Byliv

De tre store hyller den fjerde

DumDum Boys, deLillos og Valentourettes er tre av 100 artister som går sammen om å hylle den “fjerde store” innen norskspråklig rock: Michael Krohn.

Christer Falck er primus motor bak hyllest-plata til Michael Krohn (bildet).
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

DumDum Boys, deLillos og Jokke & Valentinerne regnes sammen med Michael Krohns Raga Rockers som "De fire store" innen norsk rock, en betegnelse de fikk på 80-tallet for sin måte å fornye norskspråklig rock.

Krohn startet som trommeslager og låtskriver i Kjøtt før han sluttet og dannet sitt eget band, Raga Rockers. Etterpå har han også gått solo som Mickey Faust og hatt andre bandprosjekter som Easy Riders.

Det er litt av en gjeng som har samlet seg for å gi musikalsk honnør til Raga-sjefen. Det virker også som om ekspander eller dø har vært mottoet for Christer Falck, som tidligere har satt sammen en 5-CD-ers hyllestplate til Prince. Nå står altså Michael Krohn, en av norsk musikks bautaer, for tur.

Regn med mer rock’n’roll enn idiot rock når bl.a. Jo Nesbø, Jan Eggum, Fjorden Baby!, Elvira Nikolaisen, Oslo Ess, Mercury Motors, Alex Rosén, Backstreet Girls, Prins Thomas og Haddy N’jie tar for seg Krohns rikholdige låtkatalog.

— En kool kar

Hverken Kjartan Kristiansen i DumDum Boys, Petter Pogo i Jokke & Valentinerne, senere Valentourettes og Lars Lillo-Stenberg i deLillos lot seg ikke be to ganger da forespørselen på å delta på hyllestplaten kom:

- Michael er en veldig kool kar. Jeg kjenner ham ikke godt, men jeg har kjent ham lenge, sier Kjartan Kristiansen, gitarist og låtskriver i DumDum Boys. - Jeg oppfatter ham som en smart og morsom kyniker … alt det høres jo i Raga-låtene.

Kristiansen husker første gang han ble oppmerksom på Krohn:

— Jeg så Kjøtt i Samfundet i Trondheim og husker at de hadde veldig kul trommis. Kjøtt var skikkelig bra så lenge Michael var med.

Lars Lillo-Stenberg i deLillos oppdaget også Krohn gjennom Kjøtt.

— Jeg tror jeg leste om ham i musikkavisen Puls, senere så jeg Kjøtt spille utendørs i Sandefjord. Trommisen var jo den kuleste i bandet. og hadde laget den kuleste låten: "Jeg gleder meg til år 2000".

— Kjøtt kom til Bodø og spilte en konsert på Jarnæs Tesalong i regi av Bodø Rockeklubb. Da va Michael med på tromma, minnes Petter Pogo i Valentourettes.

- Michael laga etter min mening noen av de beste låtan til Kjøtt og fortsatte med gripende teksta over enkle riff i Raga. Det var ingen tvil om hans talent som låtskriver og ikke minst frontmann og vokalist. Han skriver personlig så du får følelsen av at sangen handler om deg eller en du kjenner.

— En gang nede på Villa Casba ved Skarpsno havnet jeg i en jam med Livio (Aiello, bassist i Raga) og Bruno (Hovden, første gitaristen i Raga). Livio fortalte etterpå at de hadde nettopp startet band med trommisen fra Kjøtt og om kanskje jeg ville være med? Jeg hørte ikke noe mer, men det var jo pussig å huske på senere, forteller Lars Lillo-Stenberg. - Kanskje det var tekstene som gjorde størst inntrykk i første omgang. Tøffe og enkle, men likevel intelligente. Gitarspillet i Raga synes jeg var basert litt mye på store dur barre grep, men jeg skjønte estetikken etterhvert.

- Jeg fikk hakaslepp av Return of the Raga Rockers … Michael har jo en sånn koolhet i stemmen. Han høres ut som en mann det ikke går an å imponere. Han er dessuten fullstendig kompromissløs. Det er jo også lett å like, sier Kjartan.

Raga-favoritter

Både Kjartan og Lars Lillo-Stenberg har flere favorittlåter fra Krohns hånd:

— "Hun er Fri" er på en gang veldig utypisk og samtidig den ultimate Raga låten. "Når knoklene blir til gelé", "Litt av en gjeng", "Aldri mer", "Fritt liv", "Forbudte følelser", vi nevner i fleng ... sier Kjartan, mens Lars for alvor fikk ørene opp for Raga takket være albumet Blaff .

— Både tittelen og det hvite coveret ga bandet et lettere preg som traff meg. Jeg hørte mye på den plata, kanskje den er litt mer personlig enn de foregående. Det var tittellåta "Blaff" men også "Sukker", "Fritt liv" – og selvsagt "Hold hodet høyt" som vi har valgt til hyllestalbumet.

— Det er vanskelig å velge én låt, men "Dårlig Karma" har et godt sug i seg og teksten e dritgod. Lika også de korte, kjappe låtan, "Blakk" f.eks. handla om mæ en stund, sier Petter.

De fire ... hva da?

Merkelappen "De fire store" er blitt hengende ved Raga Rockers, deLillos, DumDum Boys og Jokke & Valentinerne.

Lars Lillo-Stenberg er ikke særlig begeistret for betegnelsen:

- "De fire store" er noe tull, men jeg er likevel veldig glad for at det ikke ble "De tre store" og at ett band ikke fikk være med, f.eks. oss , sier Lars.

— Jeg er absolutt glad i statusen, men det er nok dessverre et "has been"-aspekt ved det som vi må akseptere. Det var tross alt mye annet som foregikk den gangen også, men vi ble nok oppmerksomme på hverandre. Jeg husker et nachspiel med DumDum der Prepple drakk karsk og meldte at de skulle bli størst i Norge på rock, og det fikk han jo rett i . Det er jo DumDum Boys som var den ene store egentlig. Men jeg vil vel ikke kalle dem "Ibsen" av den grunn. Tekstlig var vi vel like store alle fire, mener han.

— Det var jo ingen av oss som fant på den merkelappen. Det var vel et greit navn på bagen de putta oss i, sier Kjartan.

— Vi har vel aldri hengt mye sammen. Kanskje det er derfor jeg oppfatter forholdet oss imellom som godt. Mange hyggelige karer som liker de samme tingene.

Første 50 klare

Det er altså ikke småfolk som stiller opp. De 50 første artistene er klare, første juli offentliggjøres de neste 50. Med et såpass digert prosjekt, og selv om samtlige stiller gratis, må Falck satse på kronerulling, slik man gjorde for å få ut Jokke-boksen som kom i fjor. Det er mulig å forhåndsbestille albumet gjennom det norske crowdfundingstedet New Jelly.