«Bikuben» summer av liv hver fredag

Konserter, gjestespill, åpen mikrofon og nachspielscene. Bikuben er populært kulturelt treffsted på fredagskveldene.

Frikk Heide-Steen (24) synger Frank Sinatra-repertoar på Bikuben på Det Norske Teatret
Senkveld på Bikuben med Frikk Heide-Steen og The Evening Band.
I kveld er det musikerne fra teateroppsetningen Fossegrimen som spiller på Bikuben.
Mange unge finner veien til Bikuben for å se hva som er kveldens "late night show".
The Evening Band med fra venstre: Tore Flatjord, Magnus Dobbedal, Stig Espen Hundsnes og Kristoffer Kompen.
Heidi Gjermundsen Broch har også sunget på Bikuben.

Under skuespillerportrettet av farfar synger Frikk Heide-Steen (24) Frank Sinatra-låter. Tredje generasjon Heide-Steen har grep om publikum.

Frikk Heide-Steen går på Musikkhøyskolen og står på spranget til en profesjonell scenekarrière. Denne fredagskvelden strømmer publikum til Det Norske Teatrets intime bikubescene for å høre ham synge. Sammen med The Evening Band kjører han sitt Frank Sinatra-show "Young at heart" foran flere hundre tilskuere. Den unge entertaineren fyller lokalene med smektende låter fra den kjente croonerens repertoar. Innimellom sangnumrene småprater Heide-Steen med publikum. Han har dem i sin hule hånd.

Lunsjlyrikk og nachspielscene

På formiddagstid kommer pensjonister for å nyte lunsj og lyrikk. Fredag kveld er publikum adskillig mer blandet. Her er tenåringer, studenter, unge og godt voksne, tett i tett ved småbord foran scenen. Når teppet går ned for kveldens forestilling på hovedscenen, blir det sceneskifte i teaterhuset og tid for nachspiel på Bikuben. Mange unge i teatermiljøet stikker innom den intime scenen for å se hva som skjer på Bikubens "late night show".

Stamsted

– Bikuben er i ferd med å bli stamsted for mange generasjoner, sier kunstnerisk ansvarlig Elisabeth Sand. Lista ligger høyt for hvem som slipper til på scenen. Nåløyet er trangt. — Vi skal ha et variert uttrykk og profesjonelle forestillinger for et åpent publikum. Det Norske Teatret har sterke musikaltradisjoner. Bikuben gjenspeiler det som skjer på de andre scenene på huset.

Tidligere bikubekvelder har involvert sangere og musikere fra teatrets musikaler, så vel som skuespillernes egne forestillinger. Men også andre slipper til.

Unge talenter

— Vi ser etter nye, unge talenter som holder et høyt nivå. De må være proffe, sier hun.

I kveld er det musikerne fra teateroppsetningen Fossegrimen som spiller på Bikuben.

— Frikk Heide-Steen er et stort sangtalent, og det blir spennende å se hva som skjer med hans karrière fremover. Kult når de helt unge går retro. Frank Sinatra-repertoaret er godt kjent blant mange generasjoner. At Frikk hadde sin første konsert hos oss, er moro. Både farfaren hans, Harald Heide Steen, og faren Harald Heide-Steen jr. var knyttet til teatret i mange år.

Teaterblod

— Søsteren min Tiril og jeg var mye her da vi var små, så det føles som hjemme å opptre her, sier Frikk Heide-Steen. Bikuben er ikke det mest hypede stedet, men en fin scene i lyse, åpne lokaler.

– Navnet Heide-Steen forplikter?

— Jeg går på Musikkhøyskolen, og der er det ikke en sjel som bryr seg om hva jeg heter til etternavn. Jeg tror ikke det nødvendigvis er noen fordel å ha et kjent kunstnernavn. Noen sier det er vanskeligere, fordi man har et navn å leve opp til. Jeg gjør jo noe helt annet enn far og farfar og stiller på min egen arena, sier Frikk. Han er snart ferdig med fire års utdannelse innen musikkpedagogikk med sang som hovedinstrument. Synge har han gjort siden han begynte i Sølvguttene som åtteåring. Nå er han visedirigent i koret og leder korets ungdomsgruppe Voice Over. Man blir scenevant av slikt.

— Å stå på en scene føles helt naturlig, ikke skummelt i det hele tatt.

På dypt vann

Gjennom Sølvguttene har han fått mer konserterfaring enn de fleste og er vant til å bli kastet ut på dypt vann. Som å lede Sølvguttene da de koret for Diana Ross under Fredspriskonserten.

Nå er det eksamenskonserten i Levinsalen 11. juni som opptar ham.

— Mange sier at det er den viktigste konserten i karrieren. Jeg har mye å forberede i ukene fremover.

- Du velger et liv som kunstner. Er det fordi du må?

— Hvis jeg ikke gjør det, hvordan ville jeg føle det på konserter resten av livet? Når jeg ser andre musikere og sangere som har det som profesjon? Jeg tror ikke jeg ville trives med å ikke gjøre det på heltid. Det gjelder bare å satse på allsidighet. Nå drømmer jeg om å få gjøre en ordentlig musikalrolle, sier Frikk Heide-Steen.