Byliv

«Rive-Rolf» er et pikselparadis

Gamle dataspillfigurer får et comeback i ny Disney-film.

  • Maria Fosheim Lund

Vår vurdering:

4 av 6

Flere anmeldelser:

Les også

Heftig thriller fra virkeligheten

|

Les også

Lidenskapelig om Chiles kamp

2000-tallet satte The Walt Disney Company på prøve. Filmselskapet måtte se seg forbigått på animasjonsfeltet av DreamWorks (med filmer som Chicken Run og Shrek -franchisen) og Pixar (som står bak blant andre Ratatouille , WALL- E , og Toy Story ). I 2006 kjøpte Disney opp Pixar, og handelen har tydelig påvirket Disneys nye film.

Rive-Rolf finner ikke opp formelen med sitt univers bestående av en gruppe syntetiske figurer som vekkes til live når lyset slukkes og barna forlater bygningen. Til forskjell fra Toy Story er det ikke bamsene og dukkene, men dataspillfigurenes uante sjeleliv som granskes.

Kombinasjonen dataspill og animasjon vil for noen være uimotståelig, for andre signalisere en dobbel dose grufullhet. Filmens timing er interessant, nåsom Museum of Modern Art (MoMA) i New York har tatt inn både Pac Man og Tetris i samlingen, og gitt dataspill en høykulturell bekreftelse.

Rive-Rolf er en Donkey Kong-lignende skurk i dataspillet "Fiksern Felix", som har sitt 30-årsjubileum. For Rive-Rolf utløser jubileet en selvransakelsesprosess. Den piksellerte muskelbunten erkjenner at han heller vil være helt enn en skurk, og legger ut påen reise gjennom ulike data— og videospill for å oppnåheltestatus.

Det er stor visuell energi i filmen, som naturligvis utnytter dataspillestetikken med tilhørende lydspor og effekter. "Fiksern Felix" har sin helt egen tidstypiske 8-bits-estetikk. Mye av humoren i filmen spiller på et nostalgisk forhold, eller i det minste et kjennskap til, de spillene det refereres til, så foreldre kan mimre om gamle dataspill og en fordums tid. Blant annet har Pac Man en gjesterolle.

NB! Med Rive-Rolf følger den lille vemodige perlen Paperman som forfilm. En 7-minutter lang kortfilm som hinter tilbake til de håndtegnede Disney-filmene. Paperman er nominert til en Oscar i kategorien beste animerte kortfilm, og Rive-Rolf til Oscar i kategorien beste animasjonsfilm.

brbejjw13-G1H0fxZLjV.jpg