Byliv

Massive Attack kommer til Øya

  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder
Robert Del Naja kommer til Øya, men først kommer han til premièrefesten for den norskprodusert musikkvideoen «Ritual Spirit» med Kate Moss.
  • Vi synes alltid det er viktig å presentere artister som har vært stilmessige pionérer, sier Øyafestivalens PR-sjef Jonas Prangerød.

Med debutalbumet Blue Lines og hitlåten «Unfinished Sympathy» slo det sjangerblandende bandet gjennom for fullt i 1991. Massive Attack spiller elektronisk pop med elementer av jazz, soul, hiphop og klassisk og ledes i dag av to av de tre grunnleggerne, Robert Del Naja og Grant Marshall.

10. august står Øyafestivalen for tur.

— Vår begeistring går hovedsakelig på ny musikk, men vi synes alltid det er viktig å presentere artister som har vært stilmessige pionérer, sier Øyafestivalens PR-sjef Jonas Prangerød.

  • Disse er klare for Øya:

Les også

  1. Highasakite topper Øya

  2. New Order er Øya-klare

Frontfigurer for ny bølge

— Bandet var på 90-tallet frontfigurer for en ny bølge som ble betegnet triphop, noe de selv ikke var så glad i. Begrepet triphop var et forsøk på å beskrive deres sjangerblanding av urbane musikkstiler som soul, litt dub og en frisk og utradisjonell tilnærming til å lage popmusikk. De fikk en stor fanskare, sier Prangerød.

— Musikere er ikke alltid like begeistret for slike begreper som musikkritikerne og mediene skaper, fordi de er redde for å bli sittende fast i det, sier han.

Forrige gang de var i Oslo, opptrådte de på Sentrum Scene - i 2009. Til Øya har bandet med seg den skotske trioen Young Fathers.

Prangerød har også disse tre navnene klare for Øyafestivalen i august: Thundercat (US), Kamasi Washington (US) og Ivan Ave & The Mutual Intentions.

Den 34 år gamle amerikanske tenorsaxofonisten Washington fikk i januar bred omtale i The New York Times Magazine. I featureartikkelen beskrives han som "den mest omtalte jazzmusikeren på tre tiår".

Forhaster seg ikke med nye innspillinger

Massive Attack var opprinnelig en produsenttrio da de startet på slutten av 80-tallet. Første gang de toppet albumlisten i Storbritannia var med Mezzanine i 1998. Samtlige av deres fem album har solgt svært godt, og de har gull- og platinautmerkelser fra mange land. I tillegg har de gjort remikser for store artister, som Neneh Cherry, Nas, Peter Gabriel og Primal Scream.

Bandet har ikke hastverk. Sist gang vi hørte fra dem var med EP-en i 2010. Den nye EP-en, Ritual Spirit , ga de ut 28. januar i år. Den inneholder fire nye låter: « Dead Editors» med Roots Manuva, «Ritual Spirit» med Azekel, «Voodoo in my blood» med Young Fathers og «Take it there» med Tricky.