Byliv

Tegneseriehelten The Urban Legend rydder opp i B-gjengen i Oslo

Tegneserieskaper Josef Yohannes fra Lindeberg utgis på åtte språk og har en stripe i USA Today. Snart når han ut til millioner av skoleelever verden over.

Josef Yohannes og hans superhelt «The Urban Legend» blir en del av et stort, internasjonalt læringsprosjekt på tvers av landegrenser.
 • May Synnøve Rogne
  May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Josef Yohannes er på vei til en lærerkonferanse i Texas, men først skal han snakke med skoleelever i Oslo om læring på tvers av landegrenser. Han er en av innholdsprodusentene i Kahoot! hvor elever bruker spillteknologi aktivt i læresituasjoner.

— I går hadde vi en sesjon med en klasse i Sør-Afrika. Det er veldig spennende. Det er morsomt at prosjektet er blitt så mye større enn meg. The Urban Legend blir også en del av pensum på ungdomsskolen i Norge, forteller en entusiastisk Yohannes, som elsker å se reaksjonene når barn oppdager hans superhelt

Jordnær superhelt

I starten på historien kalt Oslo Inferno tar The Urban Legend seg tid til litt sightseeing i Oslo.
Men når B-gjengen ypper til trøbbel, blir det raskt alvor.
B-gjengen går ut fra Tinghuset som frie menn. Bråk følger!

Tegneserien The Urban Legend handler om den svarte superhelten Malcolm T. Madiba. Navnet er inspirert av Nelson Mandela og Malcom X, to av Yohannes egne forbilder. Det er tydelig et behov blant ungdom for en superhelt som skiller seg fra Marvel og DC Comics kritthvite helter.

— Vesten er bortskjemt med superhelter som Batman og Supermann. De er gode forbilder, men de er blitt så episke, nesten gudeskikkelser. Jeg ville utfordre herredømmet deres med en unik stemme. Urban Legend er en mer moderne og oppdatert helteskikkelse.

- Han har ingen superkrefter. Han jobber som lærer og ble kastet ut av leiligheten da han glemte å betale husleien. Han er jordnær, alle kan kjenne seg igjen i ham. Men han våger å stå frem. Han har mot til å stå opp og hjelpe de svake, sier Yohannes.

- Hvordan ble Malcolm T. Madiba skapt?

— Jeg fikk ideen da jeg var i Afrika under fotball VM i 2010. Jeg husker jeg så to gutter på gaten. De minnet meg så om meg og broren min. Jeg kom i prat med dem, og ga dem 10 dollar slik at de kunne kjøpe seg is. Da jeg skulle gå, begynte jeg å gråte. Jeg tenkte at jeg burde gjort så mye, mye mer for dem. Mange av forbildene unge i Afrika har, er enten sportshelter eller rappere. Holdningene deres er ofte preget av kvinnediskriminering og dårlige verdier. Jeg ville gi dem en positiv helt. The Urban Legend er mitt lille bidrag, sier Yohannes.

- Har du hentet inspirasjon fra din egen oppvekst på Lindeberg?

— Gode erfaringer har jeg lært av. De dårlige har lært meg enda mer. Jeg var veldig beskjeden og ble mobbet, så jeg hadde trengt en superhelt som ham å se opp til. Det var et stort innvandrermiljø, og jeg har stort sett veldig gode minner fra oppveksten. Lindeberg var egentlig et helt supert sted å vokse opp.

Oslo Inferno

Den etter hvert så internasjonale superhelten holder vanligvis til i den fiktive og dynamiske storbyen Capitol City. I den nye utgaven er handlingen flyttet til Oslo.

— Capitol City er mye skumlere enn Gotham! Men tiden var inne for å ta ham med hjem til Oslo, ler han.

afp000849722.jpg

I vår vakre by havner Malcolm T. Madiba midt opp i en blodig konflikt mellom politiet og den beryktede B-gjengen. Via bekjente fikk Yohannes kontakt med gjengens medlemmer og møtte dem til en rekke samtaler, før han satt seg ned for å skrive historien.— Jeg ville ikke ha en helt ukjent skurk, men noen folk hadde hørt om. De var veldig nysgjerrige på prosjektet mitt og sa ja til å være med.

- Er de fornøyd med resultatet?

— Ja, det tror jeg. Det har i alle fall ikke kommet noen dødstrusler, ler han.

 1. Les også

  Marvel lanserer kvinnelig, muslimsk 16-årig superhelt

 2. Les også

  Norsk superhelt inntar USA

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5