Denzel mot den russiske mafia

Underholdende om den ensomme og tøffe helten

Vår vurdering:

4 av 6

En ting jeg lærte av denne filmen, er at en jernvarebutikk er et arsenal full av våpen bare du er kreativ nok. Og det er vår ensomme, eldre og mystiske helt.

Hver natt tar McCall (DenzelWashington) med seg en bok, går på dineren og drikker te – teposen har han med seg hjemmefra. En kontrollert mann, men ikke en mann du vil møte i en mørk sidegate. Han blir kjent med en ung prostituert med bånd til den russiske mafiaen. Hun blir banket opp, og McCall gjør det en mann må gjøre – med påfølgende blodbad.

Denzel Washington og Marton Csokas, som spiller den russiske skurken, har noen intense scener sammen.

Stemningsfull

Washington samarbeider med Training Day -regissør Antoine Fuqua, som har et solid grep rundt actionscenene. De er elegante, heltemodig, mørke, stilfulle og rå. Men det er faktisk ikke de som dominerer, for filmen bruker god tid på å bygge seg opp mot et klimaks. Du får tid til å lure på hvem denne McCall egentlig er, og ikke minst får du et innblikk i historien til den russiske superskurken. I sentrum står Washington, en dreven skuespiller som får frem både sårheten og intensiteten bak karakteren som ikke greier å flykte fra det han er: En iskald drapsmaskin.

Det som slår meg med både denne filmen og A walk among the tombstones med Liam Neeson, er det nesten totale fravær av kvinner. De er kun der som offer, prostituerte og helst begge deler. Det som skildres er en mannsverden preget av vold, korrupsjon, makt og brå død. Er det mon tro den eldre gardes hevn over dagens kvinnelige actionheltinner?

The Equalizer er basert på en TV-serie fra 80-tallet, og dersom denne filmen går hjem hos publikum, er det ikke usannsynlig at det blir en oppfølger. Dette er godt håndverk. Den er stilig, underholdende, stemningsfull og full av driv, men en smule for lang.