Svaneapoteket blir vinbar

Svanen har fløyet fra det 400 år gamle apoteket på Karl Johans gate. I mai blir det servering uten resept.

De gamle skuffene med medisiner blir nå fylt med alkohol i Svanen Enoteca.SE FLERE BILDER FRA SVANEAPOTEKET FØR OG NÅ
  • Erik Gulbrandsen
    Erik Gulbrandsen
afp000603952-_3FuerkKZP.jpg
0001932709-G2ZitjykE9.jpg
afp000700594-hH4UPQBVqE.jpg
0001932710-xcD9tweK4L.jpg
Har de skutt gullfuglen? Thomas Almskog (t.v.) og Odd Bjørung bytter ut piller med piker, vin og sang.

— Dette er å anse som en stavkirke, sa byantikvaren. Da skjønner kanskje folk hvilket smykke for publikum dette er. I dette lokalet har det vært drevet apotek sammenhengende i nesten 400 år, tenk på det. Det var apotek her før Columbus var i Amerika, sier Odd Bjørung.

Starter med frokost

I midten av mai åpner han og Thomas Almskog opp Svanen Enoteca, som blir oppe fra tidlig om morgenen til langt på natt. Enotec er et italiensk ord for det som opprinnelig var en butikk som solgte lokal vin, men i dag mer og mer også betyr vinbar/restaurant.

— Vi skal starte med servering av kaffe, wienerbrød og croissanter om morgenen og på dagtid, før det blir en vinbar, cocktailbar og et ølsted på kvelden og natten.

- Som på andre italienske enotecaer skal vi hver dag kl. 16 sette frem gratis minitoaster med ulike tapenader og stuinger. Det blir fokus på italienske viner, og anledning til å kjøpe rundt 30 ulike viner på glass i alle prisklasser. Det skal være et mini-Italia midt på Karl Johan, for dette blir det eneste ordentlige enoteca i Norge.

— I tillegg blir det fokus på godt øl, samt champagne og prosecco. Med sprudlevann kommer damene, og da kommer også mennene, ler Bjørung, som har 25 års erfaring innen ulike restaurantgrupperinger.

Baksiden av medisinen

Inne på det totalfredede apoteket står nå oppvaskmaskin og kjøleskap, som skal plasseres under den gamle disken.

— Det har vært en del utfordringer siden nesten ingenting er A4, hverken størrelser, ventilasjon eller strøm. I gamle dager var det en heis på bakrommet, hvor medisiner ble sendt opp, Den har vi fjernet, og fikk dermed på plass ventilasjonen. Vi har funnet en flott gammel dør bak noen av hyllene, samt gammel tapet som vi selvsagt tar vare på, forteller Thomas Almskog, stedets vinekspert.

De fleste av oss har kun vært inne og handlet foran disken på Svaneapoteket, og benkene på den siden får puter og små bord. Men nå blir det også muligheter til å se resten av det kjente apoteket. Barkrakker blir satt rundt alle benker rundt vinduene og baksiden av medisinreolene, og så blir det et lite chambre séparée med plass til fire personer.

— I kjelleren er ingenting vernet. Det blir det derfor en ultramoderne bar som åpner i høst, hvor vi ønsker å vise kontrasten til dagens innredning. Der er det like stort som oppe, og totalt blir det vel plass til rundt 100 personer, i tillegg til 40 uteplasser på Karl Johan og Stortorvet. Det går 150.000 mennesker forbi her hver dag, Svanen Enoteca er et sentralt rede midt i byen, forteller Bjørung.

Vinduene knust – taket holdt

— Det har kommet en del negative leserinnlegg om at et serveringssted vil slite betraktelig på interiøret og forringe verdien av denne arkitektoniske perlen. Hva vil dere si til dem? Svanen som ble den stygge andungen?

— For det første så har ikke folk sett mer enn en tredjedel av lokalet, men nå åpnes et av de best bevarte butikklokalene i Europa for publikum. For det andre så er interiøret 80 prosent av butikken. Det er selvsagt i vår egeninteresse at det blir ivaretatt.

- Det er en del slitte og ødelagte ting, som vi nå restaurerer tilbake. Slottets restauratører fikser dørene, Vi har egne lysdesignere og eksperter på vasking og pussing av treverket. Det blir ingen nye hull på grunn av ventilasjon eller belysning.

— Vi restaurerer også det fantastiske taket. Da bomben smalt 22. juli, ble alle vinduene i passasjen utenfor ødelagt, men taket holdt. Byantikvaren mente konstruksjonen av bygget var årsaken til at det holdt, sier Almskog, som takker byantikvaren for et fantastisk samarbeid.

Ryggrad som en glassmanet

Cortex Franulae, Flos Verbasci, Frukt, Lupuli, Sem og Lini står det på noen av de brune skuffene bak disken.

- Nå blir det italiensk vin i skuffene – det kommer mye latinsk i suppleringslisten. Her får du muligheten til å kjøpe husets vin til 75 kroner eller et glass vin du bare har drømt om til 300, 400, 500 kroner glasset. Servitørene har på seg hvite forklær med Svanens emblem og vi har bestilt sandblåste glass med svanemerket. Vi ønsker et klientell fra rundt 35-40, rundt de nyskilte, sier Almskog, som opplyser at de også skal satse på vinkurs, besøk av vinprodusenter, samt arrangere vinturer til Italia.

— Vår misjon er å få god vin ut til folket. Bare tenk hva man kan gjøre på sosiale medier. Bare legge ut på Facebook, ikke vi, selvsagt, at nå er det kommet en kasse med eksklusiv vin man kan få på glass. Vi ønsker å skille oss ut fra andre steder. Her skal det være piker, vin og sang, og når det gjelder akkurat det, har jeg ryggrad som en glassmanet, avslutter Bjørung.