10 tips for helgen (25.-27. mai)

Middelalderfest, dans på Operataket, lydfest og cubaton. Oslo har mye å by på også denne helgen.

Gjøglere og sjonglører inviterer til fest på Akershus festning under årets Oslo Middelalderfestival

1. En tidsreise til middelalderen

Oslo Middelalderfestival arrangeres for 24. gang denne helgen. Festivalen avholdes i kjent stil med stort middelaldermarked, underholdning, levende historie, ridderturnering, kampoppvisninger, konserter, aktiviteter, mat og drikke.

Nytt av året er et stort foredragsprogram i Bykjelleren på Akershus festning der årets tema «Kaup – handel i middelalderen.» Lørdag kommer arkeolog Unn Pedersen for å snakke om byene som forsvant, som Kaupang og markedsplassen ved Gokstad i Vestfold. Hva skjedde, egentlig?

St. Halvards turnering finner sted på festningsplassen lørdag i regi Frilansene. I tillegg blir det mye musikk med blant andre Schola Instrumentalis, Virelai, Kalabalik og MODUS-senter for middelaldermusikk.

Hvor: Akershus festning

Når: Fredag til søndag


2. Dans dagen lang

Wim Wenders hyllest til Pina Bausch vises på Cinemateket fredag og søndag k. 19.00 og lørdag kl. 18.00.

CODAwarmupfest arrangeres for første gang denne helgen. Hva er det oppvarming til, spør du kanskje? Svaret er CODAfest19. Årets warmupfest hyller den verdenskjente koreografen Pina Bausch med en spesialvisning av Wim Wenders dansefilm Pina i 3D på Cinemateket.

Lørdag kan du selv være med å danse Bausch gjennom Oslos gater. Prosesjonen «Nelken linjen» består av fire enkle bevegelser du kan lære direkte fra tidligere Pina Bausch danser Dominique Duszynski i en gratis workshop på Operaen.

Hvor: Cinemateket, Operaen, Salt, Norsk dansehøyskole

Når: Fredag til søndag

Les også

Stort intervju med Wim Wenders: – Jeg tror englene gråter for oss


3. Le med Jeff

Jeff Dunham og Walter

Husker du Achmed the Dead Terrorist? Nå er buktaler og komiker Jeff Dunham tilbake med nytt stand-up show som heter Passively Aggressive. I tillegg til Achmed får Dunham selskap av den hyperaktive Peanut, gretne Walter og den frekke Bubba J. Gjennom dukkene diskuterer Dunham alt fra familie til politikk.

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Fredag kl. 19.30


4. Hva sier hunden din, egentlig?

Lars Fr. H. Svendsen sammen med hunden Luna

Filosof Lars Fr. H. Svendsen spør om det i det hele tatt er mulig å forstå seg på en hund eller en katt? Er det litt som å skulle kommunisere med en fremmed fra en annen planet? Vi tillegger dyrene fort menneskelige egenskaper, men hvordan tenker de egentlig? I sin ferske bok Å forstå dyr prøver Svendsen nettopp å forstå dem.

Boken har fått gode anmeldelser: «Et klokt innlegg i debatten om dyrevelferd,» skriver Aftenpostens anmelder.

Hvor: Litteraturhuset

Når: Søndag kl. 13.00

Les også

Filosof Lars Fr. H. Svendsen har skrevet smart om katter og hunder: Kan vi forstå dyrene?


5. Elektronikk og spektralklanger

Samtidsorkesteret Cikada har flere opptredener under årets Only Connect. Her er orkesteret representert ved Bjørn Rabben (t.v.) og Kenneth Karlsson

En lydfestival, sier du? Hva er nå det for noe? Only Connect – Festival of Sounds beskriver festivalen som en feiring av lyd i alle sine former – et møte mellom kunstnere, publikum, det nye, det gamle, menneske og maskiner.

Åpningskonserten er ved NyNorsk Messingkvintett og Brasskompaniet som fremfører norgespremière på Gérard Griseys Mégalithes. Andre artister er Joanna Bailie, Simon Løffler, Ingvild Holm, Cikada, Heloisa Amaral og Marina Rosenfeld.

Hvor: Sentralen

Når: Fredag og lørdag


6. Cubaton

Randy Malcom Martinez og Alexander Delgado i Gente de Zona

Hete netter, hete rytmer. Det blir cubansk reggaeton når Gente de Zona inntar Oslo. Duoen har slått gjennom med en kombinasjon av reggaetonens heftige danserytmer og mer tradisjonell cubansk musikk. Gente de Zona har samarbeidet med både Marc Anthony og Enrique Iglesias. Arrangørene lover et heftig liveshow og dansbare låter.

Hvor: Sentrum Scene

Når: Lørdag kl. 19.00


7. Russisk sesongavslutning i Oslo-Filharmonien

OFO og sjefdirigent Vasily Petrenko avslutter sesongen med Rachmaninov og Prokofjev

Vasily Petrenko og Oslo-Filharmonien avslutter sesongen slik den startet, i Rachmaninovs pianounivers. Den unge pianisten Behzod Abduraimov (27) fra Usbekistan er solist i Pianokonsert nr. 2, (1901) et bejublet verk, som fenget umiddelbart og regnes som et av de mest kjente soloverkene i musikklitteraturen. Publikum får også høre orkesteret spille Prokofjevs Symfoni nr. 6, skrevet i 1947 for å minnes krigens ettervirkninger, noe som ikke var populært hos sovjetiske myndigheter.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Torsdag og fredag kl. 19


8. Balkongsang i Operaen

Hør morgendagens operasolister

Hver sesong engasjeres fire sangere til praksisplasser i Operaens solistensemble.

Lørdag kan publikum høre to av dem, den danske mezzosopranen Johanne Højlund og den norske bassbarytonen Martin Hatlo. De fremfører arier og sanger av Mozart, Händel, Barber, Massenet, Bizet og Nielsen til akkompagnement av Leiv Amundsen.

Hvor: Operaens 1. balkong

Når: Lørdag kl. 14


9. Dans, dans på Chat Noir

Unge dansere fra Bårdar Akademiet inntar Chat Noir i helgen.

Danselinjen på Bårdar Akademiet er for mange unge et springbrett til en profesjonelle dansekarrière. I helgen kan du se dem utfolde seg på scenen når danserne presenterer sin eksamensforestilling på Chat Noir.

Hvor: Chat Noir

Når: Fredag og lørdag kl. 19


10. Munch + Warhol

Andy Warhols Eva Mudocci (After Munch), 1984

Lørdag åpner Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo utstillingen Andy Warhol–After Munch. Utstillingen presenterer Warhols tolkning av noen av Edvard Munchs mest berømte motiver.

Popkunstneren Warhol var svært begeistret for Edvard Munch. Ved siden av Henri Matisse, sies det at nordmannen var en av hans favorittkunstnere. Silketrykkene i serien er basert på noen av Edvard Munchs mest berømte grafiske arbeider Skrik, Eva Mudocci, Madonna og Selvportrett.

Hvor: Kunsthall Oslo, Dronning Eufemias gate 34

Når: Varer til 26. august. Åpent tirsdag til søndag kl. 12.00 til 17.00.