisk og politisk. Visningen av den omdiskuterte Magnitsky Act kan i alle fall føre til diskusjon. Filmen skulle blitt vist under kortfilmfestivalen i Grimstad i fjor, men festivalen droppet visningen da de ble truet med søksmål fra amerikansk milliardær.

Ved siden av de norske filmene vises det også en rekke europeiske filmer. En av dem er To Stay Alive–A Method som tar utgangspunkt i Michel Houellebecqs essay om galskap, overlevelse og kunst. Det danner utgangspunktet for denne underfundige filmen hvor vi blant andre møter Iggy Pop.

Hvor: Cinemateket

Når: 30. mars–2. april

Les også

Her er våre anbefalinger til Eurodok: Virkeligheten på film


4. Viseinspirert country

Daniel Kvammen spiller på Rockefeller lørdag

Daniel Kvammen slo for alvor gjennom med sin viseinspirerte country i 2015. Nå jobber han med en ny plate, men innimellom tar artisten en liten pause fra studio for å spille litt for deg. Denne kvelden kan forvente deg smakebiter fra den nye platen kalt Vektlaus.

Hvor: Rockefeller

Når: Lørdag kl. 20.00


5. To dagers tryllerier

Kevin & Carlsen på Cosmopolite to dager.

Klar for humor og trylleforestilling? Kevin & Carlsen byr på Illusjoner, stand up, magi og forundring. Kevin Lunde er kjent fra NRKs Rundlurt, mens Rune Carlsen har gjort seg bemerket i nasjonale og internasjonale konkurranser, og er en av de mest premierte tryllekunstnere i Norge!

Hvor: Cosmopolite

Når: Torsdag og fredag kl. 18


6. Bli med oss på måneferd

Moon Duo låter enda skumlere enn de ser ut.

Liker du langstrakt psykedelisk rock med synther og gitar? Dronerockmesterne i Moon Duo er eksperter på akkurat dette, og har flere album bak seg. Deres nyeste, Occult Architecture Vol 1, er et eksempel på hvordan to stykker kan lage et helmørkt, skummelt univers. På scenen er de like kraftfulle, så dette blir litt av en lydreise.

Hvor: Blå

Når: Torsdag kl. 20


7. Buen svinger buen

Knut Buen stiller med egne slåtter og et stjernelag.

Knut Buen har vært månedens artist på Riksscenen, og nå avslutter han med stil. Det vil si fremføring av slåttene han selv har komponert sammen med et stjernelag av hardingfelespelemenn og selveste Håvard Gimse på klaver.

Hvor: Riksscenen

Når: Fredag kl. 19


8. Barokk korklang

Dirigent Steffen Kammler leder Cæcilieforeningen i barokk aften i Frogner kirke søndag.

Oratoriekoret Cæciliaforeningen stiller med fullt kor, orkester og solister når de fremfører tre flotte verk fra barokken.

Händels Dixit Dominus byr på både storslåtte korsatser og lyriske solopartier. Credo i F av komponisten Antonio Lotti representerer typisk venetiansk barokk kirkemusikk, og Bach-kantaten Wachet auf, ruft UNS die Stimme regnes som noe av det mest komplette Bach skrev og er da også et av de mest populære.

Dirigent er Steffen Kammler.

Hvor: Frogner kirke

Når: Søndag kl. 18


9. Klar for skate-dans?

Danseforestillingen Fall blander samtidsdans med fallteknikken til skatere.

Samtidsdans i Gamlebyens første betong-bowl. Forestillingen gjenspeiler fysiske muligheter og utfordringer i en skatepark. Dansen tar utgangspunkt i fallteknikkene til skatere. I tillegg får du oppleve et lyd- og lysdesign som er laget spesielt til forestillingen.

Hvor: Skaterampen i Dyvekes Bro, Gamlebyen

Når: Torsdag til lørdag kl. 19


10. Jazzkveld på Saturday Classics

Duoen David Friedman og Rob Waring er anerkjente jazzmusikere. Lørdag hører du dem på Sentralen.

David Friedman og Rob Waring har som duo utviklet et særegent repertoar for vibrafon og marimba med et lyrisk uttrykk, drivende rytmikk og en helt unik klangverden.

De er begge fra New York og har siden bosatt seg i Europa. Friedman i Berlin og Waring i Oslo. Begge studerte klassisk slagverk ved Juilliard School i New York og etablerte seg som allsidige, kreative musikere med et klassisk fundament og en forkjærlighet for improvisasjon.

Hvor: Sentralen

Når: Lørdag kl. 18

Les mer om

  1. Film
  2. Festival