Byliv

De 10 største «Øyablikkene» vi husker fra festivalens historie

Øya-festivalen har hatt mange spesielle anledninger. Her er noen av dem vi husker aller best.

Øya fikk ingen drømmestart i 2001: Under Sondre Lerches opptreden kom et av de verste uværene i festivalens historie med ekstremhagl.
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Øyafestivalen har holdt på siden 1999, da ildsjeler fra Oslos uteliv samlet noen av de beste unge, norske bandene på den tiden.

Vi skal ikke påstå at dette er en definitiv liste, alle som har vært innom Øya i årenes løp, har sine soleklare favoritter, som oftest konsertopplevelser. Her har vi valgt øyeblikkene der alt kanskje ikke gikk som smurt, eller hendelser som har vært med på å definere Øya som festival på andre vis.

1. Første Øyafestival i 1999

Første året – på Kalvøya ved Sandvika. BigBang var ett av 12 norske band som var i aksjon.

Kalvøya-festivalen hadde gått av stabelen siden 1971. Her hadde Eric Clapton spilt i 86, Bob Dylan på starten av 90-tallet. Nirvana i 1992, Neil Young året etter. David Bowie spilte så sent som i 97, men i 98 måtte arrangørene gi opp: Ingen ville spille på Kalvøya lenger.

"Den tradisjonelle Kalvøya-festivalen blir ikke arrangert i år heller. Nå har unge krefter slått seg sammen for å lage en alternativ festival, kalt Øyafestivalen, meldte NTB i mai 1999. I slutten av juni ble den første Øyafestivalen holdt på Kalvøya.

Etterpå kommenterte Robert Hoftun Gjestad: "To ting er sikkert etter første utgave av Øyafestivalen: Norsk rock lever videre, det gjør festivalen også.

Guidene, programmet og artistintervjuer: Alt om Øya.

Hva passer for deg?

(...) Det beste med festivalen som helhet var spennet i band på høyt nivå innen forskjellige sjanger (...) Hva så med neste år? Arrangøren vil fortsette i samme norske ånd, men dra med et par utenlandske i tillegg. La det bli et par band som også drar folk på eget navn, samtidig som både ledende og ferske orkestre i det norske musikkmiljøet (og ikke glem hip hop og house neste gang) slipper til. "


2. Da det haglet i 2001

Øya fikk ingen drømmestart i 2001: Under Sondre Lerches opptreden kom et av de verste uværene i festivalens historie med ekstremhagl.

Festivalen skulle arrangeres i Oslo for første gang. Forhåndssalget av billetter var dårlig. Og det haglet på åpningsdagen. Ikke hverdagshagl. Det var ekstremt mye.

"Øya er festivalen for de mer ukjente og alternative innen norsk rock. hiphop og elektronika. Likevel kunne nok arrangøren tenkt seg et litt mindre alternativt vær. Midt i pophåpet Sondre Lerehes konsert måtte nemlig alt avbrytes på grann av en vanvittig haglskur, skrev Aftenpostens Robert Hoftun Gjestad. "Etter 20 minutters pause fortsatte Lerehe i det som nå så mer ut som en vinterfestival. "

— Dagen etter var det sol og kø ved inngangen. Det var et slags gjennombrudd. Jeg tror vi hadde kastet inn håndkleet hvis ikke været hadde blitt bedre på dag to, fortalte Claes Olsen i et intervju 2013.

3. Da Frank Ocean gikk av scenen

Kom for sent, gikk for tidlig: Frank Ocean måtte ta en pust i bakken under sitt sterkt avkortede sett i 2012. Etter fire låter var det slutt.

Året var 2012, og Frank Ocean skulle ha en etterlengtet konsert på Øya. Det hele endte med at han gikk på scenen 20 minutter for sent, spilte et kort sett på bare 20 minutter, og gikk av scenen etter det. Festivalens store trekkplaster gikk av scenen etter bare fire sanger. «Akutt syk og mistet stemmen», var forklaringen.

Guidene, programmet og artistintervjuer: Alt om Øya

Hva passer for deg?

4. Da Pete Doherty spydde på scenen i 2005

Pete Doherty og bandet Babyshambles hadde heller ikke dagen i 2005.

Konserten hadde da vært utsatt i timevis, fordi Doherty ikke overraskende ble holdt igjen i tollen.

Han spilte i bare 20 minutter før han spydde på scenen, og konserten brått tok slutt.

Det hjalp vel at mannen hadde forfrisket seg med en flaske vodka, vinglet rundt på scenen og kakket mikrofonen i cymbaler mens han bommet røyk fra publikum.

Mange hadde gitt opp og dratt etterhvert som konserten ble utsatt og utsatt, så det var et par tusen sjeler som fikk med seg Doherty og bandet Babyshambles, der vokalisten mest av alt var en "shambles" ("rot" på norsk) denne kvelden.

5. Den gangen Enslaved spilte på seg torden og kraftig vind

Ekstrem metal + ekstremt vær = sant. Vi får håpe at Enslaved ikke gjentar bedriften fra 2006 i år. Den gang spilte de opp til lyn, torden, regnskyll og sterk vind.

Enslaved, som også spiller i år, hadde ikke værgudene helt på sin side da de spilte i Middelalderparken i 2006.

Mens de spilte, tårnet det seg opp mørke skyer i bakgrunnen, og under nest siste låt, "Essence", braket det løs med hard vind, lyn og torden.

Publikum som var møtt frem for en dose ekstrem metal, fikk vær som sto til musikken, og pressetribunen sto bokstavelig talt på gyngende grunn: Vindkastene og regnbygene slo innover stillaset slik at presenningen sto som et seil.

6. Morrisseys kjøttnekt

Likte ikke kjøttlukt: Morrissey truet med å gå av scene hvis han kjente lukten av stekt kjøtt under sin konsert.

Da erkevegetarianeren Morrissey spilte i 2006, forlangte han at vinden ikke måtte blåse i hans retning hvis det skulle tilberedes kjøtt på festivalområdet.

Dermed måtte kokkene på Øya passe på mer enn at burgerne ikke ble svidd, siden Morrissey hadde truet med å avbryte konserten hvis han merket "lukten av brente lik".

Fra en av kokkene på Øya har vi i ettertid fått høre at bandet hadde måtte signere en kontrakt der de lovet å holde seg unna kjøtt mens de turnerte med den temperamentsfulle sangeren.

Det forhindret dem ikke fra å peke på en raus kyllinggryte og spørre: "Vegetarian?" gjentatte ganger inntil kokken ga opp og svarte:

— Ja da. Vegetar.

Dermed fylte gutta på tallerkenen, fornøyd med "vegetarmaten".

7. Knutsen og Ludvigsen lørdag formiddag

Fest i parken 1: I 2006 gjorde Knutsen og Ludvigsen en sagnomsust konsert lørdag formiddag i Middelalderparken

Øya har vært kjent for å finne på noe helt spesielt når festivalen starter siste dag. En lørdag i 2006 fikk de som møtte opp tidlig en høytidsstund med Knutsen og Ludvigsen.

Backingbandet til Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen kalte seg The Trainconductors og besto av "bergensligaen" Sondre Lerche, Julian Berntzen, Tarjei Strøm fra Ralph Myerz og Bård Ylvisåker, blant annet.

«Fantastisk festformiddag for barn i alle aldre» skrev Aftenpostens anmelder: «til og med de svarteste T-skjortene smiler blidt når gladrefrengene triller ut av høyttalerne. En stakket stund er vi alle barn, på verdens beste bursdag.»

8. OnklP møter onkel politi

OnklP (til venstre) kom i klammeri med både vakter og onkel Politi etter konserten i 2004.

Rapperen OnklP i 2004 ble arrestert og bøtelagt, angivelig etter å ha gått løs på vaktene i overstadig rus. Det startet med to stykker, hvor den ene var rapperen fra Dirty Oppland-kollektivet, som sloss inne på frivillig-området.

De to ble skilt av vaktene og bortvist. Men OnklP var ikke helt ferdig for kvelden, og kom tilbake for å angripe den ene vakten.

9. Da Mike Skinner måtte gi tapt for solnedgangen

The Streets (Mike Skinner) fikk en tøff oppgave på Øya i 2004. Ikke bare var lyden hinsides, men han konkurrerte dessuten med solnedgangen ...

— What's with you norwegians and nature and stuff?

The Streets-vokalist Mike Skinner stoppet bandet midt i en låt da publikum var mer opptatt av solnedgangen og flyvende gjess i formasjon. Dette var i 2004, men ifølge Aftenpostens anmelder er det mulig at det også var andre ting som forstyrret konsertopplevelsen for publikum:

"Denne konserten burde hatt en ren sekser, hadde det ikke vært for en imbesil lydansvarlig som brukte nesten en halvtime på å få vokalen frem. Vanligvis kan man se lett over sånt, men ikke når det gjelder The Streets. "

10. Hva var det med Yoko? Og Nancy?

Hvem var verst? Noen holder en knapp på Yoko Onos "performance" i 2006 ...

Øya har ofte booket artister med stor "Hæ"-faktor, men det spørs om ikke Yoko Ono sto for et av de underligste innslagene i Øyafestivalens historie da hun i 2006 bar en blodig dukke ut på scenen, tasset forvirret rundt og avleverte primalskrik mens publikum viftet med utdelte lommelykter.

Nancy Sinatras Øya-opptreden i 2002 ble også en snakkis av helt feil årsaker. Bandet så ut til å bestå av en gjeng avdankede musikere og slepte seg igjennom et uinspirert sett.

... andre mener at Nancy Sinatra i 2002 var vel så ille.

De fleste anmelderne vendte tommelen rått ned, VGs anmelder mente man heller kan ta turen til nærmeste karaokebar hvis ønsket er å høre «latterlige coverversjoner», Nettavisen syntes det hele var «pinlig fra bestemor Sinatra».

"Forventningene til Nancy Sinatras konsert var kanskje ikke så altfor store, men hun klarte uansett å undergå dem til de grader vi på forhånd ikke trodde var mulig», skrev NRKs anmelder.

Aftenpostens anmelder mente Nancy Sinatra «beviste hvor elendig et comeback kan bli» og syntes det var forferdelig trist å se «den gamle damen stå der og dumme ut seg selv».

Dagbladets anmelder derimot druknet i Nancys «flommende hår», og mente at «Nancy er ikke bare en kultheltinne. Hun er en kultdiva!»