Byliv

Sammen for Egner

Norske artister feirer Thorbjørn Egners 100-årsjubileum med tolkninger av hans rike låtskatt. Det er heldigvis flere opp- enn nedturer her.

På denne samleplaten finner mange norske artister tonen på gamle Egner-klassikere.
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Vår vurdering:

4 av 6

Thorbjørn Egner var hele Norges koseonkel og mannen bak Kardemommeloven, ved siden av utallige lesebøker, teaterstykker og viser. Så å si alle er blitt en del av nordmenns kollektive bevissthet gjennom flere generasjoner. Det er blitt kjent i ettertid at Egner hadde et sterkt kontrollbehov, og at han bl.a. ble så skuffet over Bente Erichsens filmatisering av Folk og røvere i Kardemommeby fra 1988 at han nektet produsentene å gi den ut på video.

Hva ville Egner tenkt om denne utgivelsen, der norske artister inne ulike sjangre tolker et knippe av hans mest kjente viser? Noen av dem tar seg friheter med originalen, mens andre holder på essensen i låtene.

Pangstart og bomskudd

Katzenjammer åpner ballet med en finstemt versjon av "Den uheldige mannen", med bl.a. trekkspill, mandolin og banjo. En lavmælt pangstart før Partyballo og DJ Mienna smadrer stemningen med "So ro, lillemann" i en anmassende danceversjon

Hvis Aleksander Rybak skulle være en figur i Egner-universet, ville det trolig vært Klatremus. I hvert fall hvis vi skal dømme ut fra hans bidrag til denne samleplaten: Først en heisan-og-hoppsan-versjon av "Dyrene i Afrika" før han slår seg sammen med Didrik Solli Tangen og Tooji i "Røverne leter". De avviker ikke mye fra originalene, og det er ikke så dumt. Selv om jeg blir svett i ørene av de i overkant barnetimeonkelblide fremføringene.

FS00056804.jpg

Kråkegull

The BlackSheeps harver igjennom "Amandus dokkemann" med sin sedvanlige punk-energi før Onkl P og Jaa9 rapper "Karius og Baktus"— komplett med sampling av replikker og melodilinjer. Guttene er ektefødte hiphop-avleggere av Egners to sjarmerende rakkerfanter, og de gjør låten til sin egen på obsternasig vis.

Kråkesølv tar seg friheter med "Politimester Bastians vise", med eteriske gitarer, en nesten åndeløs vokal og smygende strykere som drar låten opp mot et lekkert klimaks. Ett av platens høydepunkter, sammen med a capellagruppen Pusts lekne "papegøyen fra Amerika".

Dandylion tar frem "Gutenbergvise" og lar den skinne med kun vokal, gitar og cello, Kaizers Orchestras "Røvervise" bærer deres umiskjennelige fingeravtrykk, mens Frida Ånneviks "Visen om reven" er en pen, men trygg versjon, i likhet med Narums "Redde Brumlemann-vise". Noora Noor blir aldri noen sint tante Sofie, mer en liksom-irritert soulsøster på en småsjarmerende, men også noe malplassert måte.

Bergenserne Magnet og Kaptein Kaliber legger ut på tokt med en ramsalt, men skakkblid versjon av "Sjørøvervise", før Ravi tar den helt ned med en skjør og finstemt utgave av "So ro, lillemann".

Høydepunktene overskygger feilskjærene, men nyversjonene av Egner-klassikerne vil neppe overskygge originalene. Til det er Egners opprinnelige versjoner for slitesterke.

FS00056803.jpg